Ruthai van Calcar varškės pyragas su braškėmis primena vaikystę

Vokietijoje gimusi ir augusi, vėliau daug metų praleidusi Olandijoje ir tik pastarąjį dešimtmetį šaknis įleidusi protėvių žemėje netoli Molėtų dizainerė Rutha van Calcar Jonines visada švenčia savo sodybos terasoje tarp gėlių. 

Varškės pyragą su braškėmis Ruthai per kiekvieną gimtadienį iškepdavo mama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Varškės pyragą su braškėmis Ruthai per kiekvieną gimtadienį iškepdavo mama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gaivus varškės pyragas su braškėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gaivus varškės pyragas su braškėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gaivus varškės pyragas su braškėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gaivus varškės pyragas su braškėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rūta Peršonytė, „Lietuvos rytas“

Jun 22, 2015, 8:57 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 7:58 PM

Joninių šventės kulminacijai Rutha keps gaivų varškės pyragą su braškėmis. Tai – jos mėgstamiausias pyragas, kurį vaikystėje per kiekvieną gimtadienį kepdavo mama.

Moteris nežino šio skanėsto kilmės. 

Tačiau dar paauglystėje likusi be motinos, Rutha iki šių dienų išsaugojo įdėklą su mamos ranka rašytais patiekalų receptais.

„Visą naktį prieš gimtadienį prastai miegodavau, nes labai laukdavau, kada galėsiu mėgautis skaniausiu pasaulyje pyragu“, – prisiminimais dalinosi Rutha.

Šventinis varškės pyragas su braškėmis

Reikės:

1 kg varškės (Rutha naudojo specialią saldintą varškės masę su vanile, todėl dėjo mažiau cukraus, nei nurodyta recepte);

125 g sviesto;

4 kiaušinių;

250 g cukraus; 

vienos citrinos sulčių ir žievelės;

6 šaukštų manų kruopų;

0,5 pakelio kepimo miltelių;

125 g razinų (Rutha naudojo geltonąsias razinas, nes jos ne tokios aitrios kaip tamsiosios, bet galima ir jokių nedėti);

50 g kapotų migdolų.

Sviestą ištrinkite, į jį sudėkite varškę, cukrų, kiaušinių trynius, manų kruopas, kepimo miltelius, citrinos sultis, smulkia trintuve sutarkuotą žievelę, razinas ir migdolus.

Viską sumaišykite. Iki vienalytės masės bus lengviau išmaišyti plaktuvu. Kitame inde plakite kiaušinių baltymus, kol masė pasidarys standi. Baltymus supilkite į bendrą masę. Viską išmaišykite.

Išardomąją formą ištepkite sviestu, o apačią ir šonus apibarstykite manų kruopomis. Tuomet į formą supilkite kepti paruoštą masę. Pyragą kepkite 1 valandą iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Baigę kepti ir išjungę, dar truputį palaikykite pyragą uždarytą orkaitėje, kad nesuzmektų. Ištraukę iš orkaitės palaukite, kol pyragas visiškai atvės. O tada jį visą aptepkite plaktos varškės kremu (250 g vientisos varškės su cukrumi) arba plaktos grietinėlės kremu (250 g riebesnės grietinėlės su cukrumi).

Pyragą papuoškite braškėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.