Rauginta imbierų gira: ir virusus atbaido, ir imunitetą stiprina

Atėjus tamsioms dienoms žmogus užsimanai ko nors tokio skanaus, prieskoninio ir dar sveiko. Ir dar tokio, kad virusus baidytų, imunitetą stiprintų ir vaikai gertų. Va tokia ir yra ši natūraliai rauginta gira.

Natūraliai rauginta imbierinė gira.<br>Nuotr. iš „Slėnyje“.
Natūraliai rauginta imbierinė gira.<br>Nuotr. iš „Slėnyje“.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Šidlaitė (slenyje.lt)

2015-11-10 07:18, atnaujinta 2023-11-17 16:55

Turbūt visi žinote ir daug kas darote imbierinei arbatai skirtą mišinį – sutarkuota imbiero šaknis, cinamonas, citrina ir medus. Ir stovi toks stiklainiukas porą savaičių šaldytuve, kol atsiranda pelėsis. Ir man taip buvo, kol sugalvojau užraugti jo turinį.

O dabar jau tokių stiklainių nebėra šaldytuve, nes virtuvėje pastatytas 10 litrų indas su imbierine gira. Juk iš tiesų ši gira net sveikiau už arbatą – ji papildyta gyvomis bakterijomis, papildančiomis organizmo mikroflorą, stiprinančiomis imunitetą bei apsaugančiomis nuo virusų.

Pasidaryti ją labai paprasta – tereikia gabaliuko imbiero šaknies, citrinos, medaus, prieskonių, drungno vandens (gali būti virintas, arba parą pastovėjęs vandentiekio vanduo) ir trilitrinio stiklainio.

Medų išmaišome drungname vandenyje, į jį sudedame stambia trintuve sutarkuotą imbiero šaknį, smulkiai supjaustytą citriną su visa žievele, įvairius prieskonius, uždengiame stiklainį servetėle, kad neprilįstų musių (o jos labai mėgsta raugalus) ir paliekame šiltoje vietoje 1 – 2 dienas.

Ši gira itin greitai užrūgsta – gal dėl medaus, gal dėl imbiero. Kartais ją galima gerti jau antrą dieną, kartais reikia dar truputį palaukti.

Bet kai pastebėsite, kad stiklainis burbuliuoja – ragaukite. Jei jums per saldu, palikite dar dienai. Kuomet skonis bus tinkamas, nukoškite girą, išpilstykite į uždaromus butelius ir statykite į šaldytuvą.

Girai reikia:

  • 3 litrų drungno vandens;
  • 250 – 300 g medaus;
  • šviežios imbiero šaknies gabalėlio (čia jau priklauso nuo jūsų skonio, aš trilitriniam stiklainiui imu maždaug pusę parduotuvėje parduodamos šaknies gabalo) – tik nepamirškit, kad ilgiau palaikius skonis sustiprės;
  • 1 citrinos su žievele;
  • prieskonių – cinamono lazdelės, kelių gvazdikėlių, kelių kvapiųjų pipirų, žiupsnio kalendrų, anyžių sėklų, kmynų, kelių kardamonų (galite pirkti karštam vynui skirtus prieskonius ir juos visus berti).

Šaltinis – „Slėnyje“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.