Geriausi grybautojų receptai – ir kasdienai, ir šventėms

Gerai paruošti grybų valgiai – tikras delikatesas, kuriuo mėgaujamasi nuo seniausių laikų. Kokiais patiekalais pavirsta krepšiai grybų, kuriuos šiomis dienomis nešate iš miškų? Kuo džiuginate savo šeimą ir artimuosius? 

Kepa keturių rūšių grybai – vieni su kitais skonių intensyvumu lenktyniauja.<br>Chili Boy Lounge nuotr./“Facebook“.
Kepa keturių rūšių grybai – vieni su kitais skonių intensyvumu lenktyniauja.<br>Chili Boy Lounge nuotr./“Facebook“.
Baravykų karpačas.<br>Chili Boy Lounge nuotr./“Facebook“.
Baravykų karpačas.<br>Chili Boy Lounge nuotr./“Facebook“.
Keptos žvynabudės.<br>M. Tamkevičiūtės nuotr./“Facebook“.
Keptos žvynabudės.<br>M. Tamkevičiūtės nuotr./“Facebook“.
Dzūkiškas kalėdinis pyragas.<br>Rasa Čes nuotr./“Facebook“
Dzūkiškas kalėdinis pyragas.<br>Rasa Čes nuotr./“Facebook“
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Oct 2, 2015, 10:59 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 7:46 AM

Geriausiais grybų receptais dalijasi socialinio tinklo „Facebook“ grupės „Grybautojai“  dalyviai. Vieni jų skirti kasdienai, kiti – šventėms. Tarp jų rasite ir jau išbandytų, ir tokių patiekalų, kurių dar nesate ragavę. 

Senovinis dzūkiškas grybų kepsnys (Asta Akromaitė)

Dzūkijoje močiutės didesnius baravykus ir raudonviršius kepdavo krosnyje.

Sausai nušluostytus grybus keletą kartų perpjauname skersai ir išilgai, pabarstome druska ir pipirais, uždedame ant viršaus pjaustytų lašinukų ir kepame. Tai tikras dzūkiškas grybų kepsnys...pirštus apsilaižysite! 

Taip pat grybus galime čirškinti kepsninėje suvėrus ant iešmo taip: grybas – gabalėlis lašinių – grybas. Ant iešmo kartu su grybais galime verti saldžiosios paprikos ar patisonų gabalėlius. Puikus iškylų gamtoje užkandis! 

Baravykų karpačas (Chili Boy Lounge)

Šviežias baravykų galvutes supjaustykite kuo siauresniais griežinėliais, apibarstykite jūros druska, grūstais šviežiais pipirais, ypač tyru alyvuogių aliejumi, parmezano drožlėmis, trupučiu čiobrelių, šlakeliu citrinos sulčių. Prie karpačo tinka raudonasis vynas, puikiai papildantis sprogstančiai intensyvų baravykų skonį. 

Kalėdinis dzūkiškas pyragas (Rasa Čes)

Per Kalėdas kepu tikrą dzūkišką pyragą. Jam reikia mielinės tešlos (galima ir nusipirkti), šaldytų apvirtų baravykų ir sveikų marinuotų papuošimui. Taip pat svogūnų, raugintų kopūstų. Grybus atšildyti ir nusausinti, nuvarvinti kopūstus. Apketi grybus su kopūstais ir svogūnais, masę suvynioti į iškočiotą tešlą, dėti į orkaitę ir kepti apie 40 minučių. Iškepto pyrago viršų prismaigstyti marinuotų baravykučių.

Virtinukai su džiovintais grybais (Jūratė Kaupienė)

Puikus patiekalas Kūčioms. Ir ne tik joms.

Numirkę išvirkite porą saujų džiovintų grybų (baravykai – švelnesnio skonio, raudonikiai – ryškesnio). Virkite apie 30 min. Išvirtus nuvarvinkite, sumalkite mėsmale, pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną.

Baigiant kepti, sudėkite maltus grybus, berkite druskos ir truputį apkepinkite. Padėkite atvėsti. Kol grybai vėsta, suminkykite tešlą virtinukams. Iškočioję dėkite po šaukštelį įdaro ir išvirkite. Patiekite su lydytu sviestu.

Tas pats įdaras tinka ir cepelinams.

Burokėlių sriuba su kukuliais ir džiovintais grybais (Re Mar-Ali )

Reikės:

3 nedidelių burokėlių

2 svogūnų 

1 didelės morkos

3 česnako skiltelių 

saujos džiovintų grybų (200 g) 

2 valg. š. aliejaus 

5-6 bulvių 

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų 

druskos

1 arb. š. prieskoninių žalumynų

300-400 g jautienos faršo 

mėsos prieskonių 

Į faršą įtarkuokite pusę svogūno, suberkite mėsos prieskonius, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Dideliame puode užvirkite 2–2,5 l vandens ir sumeskite šlapiomis rankomis suformuotus kukulius.

Burokėlius, morkas ir bulves supjaustykite šiaudeliais ar kubeliais ir sumeskite į verdančią sriubą. Džiovintus grybus išmirkykite ir apvirkite, kol suminkštės.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, grybus ir maišydami apkepkite. Keptus svogūnus su grybais sudėkite į verdančią sriubą, paskaninkite pipirais ir druska.

Dėl rūgštelės dedu ir šlakelį acto – man taip skaniau.

Silkė su džiovintais grybais (Jūratė Kaupienė)

Išvirkite ir sumalkite grybus. Pakepinkite didelį smulkintą svogūną, pilkite į keptuvę saują lukštentų saulėgrąžų, kepinkite, kol saulėgrąžos pagels. Sukrėskite maltus virtus grybus, dar šiek tiek pakepinkite. Kai atvės, dėkite ant paruoštos, gabaliukais pjaustytos silkės.

