Janina Butkevičienė kalėdinius meduolius kepa iš anksto

Premjero žmona Janina Butkevičienė (56 m.) jau pradėjo ruoštis gražiausioms metų šventėms – šaldytuve bręsta tešla kalėdiniams meduoliams. Juos kartu su dukra Indre ir vyresniąja anūke Kamile moteris keps tradicinei Tarptautinei Kalėdų mugei.

Kol jaunėlė anūkė dar maža, kepti meduolius J.Butkevičienei padės tik vyresnioji dukters atžala.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kol jaunėlė anūkė dar maža, kepti meduolius J.Butkevičienei padės tik vyresnioji dukters atžala.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kalėdinius meduolius J.Butkevičienė kepa iš brandintos tešlos.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kalėdinius meduolius J.Butkevičienė kepa iš brandintos tešlos.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ernesta VINEVIČIŪTĖ, „Gyvenimo būdas“

Dec 2, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 4:03 PM

Nors padėti kepti meduolių kol kas negalės jauniausia, nė pusės metų neturinti anūkė Emilija, J.Butkevičienė džiaugėsi, kad šiemet per Kalėdas namuose bus dar daugiau vaikiško šurmulio ir krykštavimo.

Kalėdos jai visada buvo ir yra pati gražiausia ir jaukiausia metų šventė.

Moteris prisimena, kaip vaikystėje laukdavo Kalėdų, nors tuomet ši šventė nebuvo tokia žėrinti ir skambanti kaip dabar, kai jau lapkričio pabaigoje miestai sušvinta kalėdinėmis puošmenomis.

„Mano vaikystės Kalėdos būdavo švenčiamos ramiai šeimoje. Gal todėl man ši šventė atrodydavo mistiška.

Gerai prisimenu Kalėdų rytus išblizgintuose, šventiniu pyragu kvepiančiuose namuose ir tą ypatingą jausmą, kad prasideda kai kas nauja, gera ir gražaus.

– Vis dar tikite Kalėdų stebuklu? – paklausiau J.Butkevičienės.

Tas metas, kai sužinai, jog Kalėdų Senelis tėra suaugusiųjų išgalvotas personažas, ateina neišvengiamai.

Bet noras tikėti stebuklais niekur nedingsta. Aš tikiu Kalėdų stebuklu.

Kalėdos įkvepia geriems darbams, sušildo širdis, skatina pamiršti nuoskaudas, pasakyti gerą žodį. Tai šventė, kuri suartina žmones. O tai ir yra stebuklas. Pasaulyje, kuriame tiek daug pykčio, nepakantumo, patyčių, žmogiškoji šiluma įgyja neįkainojamą vertę.

– Kaip puošiate namus?

– Visada likus kelioms savaitėms iki Kalėdų puošiame gyvą eglutę arba jos šaką.

Ji, kalėdinė puokštė ant stalo, papuoštas židinys ir keletas Kalėdų gėlių puansetijų – svarbiausios mūsų namų šventinės puošmenos.

Vyresnioji anūkė Kamilė prisakė be jos eglutės nepuošti. Nuobodu nebus.

Kai pernai puošėme eglutę ir atėjo laikas Kamilei važiuoti namo, ji netgi pravirko: „Noriu vežtis šitą eglutę į savo namus.“

Per šiemetes Kalėdas Kamilė jau bus trejų metų ir devynių mėnesių, tad, manau, ašarų turbūt nebus.

– Kai turite dvi anūkes, galbūt jūsų namuose atsirado naujų šventinių tradicijų?

– Abu su vyru užaugome šeimose, kuriose buvo puoselėjamos tradicijos per Kūčias ir Kalėdas būti su šeima. Tad sukūrus savo šeimą nė vienam nereikėjo tradicijų keisti. Šias vertybes diegėme ir dukrai.

Kūčių vakarą su vyru apsilankome Arkikatedroje Piemenėlių mišiose.

O vakarienei prie baltai dengto stalo, ant kurio tradiciškai privalo būti dvylika patiekalų, susėdame visa šeima – duktė Indrė su šeima ir jos vyro Evaldo tėvai, taip pat vilniečiai.

Tik praėjusiais metais per Kalėdas Evaldo tėvai svečiavosi Londone pas kitą savo sūnų. O šiemet būsime visi kartu, iš Londono atvyks ir Evaldo brolis Tomas su šeima.

