Patiekalai, kurie ne tik sušildo, bet ir stiprina imunitetą

Sulaukėme pirmojo šaltuko, o kartu ir žvarbių dienų, tamsių vakarų, kuriais net nesinori niekur eiti iš namų.

Moliūgų ir vištienos troškinys ne tik pasotins, bet ir sušildys.
Moliūgų ir vištienos troškinys ne tik pasotins, bet ir sušildys.
Moliūgų ir vištienos troškinys ne tik pasotins, bet ir sušildys.
Moliūgų ir vištienos troškinys ne tik pasotins, bet ir sušildys.
Moliūgų ir vištienos troškinys ne tik pasotins, bet ir sušildys.
Moliūgų ir vištienos troškinys ne tik pasotins, bet ir sušildys.
Virtuvės vadovė Halina Višnevskaja.
Virtuvės vadovė Halina Višnevskaja.
Moliūgų ir vištienos troškinys ne tik pasotins, bet ir sušildys.
Moliūgų ir vištienos troškinys ne tik pasotins, bet ir sušildys.
Virtuvės vadovė Halina Višnevskaja.
Virtuvės vadovė Halina Višnevskaja.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 30, 2015, 6:14 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 12:40 AM

Tačiau tai puikus metas jaukiai leisti laiką namuose su šeima, draugais, pasigaminti skanią, sušildančią vakarienę.

Kas jai tiktų, pataria restorano „Trys Barakudos“ virtuvės vadovė Halina Višnevskaja, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė.

Ji neabejoja – šaltojo sezono patiekalus gaminame ne tik tam, kad skaniai pavalgytume, bet ir todėl, kad sustiprintume imunitetą bei sušiltume visomis prasmėmis.

H.Višnevskaja šį sezoną siūlo ruošti įvairias sriubas – jas gaminti tirštas ir aštresnes, taip pat troškinius. Juk aštrūs patiekalai ne tik pagerina kraujotaką ir virškinimo sistemos veiklą, bet ir palengvina peršalimo simptomus.

„Atšalus orams norime gaminti patiekalus, kurie yra sotūs ir naudingi. Todėl patiekalus pagardinti siūlau ir imbieru, ir aitriaisiais pipirais – jie tikrai sušildo, – pasakojo Halina. – Pagardinę jais gauname ir kitokį skonį, ir aromatą. Taip pat nepamirškime šio sezono daržovių – moliūgų, morkų, augintų Lietuvoje. Tai – nepaprastai naudingos ir sveikos daržovės.“

Kad mėsa būtų gardesnė

Virtuvės vadovė neslepia, kad atėjus šaltajam sezonui ji eksperimentuoja – kuria naujus receptus. Šį kartą ji dalijasi, kaip gamina sotų, sušildantį vištienos troškinį.

Kad mėsa troškinyje būtų skanesnė, Halina siūlo ją palaikyti marinate.

„Paimkite šiek tiek imbiero, aitriojo pipiro, šlakelį sojų aliejaus, bet nenaudokite druskos. Sojos itin dera prie imbiero – tai puikus derinys, gausite tikrai pikantiško skonio mėsą.

Galite marinuoti ir su česnaku, įvairiomis žolelėmis ir aliejumi. Jei marinuojate vištieną, labiausiai tinka šlaunelių mėsa. Ji yra riebesnė ir paruošta nebus sausa“, – patarimais dalijosi virtuvės vadovė.

Vištieną galima marinuoti ir tradiciniu būdu – majoneze. Taip pat tinka kario ir aliejaus marinatas. Kario ji siūlo nepagailėti, nes jis taip pat sušildo.

Kas nori saldesnio skonio vištienos, marinatui gali paimti uogų tyrės: spanguolių, vyšnių. O vištienos krūtinėlę reikėtų marinuoti šiek tiek ilgėliau nei kitas dalis, palikti per naktį.

Tiesa, pasirinkę kitą mėsos rūšį, atitinkamai derinkite ir marinatą. Antai imbieras visiškai nedera prie kiaulienos. Šiai mėsai marinuoti tiks prieskoninės žolelės.

O jautienai marinuoti tinka sojos, aitrieji pipirai, kadagio uogos, rozmarinas, česnakas, čiobrelis.

Sušildys garnyras ir padažai

Žiemą mums rūpi nepriaugti kilogramų. Tačiau šiek tiek daugiau kalorijų suvartoti reikėtų, jei norite būti sveiki, žvalūs.

