Švęskime kartu su estais! Kaimynų pamėgta mišrainė su silke

Šiandien, vasario 24-ąją, estai švenčia savo Nepriklausomybės dieną. Kokie tradiciniai patiekalai puikuojasi ant mūsų kaimynų stalo?

Mišrainė su silke.<br>123rf nuotr.
Mišrainė su silke.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-24 10:49, atnaujinta 2021-02-24 09:04

Turbūt populiariausias šventinis valgis – šaltiena. Ji puošia stalą per visas šventes. Ne mažiau populiarus orkaitėje keptas mėsos kepsnys. Estai mėgsta ir kraujines dešras – tai tradicinis Kalėdų valgis.

Kaip ir mes, estai mėgsta ruginę duoną, karvės pieno sūrį, saldžius varškės sūrelius. Nenuostabu – baltai turėjo nemažai įtakos estų gyvenimo būdui ir tradicijoms.

„Istoriniu požiūriu estai buvo artimiausia baltams gentis, kalbėjusi visiškai kitokia indoeuropiečiams nepriskirtinos finų grupės kalba. Dėl ryškaus baltų ir finų kalbų skirtingumo mokslininkams lengviau atsekti praeityje tarp mūsų įvykusius kultūrinius mainus“, – savo tinklaraštyje „Lietuvos kulinarinis paveldas“  teigia kulinarijos paveldo žinovas istorikas dr. Rimvydas Laužikas.

Tai, ką dovanojome finams, jie perėmė kartu su baltišku pavadinimu, ir atvirkščiai – mūsų kalboje yra žodžių, kuriuos perėmėme iš Šiaurėje gyvenančių kaimynų.

Kaip teigia R.Laužikas, mes dabartinių estų protėvius išmokėme arti vagas, berti į žemę sėklas, auginti žirnius, pupas, rugius bei linus, laikyti ožkas, avis, jaučius, žąsis, prižiūrėti daržus, kepti duoną, gaminti alų.

Mainais į žemdirbystę ir gyvulininkystę finų gentys baltus supažindino su vandens kultūra. Spėjama, kad iš finų perėmėme burės, šamo, laivo, seliavos, kilkės, kiro pavadinimus. 

Kaip teigia istorijas R.Laužikas, iš vėlyvųjų skolinių dėmesio nusipelno lietuvių itin pamėgtos jūros gėrybės – silkės – pavadinimas. Kai kurių mokslininkų nuomone, tai suomių „silakka“ ir estų „silk“ atitikmuo.

Silkių patiekalai užima svarbią vietą istorinėje estų virtuvėje. Turbūt vienas garsiausių patiekalų – „rosolje“ – tai silkės, bulvių ir burokėlių mišrainė, šiek tiek primenanti garsiąją silkę po patalais.

Teigiama, kad sovietiniais laikais „rosolje“ Estijoje buvo praradusi populiarumą, o dabar net rengiami šios mišrainės gaminimo konkursai, ypač populiarūs tarp užsienyje gyvenančių estų.

Jeigu norite su estais paminėti jų tautos Nepriklausomybę, pasigaminkite „rosolje“.

Silkės, burokėlių ir bulvių mišrainė (iš tinklaraščio toidutare.ee)

Reikės:

  • 400 g supjaustytų burokėlių (geriausia iškeptų orkaitėje),
  • 200 g virtų supjaustytų bulvių,
  • 200 g virtų supjaustytų morkų,
  • 2 silkių filė (arba 1 sūdytos silkės),
  • pusės puodelio pjaustytų marinuotų agurkų,
  • 1 pjaustyto nulupto obuolio,
  • 4 pjaustytų kietai virtų kiaušinių.
  • Padažui – majonezo, grietinės, grūdėtųjų garstyčių, druskos, pipirų, šviežių krapų.  

Marinuotą silkę supjaustykite, o jei naudojate sūdytą, per naktį ją išmirkykite. Gerai nusausinkite, išvalykite ir supjaustykite. Dėkite į indą ir sumaišykite su daržovėmis, obuoliais ir kiaušiniais.

Padažui sumaišykite vienodomis dalimis majonezą su grietine, berkite šiek tiek druskos, pipirų, šviežių krapų, jeigu trūksta aštrumo – dėkite krienų, įpilkite agurkų marinato.   Viską sumaišykite, sudėkite į indą. Viršų galima papuošti kapotais kiaušiniais, krapais.

Kartais į šią mišrainę dedama virto arba rūkyto ir virto kumpio.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.