Bendraujame, kalbamės apie prabėgusius metus, apie tai, ko tikimės iš ateinančių. O anūkės, žinoma, į mūsų šventes įlieja daugiau žaismingumo.

Emilė dar mažutė – pirmąsias savo Kalėdas ji sutiks būdama keturių su puse mėnesio.

Kamilei ilgai nusėdėti vienoje vietoje sunku, tad be žaidimų neapsieiname.

Mums su vyru malonus toks šeimos šurmulys namuose, vaikiškas krykštavimas. Tikra atgaiva nuo įtempto politinio gyvenimo.

Kaip toje Manto atliekamoje dainoje – mums liūdniausia muzika būtų vienišų namų tyla.

– Per Kūčias paprastai prisimename ir anapilin išėjusius artimus žmones. Ar Kūčių vakarą jaučiate prieš kelerius metus žuvusio sūnaus Martyno dvasią?

– Kaip ir turbūt kiekvienoje šeimoje, mūsiškėje irgi yra išėjusiųjų. Ir ne tiktai ta viena netektis.

Ant Kūčių stalo pagal lietuvių tradiciją visada padedame tuščią lėkštelę tiems, kurių tą vakarą su mumis nėra ir jau nebebus, bet kuriuos prisimename.

Prieš Kalėdas visada užsakome mišias už mirusius savo artimuosius.

– Kam jūsų namuose ant pečių gula Kūčių vakarienės ruošimo darbai? Ar ir Kalėdų dieną plušate virtuvėje, kad palepintumėte kitus šeimos narius?

– Iš anksto apsitariame, kas už ką atsakingas. Bet žento Evaldo mama Teresa visada priruošia daugiau, negu būna įsipareigojusi. Ji – puiki šeimininkė, gamina skaniai ir išmoningai.

Teresa ir mišrainių priruošia, ir silkių, ir pyragėlių su grybais, kopūstais bei aguonomis prikepa, ir kisielių verda, ir pati kūčiukų iškepa. Kamilė, skaičiuodama patiekalus, ir skaičių pameta. Šiemet jau turėtų geriau sektis. Kalėdoms beveik visada tradiciškai kepame žąsį.

– Jūsų duktė Indrė yra pasakojusi, kaip su broliu bėgdavo paryčiais žiūrėti, ar po eglute jau yra dovanų. Ar dabar tai jūsų namuose daro anūkė Kamilė?

– Kamilė nuoširdžiai, kaip moka tik vaikai, tiki Kalėdų Seneliu, nykštukais ir kitais Kalėdų stebuklais.

Ji taip laukia švenčių, kad pastaruoju metu per visus mūsų susitikimus Kalėdų Senelio temą visuomet paliečiame.

Kadangi Kamilė pati dar rašyti nemoka, Kalėdų Seneliui savo ir sesės vardu ji nupiešė piešinius, o mus įpareigojo parašyti laiškus ir paprašyti joms palikti dovanų ir po mūsų eglute.

Kamilė stengiasi būti gera ir tvarkinga, tad Kalėdų Senelis jai ir Emilijai paliks dovanų ne tiktai jos namuose, bet ir pas senelius.

– Ar jūsų vyras šalies premjeras Algirdas Butkevičius neketina anūkėms persirengti Kalėdų Seneliu?

– Nesvarstėme šio klausimo, tad turbūt ne.

Be to, Kamilė labai pastabi, tad būtų nelengva taip tobulai užsimaskuoti, kad neatpažintų senelio. Taip tik sugriautume nuoširdų vaiko tikėjimą Kalėdų Seneliu.

Su Kalėdų Seneliu Kamilė susitiks vaikų darželyje. Tam labai atsakingai ruošiasi, neseniai telefonu man padeklamavo ilgą eilėraštį, kurį iki Kalėdų mums dar teks išgirsti daug kartų.

Tad turbūt ir aš jį išmoksiu atmintinai.

– Ar jau pasirūpinote Kalėdų dovanomis? Kokios jos būna jūsų namuose?

– Mūsų dovanos nebūna brangios, juk esmė – ne jos kaina. Teikdami Kalėdų dovaną dovanojame savo meilę, dėmesį, rūpestį, šilumą, laiką.