Skaniau, kai gaminama iš vakaro – tada susijungia skoniai.

Džiovintų baravykų sultinys (Ina Semaškaitė)

Reiks saujos džiovintų baravykų, druskos, juodųjų pipirų (nepagailėkite). 20min pavirus nupilkite per sietelį, galima įpilti šlakelį grierinėlės. Baravykus galima panaudoti kiaušiniui įdaryti ar padažui. Ši sriuba ypač atgaivina po vakarėlio.

Natūralūs prieskoniai (Julius Liaudanskas)

Ar kada pagalvojote, kad vien tik iš grybų galima pasigaminti naminių, natūralių bei labai sveikų prieskonių, kurių aromatas primins rudenį, miškus, gamtą bei sukels šypseną? 

Šie prieskoniai daromi tik iš grybų galvų! Nevarkite su kotais – išsivirkite sriubą ar pasigaminkite padažo kepsniams.

Reikalas labai paprastas – tereikės susidžiovinti įvairiausius (kokius tik norite ar mėgstate) grybus. Pridėkite keletą makavykų, kurie suteiks itin stiprų bei natūralų grybų kvapą. 

Džiovindami žemiau iešmų su grybais palikite šiek tiek vietos šviežiems bazilikams – tai grybams suteiks išskirtinio aromato.

Sudžiovinę grybus, patikrinkite, ar jie tikrai labai, labai sausi – jeigu taip, paimkite rankšluostį, dėkite grybus ir spausdami juos kočėlu arba kitu įrankiu sutrupinkite į smulkias, smulkias granules. Šias granules susipilkite į norimą indelį, štai – turite naminių grybų prieskonių!

Jais galima gardinti kepsnius, šašlykus, sriubas, sultinius, padažus, troškinius, makaronus, įvairiausius omletus bei mėsos pyragus, užkepus, apkepus, jie tiks netgi į cepelinų padažą!

Šie prieskoniai suteiks patiekalams išskirtinio šviežių grybų skonio, kvapo bei aromato, primins rudenį, kai braidžiojote po miškus ir „sunkiai“ dirbote, ieškodami grybų

Silkė su grybais (Rasa Griciūtė Šakalinienė)

Silkutė su grybais, atrodo, paprasta, bet kai ji – po keptomis baravyku kepurėmis, – daug skaniau. Iš kameros išsitraukiame šaldytas baravykų kepures (nevirtas), atšildome, apibarstome druska ir pipirais, apvoliojame miltuose ir skrudiname iš abiejų pusių. Svogūnus apkepame atskirai. Viską dedame ant silkutės. Skanaus!

Močiutėlės bandukės su grybais (Asta Akromaitė)

Reikės: 1,5 stiklinės kvietinių miltų, 1 stiklinės pieno, 1 šaukšto cukraus, 10 g džiovintų mielių, 1 kiaušinio, 50 g sviesto.

Įdarui reikės: 1,5 stiklinės virtų džiovintų grybų, 1 svogūno, 1 morkos, aliejaus, pipirų, druskos.

Pienas pašildomas iki 30 laipsnių. Mielės su trupučiu cukraus praskiedžiamos piene. Piene įmaišoma trečdalis miltų, tešla gerai išplakama, apibarstoma miltais ir paliekama šiltai pakilti. Kai pakyla, įmušamas kiaušinis, sudedama druska, cukrus, likę miltai, baigiant minkyti – tirpdytas sviestas. Minkoma, kol tešla nebelimpa prie rankų ir indo sienų, ir paliekama pakilti. Kai pakyla, iškočiojami voleliai, supjaustomi ir sukočiojami apvalus paplotėliai.

Į paplotėlio vidų įdedamas įdaras, t.y. išvirti, sukapoti, paspirginti aliejuje grybai su svogūnais ir morkomis. Įdedama pipirų, druskos. Kraštai suspaudžiami, įdedama į riebalais pateptą skardą, pastatoma šiltai, kad pakiltų, ir kepama krosnyje, kol pagelsta.

Grybų užkandėlė (Asta Akromaitė)

Reikės: 0,5-1 litro marinuotų ar sūdytų grybų, 2 svogūnų, 1 obuolio, 2 virtų bulvių, pusės stiklinės aliejaus, 1 česnako, pipirų, druskos.

Grybus gerai nuplauti ir supjaustyti šiaudeliais. Obuolį stambiai sutarkuoti. Bulves supjaustyti mažais kubeliais. Svogūnus supjaustyti griežinėliais ir pakepinti aliejuje. Česnaką smulkiai sukapoti ar sutarkuoti.

Visus produktus sudėti į indą, įberti pipirų, jei reikia – druskos, ir viską gerai išmaišyti.

Grybų mišinį galime dėti ant silkės, žuvies patiekalų, bulvių troškinio, raugintų kopūstų. Taip pat jį galima valgyti su duona, kaip užkandį.

Kepta žvynabudė (Marija Tamkevičiūtė)

Tinginių receptas – pats skaniausias. Tereikia surasti žvynabudę. Nuplauname kepurėlę, pabarstome druska, pipirais ir dedame į įkaitusią keptuvę su sviestu, apkepame iš abiejų pusių ir gardžiuojamės. Galima apvolioti miltuose ar plaktame kiaušinyje, arba ir tame ir tame, bet man skaniausia natūrali, be šių priedų – tada labiau jaučiasi pačios žvynabudės skonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.