Helovino tradicija ir šmėklų puotos kasmet tampa vis artimesnės lietuviams. Daugėja žmonių, kurie užsigeidžia pasilinksminti persirengėlių šventėje Vėlinių išvakarėse.
Ką paruošti šiandien?
Tiems, kurie paskutinę spalio dieną nori sukviesti draugus arba paprasčiausiai papokštauti ir nustebinti artimuosius, pateikiame keletą nesudėtingų, tačiau įspūdingai atrodančių patiekalų idėjų.
Pradėkite linksmintis nuo pat pusryčių, ruoškite šiuos patiekalus pietums ar vakarui.
Iš pat ryto nustebinkite artimuosius virtais kiaušiniais, ant kurių tupi vorai. Išvirkite kiaušinius, nulupkite, perpjaukite pusiau, apibarstykite maltomis paprikomis. Vorus darykite iš alyvuogių.
Kitas pasiūlymas – skrebutis-mumija. Paskrudinkite kvadratinį baltos duonos gabalėlį, aptepkite pomidorų padažu, akis formuokite iš alyvuogių, sūrio riekeles išdėliokite skersai. Sumuštinį trumpai apkepkite orkaitėje.
Pietums pagaminkite mumijų iš dešrelių ir spagečių. Išvirkite ir vienus, ir kitus, apvyniokite makaronais dešreles. Akių vietoje pritvirtinkite mažą brokolio šakelę, vietoj burnos – gabalėlį saliero ar salotos lapelio.
Desertui paruoškite veikų užkandžių. Mandarinus nulupkite, įtaisykite jiems kotus, pagamintus iš salierų, ir jie taps panašūs į moliūgus. Vaiduoklius pagaminsite iš bananų, akis ir burną iš šokoladinių pabarstukų ar šokoladinių pūstų ryžių.
O jei tikrai norite visus išgąsdinti, išsikepkite sausainių „Raganų piršteliai“
Reikės:
100 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
200 g miltų
1 kiaušinio
žiupsnelio druskos
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
20–25 migdolų
Jei norėsite nudažyti „nagus“, reikės maistinių dažų. Tokiu atveju migdolus užplikykite verdančiu vandeniu, nukoškite ir nulupkite odelę. Tačiau galite naudoti ir neluptus migdolus.
Paruoškite tešlą: sviestą išsukite su cukrumi, įmuškite kiaušinį, berkite miltus, vanilinį cukrų, druską. Tešla neturi lipti prie rankų.
Padalinkite ją į 20–25 gabalėlius, iš kiekvieno jų formuokite sausainius, primenančius pirštus.
Galiuką skersai nupjaukite ir įspauskite migdolą – „nagą“. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kiekvieną „pirštelį“ keliose vietose įpjaukite skersai peiliu – formuokite „raukšles“.
Sausainius pusvalandį palaikykite šaldytuve.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 12–15 minučių.