Pasirūpinti dovanomis puikią progą turėsiu Tarptautinėje Kalėdų labdaros mugėje. Jau ne vienus metus mugėje priperku širdžiai mielų dovanėlių šeimos nariams ir draugams. Užsienio šalių ambasadų stenduose galima įsigyti įdomių rankdarbių, suvenyrų, saldumynų, kalėdinių puošmenų.

– Galbūt pati ką nors savo rankomis kuriate?

– Kūrybinių sugebėjimų neturiu, tad Kalėdų dovanas perku. Mugėje tvyro Kalėdų dvasia, skamba kalėdinė muzika, daugybė gerai nusiteikusių žmonių – pasijuntu lyg vaikas.

Be to, įsigydama dovanėlių mugėje prisidedu ir prie gražios labdaros idėjos – padėti tiems, kuriems labiausiai reikia mūsų pagalbos.

– Šiemet Tarptautinėje Kalėdų labdaros mugėje Vilniuje ne tiktai apsipirksite. Jūs pirmą kartą tapote šios tradicinės mugės globėja. Naujos pareigos – malonus įvertinimas ar vargas ir atsakomybė?

– Nepavadinčiau šių pareigų varginančiomis. Tai ir garbė, ir atsakomybė.

Ši mugė bus tryliktoji. Jau yra susibūrusi puiki organizatorių komanda, mugė turi nusistovėjusias tradicijas, tvarką ir taisykles.

Smagu, kad kilnią Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės idėją paremia vis daugiau verslininkų ir geros valios žmonių.

Taip pat daug užsienio šalių ambasadų atsiliepia į kvietimą dalyvauti ir mainais į paramą siūlo savo šalių autentiškas prekes, tradicinius skanėstus.

– Praėjusiais metais šiai mugei visos jūsų šeimos moterys – jūs, duktė Indrė ir anūkė Kamilė kepė sausainius. Gal tai darysite ir šiemet?

– Taip, kepsime visos trys. Tik šiemet nusprendėme kepti ne sausainius, o kalėdinius meduolius iš brandintos tešlos.

Tešla meduoliams jau paruošta ir bręsta šaldytuve. Kamilė jau dabar nerimsta ir klausinėja, kada juos kepsime.

– Jei galėtumėte sau įteikti didžiausią Kalėdų dovaną – kas tai būtų?

– Laiminga ir sveika šeima. Kalėdų Senelio dar paprašyčiau ramių ateinančių metų ir kuo daugiau padorių žmonių aplink.

Kalėdiniai meduoliai iš brandintos tešlos

Reikės:

500 g natūralaus medaus

1,5 stiklinės cukraus

250 g sviesto

1 kg miltų

3 kiaušinių

0,5 stiklinės pieno

3 arbatinių šaukštelių sodos

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

60 g meduolių prieskonių

Medų, cukrų ir sviestą lėtai ištirpinkite ant silpnos ugnies ir kaitinkite, kol užvirs. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Atvėsinkite. Į atvėsusią masę pilkite miltus, piene ištirpintą sodą, išplaktus kiaušinius, druską, meduolių prieskonius.

Viską gerai išminkykite, sudėkite į molinį indą ir, pridengę drobiniu rankšluostėliu, palikite šaldytuve 4–6 savaitėms. Per tą laiką tešla sukietės ir subręs.

Meduolius kepkite iki švenčių likus 5–6 dienoms. Atgnybę tešlos gabaliuką iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus 2–3 mm storio lakštelį ir formele ar peiliuku išpjaukite norimas figūrėles. Kepkite 180° C temperatūroje 10–15 minučių.

Galite iškepti ir pagerintų meduolių – ant vienos figūrėlės dėkite šaukštelį slyvų džemo ir užklokite kita figūrėle suspausdami kraštelius. Šventiškai atrodo glajumi papuošti meduoliai.

Šokoladinis glajus: 100 g šokolado ištirpinkite kartu su 1 šaukštu sviesto. Meduolius panardinkite į glajų ir atvėsinkite.

Baltasis glajus: dviejų kiaušinių baltymus gerai išplakite su 250 g cukraus pudros, kad neliktų gumuliukų. Šiuo glajumi galite įvairiai dailinti meduolių paviršių.

Iškeptus meduolius reikia sudėti į dėžutę ir 5 dienas palaikyti drėgnesnėje vietoje, pavyzdžiui, balkone. O tada – skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.