Smetoniški pietūs: nuo žydiškos silkės iki tikro „Napoleono“

Kaip švęsite Valstybės atkūrimo dieną? Pasigaminkite tokius pietus, kokiais vaišindavosi mūsų tėvai, seneliai ar proseneliai tarpukariu. Parinkome jums tris receptus, užrašytus dar smetoniškoje Lietuvoje.   

Tortas „Napoleonas“.
Tortas „Napoleonas“.
Kapotos silkės užkandis.<br>N.Degutienės nuotr.
Kapotos silkės užkandis.<br>N.Degutienės nuotr.
Mėsos suktinukai.<br>123rf nuotr.
Mėsos suktinukai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 16, 2016, 8:15 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 11:32 PM

Kapotos silkės užkandis

Šis klasikinis kapotų silkių užkandžio receptas atkeliavo iš Tėjos Lanienės virtuvės. Būtent tokias salotas prieš karą Kaune ruošdavo jos mama. Šis receptas skelbiamas Nidos Degutienės knygoje „Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena“.

Ingredientai:

2 silkių filė

2 maži svogūnai

2 kietai virti kiaušiniai

1 rūgštus obuolys

2-4 šaukštai baltos duonos džiūvėsių

2 šaukštai acto arba citrinos sulčių

3 šaukšteliai cukraus

Žiupsnelis cinamono

Silkes, svogūnus, kiaušinius ir obuolį smulkiai sukapokite aštriu peiliu. Šiuos ingredientus galima susmulkinti ir elektriniu smulkintuvu, tačiau visus juos kapokite atskirai, ir tą darykite pulsuojančiais judesiais, kad nevirstų tyre. Sumaišykite sukapotus ingredientus su džiūvėsiais, pašlakstykite actu, pagardinkite cukrumi ir cinamonu ir viską gerai sumaišykite. Patiekite su duona.

Lietuviški riestiniai (zrazai)

Receptas – iš 1936 metais išleistos knygos „Didžioji virėja“ 

Reikės: 

1,3 kg jautienos,

2 svogūnų,

pipirų,

šaukšto sviesto,

1 kiaušinio,

jautienos sultinio,

pusės stiklinės grietinės,

juodos duonos,

džiovintų arba šviežių grybų (tinka ir pievagrybiai).

Minkštą mėsą supjaustykite plonomis riekelėmis, gerai išmuškite, pasūdykite, užberkite pipirų, palikite pagulėti pagulėti pusę valandos.

Svogūną smulkiai sukapokite, pakepinkite šaukšte sviesto, sudėkite sukapotus ar išvirtus džiovintus baravykus, įberkite pusę stiklinės juodos sutrupintos duonos, viską kartu pakepinkite. Įpilkite sultinio, kad įdaras nebūtų sausas, pasūdykite, berkite pipirų, krapų, petražolių, išmaišykite.

Kiekvieną mėsos gabaliuką aptepkite įdaru, suvyniokite, suriškite, apibarstykie miltais ir dėkite į puodą, kuriame išlydytas sviestas. Uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies, vartykite, kad sutkinukai apskrustų iš visų pusių.

Galiausiai apliekite sultiniu ir puse stiklinės grietinės.

Tortas „Napoleonas“

Pianisto Petro Geniušo žmona Kristina Norvilaitė „Napoleono“ tortą išmoko kepti iš mamos, ši – iš savo mamos. Kristinos močiutė receptą sužinojo iš buvusios tarpukario Lietuvos prezidento Antano Smetonos šeimininkės.

Šis receptas – pusantro kilogramo „Napoleonui“ iškepti.

Sluoksniuotai tešlai reikės:

5 stiklinių (1 stiklinė – 200 g) miltų (naudokite kepiniams skirtus miltus),

1 stiklinės 30 procentų riebumo grietinės,

400 g sviesto,

žiupsnio druskos – maždaug pusę arbatinio šaukštelio.

Plikytam kremui reikės:

200 g sviesto,

3 stiklinių pieno,

30 g vanilinio cukraus,

1,5 stiklinės cukraus,

0,5 stiklinės miltų,

2 arbatinių šaukštelių tirpios kavos.

Pradėkite ruošti tešlą – po truputį stambia trintuve tarkuokite šaltą sviestą ir „tarkius“ apvoliokite miltuose. Po to vėl dalį patarkuokite ir apvoliokite.

Kai visą sviestą sutarkuosite ir apvoliosite, į tešlą supilkite grietinę, pabarstykite druskos. Išminkykite ir padarykite gumulą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite mažiausiai dviem valandoms į šaldytuvą. Galite tešlą ruošti iš vakaro ir per naktį ją laikyti šaltai.

Kaip ruošti kremą? Pirmiausia puode išlydykite sviestą. Į jį per sietelį sijokite miltus ir maišykite šaukštu. Tada užkaiskite pieną, suberkite cukrų. Kai pienas užvirs, juo užpilkite sviesto ir miltų mišinį. Šis procesas – subtilus. Jeigu per daug užvirinsite pieną ir supilsite į lydytą sviestą su miltais, miltai gali sušokti į gumulus. Kad taip nenutiktų, stebėkite, kad pienas neužvirtų – nepradėtų lipti per puodo kraštus.

Be to, naudokite tiktai sviestą, o ne kokį kitą panašų pakaitalą, kuris irgi gali kremą paversti kone blynų tešla. Kristina įprastai naudoja „Dvaro“ sviestą ir jai pavyksta puikus kremas.

Kai kremą užplikote karštu pienu, į jį suberkite vanilinį cukrų. Tirpią kavą užpilkite trimis šaukštais karšto virinto vandens – turėtų išeiti kavos koncentratas. Šį mišinį supilkite į kremą ir išmaišykite.

Paruošę kremą palikite jį ataušti kambario temperatūroje. Kremo tirštumas bus panašus į grietinės. Juo lakštus galite tepti kaip norite: storiau ar ploniau. Tai – kiekvienos šeimininkės fantazija.

Pradėkite kepti torto lakštus – iš nurodyto kiekio tešlos turėtų pavykti išeiti dešimt plonai iškočiotų 30 centimetrų skersmens blynų. Jų paviršių subadykite šakute. Tai reikia daryti dėl to, kad pašovus į orkaitę tešla pradės kilti ir paviršius gali pasidaryti kauburiuotas. O subadžius lakštai iškepa lygūs, nematyti net skylučių. Jeigu liktų tešlos, iškepkite žvaigždučių formos sausainių. Jais galėsite papuošti šventinį tortą.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir lakštus kepkite apie 15 minučių. Kai jie pradeda gražiai ruduoti, ištraukite iš orkaitės.

Lakštus atvėsinkite. Tada devynis lakštus sutepkite plikytu kremu. Vieną lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite torto viršų. Apibarstykite kepinį cukraus pudra.

Paruoštą tortą nakčiai palikite šaldytuve, kad kremas įsigertų į lakštus ir skanėstas tarsi subręstų. Kad kepinys neprisigertų kito maisto aromatų, tortą geriausia būtų įdėti į tortinę su dangčiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.