Graikiškas pyragas laimę neša ir valgytojams, ir kepėjams

Kalėdų šventėms praūžus svarstote, kaip sutiksite Naujuosius? Ką skanaus gaminsite? 

Graikiškas naujametinis pyragas.
Graikiškas naujametinis pyragas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2015, 6:11 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 7:51 AM

Mūsų skaitytoja Monika Pociūtė atsiuntė graikiško naujametinio pyrago receptą. Sako, jis neša laimę, tad būtinai išbandykite. 

Štai ką rašo Monika: „Kiekviena šalis turi daugybę gražių šventinių papročių. Graikija – ne išimtis. Tad šiandien ir pasidalinsiu vienu gražiausiu naujametiniu graikišku papročiu, kuris susijęs su pyragu, vadinamu „Vasilopita“.

Šis paprotys yra kilęs nuo tų laikų, kai graikai dar buvo turkų nelaisvėje, ir vienas kunigas „Papa Vasilis“ po Naujųjų metų mišių visiems tikintiesiems išdalindavo po pyragą, kuriame būdavo paslėpta dovanėlė. Todėl ir iki šių laikų pyragas vadinamas „Vasilopita“

Išmušus 24 val. ir prasidėjus Naujiems metams, šeimos nariams pasveikinus vieni kitus, vėl susėdama aplink šventinį stalą ir į stalo centrą padedama „Vasilopita“. Šeimos galva peržegnoja pyragą tris kartus, o tuomet pradeda dalinti į trikampius gabalėlius.

Pirmas gabalėlis visuomet atitenka Jėzui Kristui, kitas- mergelei Marijai ir trečiasis – Šv.Vasiliui. Visi likusieji paskirstomi kiekvienam paeiliui pagal amžių (pyrago gali atitekti ir , pavyzdžiui, darbui, namams – tam, kas, jų manymu, yra svarbu). Tuomet visi pradeda ieškoti, kuriame gabalėlyje slepiasi moneta, įsukta į folija. Yra tikima, kad tam, kam ji atiteko, tais metais labai seksis.

„Vasilopita“ yra nuostabus proginis pyragas, kuris tinka tiek kuriant mažus  stebuklus namuose, tiek yra puiki dovana nusiųsti tiems, kurie yra toli nuo mūsų. Taip pat tai puiki lauktuvė lankantis svečiuose. Tad likus savaitei ar dviem iki švenčių galima suorganizuoti kepinių dieną ir galvojant apie kiekvieną artimąjį, kuriam norėtumėte įteikti po mažą dovanėlę, iškepti po pyragą kiekvienam.

Laimėsite ir jūs – namai bus iškvėpinti nuostabiais aromatais. Tik nepamirškite įdėti po laimę nešančią monetą.

Politiki Vasilopita (Πολιτίκη Βασιλόπιτα)

Reikės:

550-600g miltų,

150 g cukraus,

45 g šviežių mielių (arba 15 g sausų),

100 ml pieno (kambario temperatūros arba labai mažai pašildyto),

3 kiaušinių, 

125 g minkšto sviesto,

vanilės ankšties,

tarkuotos apelsino žievelės,

2 v.š. šviežių apelsinų sulčių

1 plakto kiaušinio, sumaišyto su 2 a. š. pieno,

sezamo sėklų ir migdolų (be žievelės) papuošimui

monetos, įsuktos į foliją.

Graikai šį pyragą gardina laukinių vyšnių sėklomis, kitais savo prieskoniais. Kadangi Lietuvoje man nepavyko jų rasti, aš juos abu pakeičiau 4-5 valgomaisiais šaukštais „Amaretto“ likerio)

1. Į gilią lėkštę įdedame 50 g cukraus, sudedame mieles, supilame visą pieną ir įdedame šiek tiek miltų. Viską sumaišę ir padedame lėkštę kur nors šiltai, kad mielės pradėtų kilti.

