Obuolių pyragas su kriaušėmis namus iškvėpins jaukiausiais aromatais

Kažin, ar kas ginčytųsi, kad tikram namų jaukumui nepakanka vien šiltų radiatorių. Reikia dar ir kepančio obuolių pyrago su cinamonu aromato. 

Obuolių ir riešutų pyragas su kriaušių viršūne.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Obuolių ir riešutų pyragas su kriaušių viršūne.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Kriaušes guldykite ant citrinos sultimis pašlakstyto pergamentinio popieriaus, kuriuo išklotas kepimo formos dugnas, kad griežinėliai šiek tiek uždengtų vienas kitą.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Kriaušes guldykite ant citrinos sultimis pašlakstyto pergamentinio popieriaus, kuriuo išklotas kepimo formos dugnas, kad griežinėliai šiek tiek uždengtų vienas kitą.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Obuolių ir riešutų pyragas su kriaušių viršūne.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Obuolių ir riešutų pyragas su kriaušių viršūne.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (3)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Oct 23, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Nov 2, 2021, 11:36 AM

Tai buvo pirmas šį rudenį obuolių pyragas, tikras sezono atidarymas. Kaip ir jūs visi, tikriausiai, turėjau krepšį obuolių, kurių šonai jau ėmė pamažu ruduoti, tad teko juos visus ir panaudoti skaniam kepiniui. 

Tik įsivaizduokite: obuoliai, kriaušės, riešutai. Ar gali būti geresnis rudens mišinys? Pagal originalų receptą šis pyragas patiekiamas su karamelės užpilu, tačiau man saldumo buvo per akis, tad papildomų kalorijų šįkart negaminau. Tačiau net neabejoju, kad saldus karamelės užpilas paverstų paprastą pyragą ypatingu. Ledai arba plakta grietinėlė tokiais atvejais dar niekam nepamaišė. Tad labai rekomenduoju. 

Ingredientai:

  • 2.5 stiklinės kvietinių miltų (stiklinė – 240 ml)
  • 0.5 stiklinės grikių miltų arba visadalių grūdų kvietinių miltų (arba paprastų kvietinių miltų)
  • 1 šaukštelis valgomosios sodos
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
  • žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato
  • 0.5 šaukštelio druskos
  • 3 kiaušiniai
  • 1 stiklinė baltojo cukraus (dėkite mažiau, jei obuoliai nėra rūgštūs)
  • 0.5 stiklinės rudojo cukraus
  • 1.5 stiklinės aliejaus
  • 2 šaukštai kalvadoso arba brendžio (nebūtina)
  • 2-3 kriaušės
  • 1 stiklinė pasmulkintų riešutų (nebūtina)
  • 4 stiklinės rūgščių obuolių
  • ką tik išspaustų citrinos sulčių
  • sviesto formai patepti

Karameliniam padažui

  • 3 šaukštai sviesto
  • 6 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai kalvadoso arba brendžio (nebūtina)
  • 2 šaukštai riebios grietinėlės

Gaminimo eiga

Įkaitinkite orkaitę iki 160 C.

Paruoškite kepimo indą su „kaminu“: dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, o šonus patepkite sviestu. Pergamentinį popierių apšlakstykite citrinos sultimis.

Kriaušes nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Guldykite ant citrinos sultimis pašlakstyto pergamentinio popieriaus, kuriuo išklotas kepimo formos dugnas, kad griežinėliai šiek tiek uždengtų vienas kitą.

Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambokais gabalėliais. Kad nepatamsėtų, pašlakstykite citrinos sultimis.

Birius produktus – miltus, sodą, cinamoną, muskatą ir druską sumaišykite dubenyje.

Išplakite kiaušinius su baltuoju ir ruduoju cukrumi. Plakite, kol masė taps puri. Supilkite aliejų ir kalvadosą (brendį) ir dar kelias minutes paplakite, kad viskas susimaišytų.

Birių produktų mišinį suberkite į kiaušinių ir aliejaus masę ir viską gerai išmaišykite. Pabaigoje suberkite riešutus (jei naudojate) ir obuolius, atsargiai viską sumaišykite ir suverskite ant išdėliotų kriaušių.

Kepkite 1 valandą ir 25 minutes arba kol medinį pagaliuką, įsmeigtą į kepinį, ištrauksite sausą. Palikite pastovėti išėmę iš orkaitės apie 20 min., tada išverskite pyragą į didelę lėkštę ir atsargiai nuimkite pergamentinį popierių.

Pasigaminkite karamelinį padažą. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus tarpusavyje ir pavirinkite apie 2-3 minutes, kol jis sutirštės. Šiek tiek pravėsinkite, ir palaistykite pyragą padažu. Likusiu padažu palaistykite atpjautus pyrago gabalėlius patiekdami.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.