Sriuba iš 50 česnako skiltelių – atkirtis žiemos negalioms

Senoliai tikėjo, kad česnakai nubaido piktąsias dvasias. Bet ar gali sriuba iš 50 česnako skiltelių apsaugoti nuo piktųjų žiemos sezono virusų, dėl kurių susergame gripu, imame sloguoti, kosėti, šniurkščioti nosimi? 

123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2016, 9:02 AM, atnaujinta Jan 30, 2023, 1:45 PM

Žiemą, kai aplinkiniai ima sirguliuoti, daugelis griebiasi česnako – tikima, kad jis gali sutramdyti virusus ir bakterijas. Visai nuopelnai priskiriami česnake esančiai medžiagai – alicinui.

Britų dietologų asociacijos atstovė Helen Bonda „The Daily Mail“ patvirtino, kad šis chemikalas žinomas ir labai vertinamas dėl priešbakterinių ir priešgrybelinių savybių.

„Daugybė žmonių tiki, kad česnakai stiprina imuninę sistemą. Populiaru sutrinti česnaką, sumaišyti su alyvuogių aliejumi ir tepti ant duonos. Tačiau ar tai tikrai veiksminga – nežinoma, nes nėra patvirtinta moksliškai“, – teigė medikė. 

Mokslininkų stovykla nėra vieninga, kai kalbama apie česnakus. Praėjusi kovą Jungtinėje Karalystėje atliktas didelis tyrimas parodė, kad kasdienis česnakų vartojimas žiemą padeda sutrumpinti peršalimo požymių trukmę nuo penkių su puse dienos iki keturių su puse.

Tačiau kritikai atrėžia, kad studija buvo per maža, dar trūksta įrodymų, kad būtų galima česnakams priskirti šiuos nuopelnus.

Tyrimai tęsiasi iki šiol

Kaip ten būtų, česnakų galiomis tikima nuo seno. Senovės Egipte česnakas buvo rekomenduojamas 22 ligoms gydyti. Teigiama, kad piramidžių statytojai savo jėgas stiprino būtent česnaku.

Antikinėje Graikijoje česnaku gydydavo infekcijas, plaučių, kraujo ligas, vabzdžių įgėlimus.

Tačiau pirmasis pagrindus tikėjimui česnako galiomis padėjo prancūzų mokslininkas Louisas Pasteur'as – jis pastebėjo, kad česnakai žudo bakterijas. Įdėjęs česnakų į laboratorinę lėkštelę su bakterijomis po kelių dienų pastebėjo, kad kiekvieną skiltelę supa švari aureolė, kurioje nėra ligų sukėlėjų.

Tyrimai tęsiasi iki šiol. Praėjusią vasarą Floridos universiteto mokslininkai įrodė, kad česnakai stiprina už imunitetą atsakingas kraujo ląsteles. Kalifornijos universitete atlikta studija įrodė, kad alicinas – medžiaga, dėl kurios suvalgius česnako iš burnos sklinda nekoks kvapas, – veiksmingai kovoja su infekcijomis.

Taip pat ši medžiaga gerina kraujotaką, kraujagyslių būklę, padeda mažinti cholesterolio kiekį. O Australijoje atlikta studija, kurios rezultatai paskelbti leidinyje „European Journal of Clinical Nutrition“ patvirtino: česnakai mažina kraujo spaudimą. Tiesa, šiame tyrime dalyvavo tik 80 pacientų.

Sriuba iš 50 česnako skiltelių

Remdamasis šiais tyrimais portalas healthandhealthyliving.com siūlo pasigaminti turbūt labiausiai česnakinį patiekalą – sriubą iš 50 skiltelių česnako.

Šią legenda jau tapusią sriubą itin pamėgo vakariečiai, norintys natūraliomis priemonėmis užkirsti ligoms kelią ir sustiprinti organizmą.

Teigiama, kad ji ne tik naudinga, bet ir skani. 

Sriuba iš 50 česnako skiltelių

Reikės:

  • 50 česnako skiltelių (maždaug 5 česnako galvų),
  • 2 valgomųjų šaukštų sviesto, 
  • 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 2 didelių svogūnų,
  • šviežio čiobrelio, petražolių, krapų, kitų žolelių,
  • 6 puodelių vištienos sultinio, 
  • 3 puodelių baltos duonos džiūvėsėlių,
  • grietinės.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nupjaukite česnako viršūnę, atskirkite skilteles ir suberkite ant kepimo popieriaus ar aliuminio folijos. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite maždaug valandą. Išimkite, leiskite ataušti, nulupkite ir sutrinkite česnakus.

Puode įkaitinkite du šaukštus sviesto ir šiek tiek alyvuogių aliejaus, suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite 10 minučių. Sudėkite trintus česnakus, supilkite sultinį.

Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir pavirkite penkias minutes. Paskaninkite druska, pipirais.

Galite suberti džiovintos baltos duonos kubelius – sriuba bus tirštesnė ir sotesnė. Kai duona išbrinks, sutrinkite sriubą. Arba berkite džiūvėsėlių į sriubos lėkštę. 

Patiekdami paskaninkite grietine, kietojo sūrio drožlėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.