2. Po kiek laiko į atskirą didelį indą, kuriame kildinsite tešlą, sudėkite likusį cukrų, kiaušinius, sviestą, amaretą, druską, vanilę, apelsinų sultis ir tarkuotą žievelę, viską išmaišome. Tuomet iš lėto įmaišome iškilusias mieles;

3. Bemaišant tešlą dalimis įsijojame miltus, kai jau susijosite visus miltus ir pasidarys sunku maišyti, tuomet išsitepkite rankas aliejumi ir minkykite tešlą iki pasidarys vientisa (bet ji turi šiek tiek lipti prie rankų).

4. Paliekame iškilti tešlą, pridengtą storu rankšluoščiu ir šiltoje patalpoje. Manau, kad kiekviena namų šeimininkė turi savų būdų kaip geriausia prakalbina mieles, kad jos sėkmingai iškiltų. Aš pavyzdžiui pripilu į stiklinį indą karšto (ne verdančio) vandens, uždengiu dangčiu ir ant jo uždedu, šiltai įvyniotą indą su tešla. Ir kildiname tešlą

5. Išimame iškilusią tešlą ir lengvai ją pamaigome, paformuojame, tada į apatinės tešlos dalį įdedame monetą, apdengtą aliuminio folija (paslepiam laimikį taip, kad jo nebūtų matyti). Dar šiek tiek pamaigome ir tuomet tešlą dedame į kepimo formą, išteptą sviestu. Rankos delnu švelniai paspaudinėjame, kad tolygiai banda pasiskirstytų po visą formos apačią.

6. Na ir prieš paskutinį kildinimą iš migdolų puselių (skaniausia yra ne smulkintos migdolo drožlės, bet visas migdolas, arba jo puselė. Jos taip greit nesukepa, o ir po kepimo yra ryškesnės, bei skoninės savybės jų yra geresnės) dekoruojame pyragą užrašant ant jo „2016“ metus, ar tiesiog sveikinimą „Su Naujais metais“. Ir vėl atidedame pyragą į šiltą vietą toliau kildinti. Kokioms 30 min.

7. Tuomet išsiplakame kiaušinį, įpilame šlakelį pieno ir aptepame pyragą (jei apteptume tik kiaušinio plakiniu, jo paviršius greičiau suskrustų ir galutiniam rezultate pyragas atrodytų labiau tamsus, o kai plakinys yra maišytas su pienu, tuomet kepinys įgauna auksinės, gelsvos spalvos) ir apibarstome sezamo sėklomis.

8. Dedame pyragą į įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame 30-35 min. iki paruduos. (Daug kartų kepusi šį pyragą atkreipiau dėmesį, kad geriausia pradėti kepti su „vėjelio“ funkcija kokioms 10-15 min., reikia stebėti kaip greitai ruduoja paviršius, o po to išjungiu „vėjelį“ ir įjungiu funkciją, kad keptų iš viršaus ir apačios, ir kepu likusį laiką.) 

Taip pat turiu pridurti, kad elektrinėje orkaitėje kepu pyragą ant žemiausios padalos. Na, o jai turite dujinę orkaitę, tuomet jums reiks kelti į aukščiausią,arba viena padala žemiau nuo aukščiausios, kad apačia nepridegtų).

Šis receptas dalyvauja „Skonio“ rubrikos konkurse „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“. 

Konkurse gali dalyvauti visi, norintys pasidalinti geriausiais savo receptais su portalo lrytas.lt skaitytojais ir laimėti vertingų prizų.

Mes laukiame bet kokių gardžiausių jūsų švenčių patiekalų receptų, nesvarbu, kas tai būtų – silkė, salotos, kepsnys ar pyragas.

Penkių geriausių receptų ir jų nuotraukų autoriai bus apdovanoti Nidos Degutienės knyga „Izraelio skoniai“, kurioje gausybė vienos seniausių ir tradiciškiausių – žydų virtuvės – receptų. 

O vieno paties geriausio recepto autoriaus, be knygos, laukia dar ir 30 eurų vertės „Akropolio“ dovanų čekis. 

Pagrindinio prizo laimėtoją rinks N.Degutienė, o kitus keturis – skaitytojai. 

Apdovanoti bus autoriai, kurių receptai sulauks didžiausio lrytas.lt skaitytojų ir mūsų paskyros „Facebook/Receptai„ sekėjų susidomėjimo.

Patiekalų receptus su nuotraukomis siųskite iki gruodžio 27 dienos adresu skonis@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.