Jei jau nusprendėte kepti mėsą, garnyrui rinkitės liesesnius produktus: kruopas ir daržoves.

Garnyrui virtuvės vadovė siūlo pagaminti prancūzišką „ratatouille“ – daržovių troškinį, kurio pagrindui puikiai panaudosite lietuviškas daržoves: cukiniją, pomidorą, salierų stiebus, moliūgus, morkas.

Gamindami tokį troškinį pagardinkite jį sūriu. Nebijokite – šiek tiek sūrio labai nepagausins kalorijų, kurios, beje, žiemą būtinos.

Prie keptos vištienos puikiai tinka bruknių padažas, žinoma, tiems, kurie mėgsta saldžiau.

Galima nesunkiai pasigaminti sūrio padažus, kad ir tą patį pesto padažą su baziliku ir špinatais. Jis nebus toks riebus. Bus šaltas ir labai skanus.

Halina sako, kad kartais galima labai greitai ir paprastai pagaminti skanų sūrio padažą iš lydytų sūrelių. Ji pataria rinktis sūrelį be jokių priedų ir gaminti su grietinėle.

Receptas paprastas: tereikia paimti 2 šaukštus grietinėlės ir tiek pat sūrelio. Grietinėlę užvirti ir sudėti sūrelį. Tada pagardinti šaukštu sojų padažo (vietoj sojų tinka druska) ir trupučiu česnako.

Žaismas rudeninėmis spalvomis

Maistą valgome ir akimis, tad stalo serviravimas ir kitos detalės taip pat atitinkamai nuteikia.

Žinoma, troškinys yra toks patiekalas, kurio itin daug nepapuoši, nes patiekiamas indelyje, tačiau daržovių – morkų, paprikų, moliūgų, salierų stiebų – įvairovė sukuria gražią ryškių spalvų paletę. Tik labai svarbu jų nepertroškinti.

O patį troškinį galite papuošti žolelėmis: krapais, petražolėmis, čiobreliais ar bazilikais.

Idealus troškinys per 15 minučių!

Gaminant troškinį Halina siūlo daržoves ir mėsą paruošti atskirai: marinuotą vištieną apkepti, prieš tai apvoliojus miltuose. Tai šiek tiek sutirštins troškinį vėliau.

Daržoves ji siūlo taip pat šiek tiek apkepti, tada jas ir pakeptą mėsą sudėti į vieną puodą ir troškinti 5–7 minutes, jei nėra bulvių. Jei troškinys su bulvėmis, tada reikės troškinti šiek tiek ilgiau – apie 20 minučių.

Kitas daržoves sudėti iki troškinimo pabaigos likus 7 minutėms. Per tokį laiką daržovės nespėja prarasti spalvos, išlaiko kietumą ir yra maloniai traškios, o svarbiausia – jose išlieka daugiau vitaminų.

Geram troškiniui iš vištienos pagaminti reikia tik 15 minučių. Tiek gaminsite, jei mėsą prieš tai šiek tiek marinuosite ir apkepsite.

Iš vištienos labiausiai tinka šlaunelių mėsa, ji, pasak virtuvės vadovės, troškiniams pati skaniausia.

Jei renkatės jautieną, tuomet troškinį gaminsite 1 valandą, o kiaulienos troškiniui pagaminti prireiks 30 minučių.

Žinoma, labai daug kas priklauso ir nuo to, kokias mėsos dalis renkatės. Tačiau gerai pamarinavus šio laiko pakaks.

H.Višnevskajos receptas: sušildantis moliūgų ir vištienos troškinys

4 porcijoms paruošti reikės:

800 g vištienos šlaunelių mėsos

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

20 g česnakų Žiupsnelio kumino

800 g moliūgo

200 g saliero stiebų

120 g morkų

80 g Chalapos aitriosios paprikos

200 g cukinijos

150 g svogūno

150 g sviesto

Vištienos šlaunelių mėsą įtrinkite druska, pipirais ir česnakais. Marinuokite apie 2 valandas.

Tuomet supjaustykite stambiais kubeliais ir kepkite aliejuje 5 minutes.

Visas daržoves supjaustykite stambiais kubeliais ir apkepkite svieste.

Atskirai apkeptą mėsą bei daržoves sudėkite į puodą, užpilkite karštu sultiniu ir viską kartu troškinkite 10 minučių puode ant viryklės arba 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių.

Paruoštą troškinį patiekite su prieskoninėmis žolelėmis ir  keptomis bandelėmis arba lavašu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.