Kitą savaitę minimas Jonines jis kviečia sutikti netradiciškai – su grilyje keptais patiekalais ant prekybos ir pramogų centro „Ozas“ stogo.
Joninių išvakarėse, birželio 23 d., A. Ivanauskas su komanda mokys, kaip išsirinkti mėsą kepimui, kaip taisyklingai pasiruošti kepsninę bei kaip ant jos išsikepti netradicinį patiekalą – desertą.
„Naudojant kepsninę nesunku pavaišinti didelį kiekį žmonių. Jiems galite pagaminti šonkauliukų, jei norite sveikesnio ir lengvesnio varianto – iškepkite lašišos kepsnių ar kitą žuvį, pavyzdžiui, upėtakį ar skumbrę“, – sakė A. Ivanauskas.
Pasak jo, kepimas ant kepsninės gali tapti ir smagia bei originalia šventės pramoga.
„Pasirūpinkite marinuota vištiena, krevetėmis, šukutėmis, marinuotomis daržovėmis, nedideliais pomidorais. Šiuos produktus ant iešmelių lai susiveria ir kepa patys šventės dalyviai. Jei vis tik imsitės šeimininkų vaidmens ir svečius vaišinsite mėsos kepsniais, rinkitės ne tradicinę kiaulieną, o liesesnę vištieną ar kalakutieną“, – patarė VMG lyderis, praėjusią vasarą kartu su komanda išleidęs specialų žurnalo numerį „VMG: Griliaus Biblija“, o šias Jonines sutiksiantis ant prekybos centro stogo, kur gėrėdamiesi miesto panorama vilniečiai galės patys išsikepti maisto ant kepsninių, pramogauti.
Daug keliaujantis A. Ivanauskas svečiose šalyse sužinojo ne vieną lietuviams neįprasto patiekalo ant grilio receptą. Pavyzdžiui, Vietname grilyje kepami vaisiai ir žuvis palmių lapuose, Graikijoje – jūros gėrybės, net aštuonkojai, Amerikoje – mėsainiai ir šonkauliukai, o Gruzijoje – duona, įdaryta sūriu. Artėjantį savaitgalį išsikepti duonos Alfas kviečia kiekvieną, namie turintį kepsninę.
Kepsninėje kepta duona su mocarelos sūriu
Tešlai reikės:
– 2,5 stiklinės miltų
– 100 ml grietinėlės
– 100 ml vandens
– 4 g sausų mielių
– 1 šaukšto cukraus
– 5 šaukštų alyvuogių aliejaus
– druskos
Įdarui:
– 2 gabalėlių (po 125 g) mocarelos
1. Grietinėlę sumaišykite su vandeniu ir truputį pašildykite. Sumaišykite su trečdaliu miltų, cukrumi, druska ir aliejumi, mielėmis.
2. Gautą mišinį sumaišykite su likusiais miltais ir užminkykite tešlą.
3. Uždenkite tešlą, pastatykite šiltai ir apie pusę valandos kildinkite.
4. Iš pakilusios tešlos suformuokite keturis pailgus liežuvėlius.
5. Paimkite keturias kuo lygesnes lazdyno šakas (apie 30 cm ilgio, 1,5–2 cm skersmens), gerai nuplaukite. Ant dviejų užverkite po gabalėlį mocarelos ir apvyniokite paruošta tešla taip, kad sūris visiškai pasislėptų. Ant kitų dviejų tiesiog gražiai apvyniokite paruoštą tešlą.
6. Kepkite apie 10–15 min. nedidelėje kaitroje ant kepsninės. Nepamirškite vartyti.
Duonos tešlą galite paskaninti džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, prieskoninėmis žolelėmis, kepintomis saulėgrąžomis ar moliūgų sėklomis. Skanaus!