Virtuvės žinovė vietoje agurkų raugia moliūgus: tai dar skaniau

Dovanas žiemos šventėms Renata Šniolienė ruošė visą vasarą, kai kurių pagamins ir rudenį. Stiklainiai su braškių uogiene, šermukšnių pagardu ar džiovintais pomidorais visada pradžiugina vilnietės maisto tinklaraštininkės artimuosius ir draugus.

Užsiauginote daug moliūgų? Išbandykite vilnietės siūlomą receptą – užraukite.<br>R.Šniolienės nuotr.
Užsiauginote daug moliūgų? Išbandykite vilnietės siūlomą receptą – užraukite.<br>R.Šniolienės nuotr.
Naminis actas.<br>R.Šniolienės nuotr.
Naminis actas.<br>R.Šniolienės nuotr.
R.Šniolienė išbandė nemažai daržovių marinavimo ir rauginimo receptų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
R.Šniolienė išbandė nemažai daržovių marinavimo ir rauginimo receptų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Sep 6, 2016, 1:14 PM, atnaujinta Oct 7, 2020, 10:42 AM

Daržo, sodo, miško gėrybes R.Šniolienė mėgsta konservuoti nuo gegužės mėnesio iki pat rudens šalnų. 

„Sukaupiau nemažai senovinių ir naujoviškų receptų“, – tvirtino maisto tinklaraštininkė.

Konservavimo būdų yra įvairių – gamtos dovanas galima džiovinti, rauginti, marinuoti, šaldyti, virti.

Neretai šeimininkės, ruošdamos žiemai daržoves, nenori pernelyg dažnai naudoti acto, tačiau jo galima ir visiškai atsisakyti pakeitus konservavimo būdą. Acto išvengti pavyktų, jeigu daržoves ne marinuotumėte, o iš jų virtumėte košes.

Viena jų, kokią galite šiuo metu paruošti, – cukinijų, pomidorų, agurkų košė su svogūnais.

Košei išvirti reikės aliejaus ir įprastų konservantų – druskos, cukraus. Jei daržoves marinuotumėte, greičiausiai naudotumėte parduotuvėje pirktą 9 procentų spirito actą arba 6 procentų obuolių actą.

„Yra išvesta formulė, pagal kurią galima apskaičiuoti, kiek reikės acto. 9 procentų acto įprastai pilama 100 mililitrų litrui vandens, o turint butelį 6 procentų acto teks perskaičiuoti jo kiekį“, – patarimą davė tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė.

Gamina net ir actą

Pati R.Šniolienė marinatui naudoja ne pirktinį, o pasigamintą obuolių actą. Tinklaraštininkei senokai kirbėjo mintis, kad reikėtų pasiruošti naminio acto.

O proga atsirado pernai, kai rudenį kaimynė pasiūlė prisiskinti jos sode žieminių obuolių. Jų suvalgyti per žiemą nepavyko, tad po Naujųjų metų obuoliai pradėjo raukšlėtis. Renata nutarė išspausti obuolių vyno ir jį sugadinti, tai yra paversti actu.

Natūralus actas skoniu nė kiek nepanašus į pirktinį. Tai labai kvapus, truputį gazuotas natūralus produktas. Šeimininkė jį naudoja bet kur, kur reikia acto, – sodai gesinti kepant pyragus, barščiams ir burokėlių salotoms, užpilams, padažams ir net naminiam limonadui gaminti. Ir, žinoma, Renata jau neįsivaizduoja konservavimo be naminio acto.

„Man patinka vadinamasis lėtasis gyvenimo būdas – verčiau pati pasigaminsiu produktą, negu jį nusipirksiu“, – kalbėjo R.Šniolienė, namuose net spaudžianti aliejų iš linų ar kokosų. Renata mėgsta sveikus produktus, todėl nemažai jų į virtuvę atkeliauja iš nuosavo daržo ir sodo.

„Visko nedaug, bet gėrybių žiemai pakanka. Dar ir Kalėdoms visada iš artimųjų sulaukiu užsakymų pagaminti šermukšnių pagardo, žalių pomidorų džemo“, – pasakojo R.Šniolienė.

Konservavimo sezonas atidaromas gegužę

R.Šniolienė konservavimo paslaptis perėmė iš savo močiutės. Renatai vaikystėje patikdavo, kai močiutė imdavo raugti, marinuoti agurkus, pomidorus, virti uogų kompotus.

Pastaruoju metu R.Šniolienė gerokai praplėtė konservuojamų gėrybių sąrašą. Gegužės pabaigoje ji raugina česnakų žiedkočius.

Dažnas juos nulaužo ir išmeta, kad česnakas suformuotų galvą. Bet žiedo kotas gali būti vertingesnis už pati česnaką.

Anksčiau Renata paprašydavo kaimynių neišmesti žiedkočių, o atiduoti jai. Bet moterys įsigudrino paklausti, kam tinklaraštininkė česnakų žiedkočius naudoja, ir daugiau Renata iš jų to nebegauna.

Kaimynės suprato, koks tai vertingas produktas. Žiedkočius galima sumalti ir šaldyti – turėsite česnako pakaitalą, bet dar intensyvesnio aromato. Be to, žiedkočius galima ir marinuoti. „Kai kepame pirmuosius šašlykus lauke, atsidarome ir pirmą marinuotų česnakų žiedkočių stiklainį“, – apie nepamainomą pagardą prie mėsos užsiminė Renata.

Vasara – uogų metas, tad šeimininkės privirė įvairių uogienių. R.Šniolienė uogienių verda nedaug, bet jos neįprastos. Tinklaraštininkė paruošė kelis stiklainius braškių su baltuoju šokoladu ir kelis – su juoduoju karčiuoju šokoladu. Verdant braškes su šokoladu reikia šiek tiek cukraus, kaip konservanto.

Jeigu išvirus kokią nors uogienę ji atrodo skystoka, Renata pataria įpilti ištirpintos želatinos – ji sutirštės ir turėsite puikų desertą. Tokią uogienę galima patiekti su plakta grietinėle. Želatina naudojama ir ruošiant pomidorų atsargas žiemai.

Daugiau raugina, negu marinuoja

Vienas populiaresnių šių daržovių konservavimo būdų – pomidorai drebučiuose. Tačiau firminis R.Šniolienės ruoštas skanėstas – žalių pomidorų džemas su apelsinais.

„Bet reikėtų laukti, kol į Lietuvą atkeliauja pirmi apelsinai iš Ispanijos. Jie panašūs į kaimiškus obuoliukus – tokie apelsinai nėra gražūs, jų žievelė plona, bet jie kvapūs. Ruošiant džemą apelsinai malami su žievelėmis“, – patirtimi dalijosi Renata.

Nors vilnietė marinuoja daug savo darže išaugintų daržovių, dar daugiau jų palieka rauginti.

„Kodėl mokslininkai labiau vertina raugintus kopūstus, o ne šviežius? Nes raugintuose susidaro daugiau vitamino C. Rauginti produktai kai kuriais atvejais sveikesni negu švieži“, – patikino pašnekovė.

Jeigu šiltnamyje rudeniop ima sunkiai nokti pomidorai, galite juos neprinokusius rauginti arba džiovinti.

R.Šniolienė pomidorus raugina pagal gruzinišką receptą: žalius pomidorus supjausto kryžmai, prikemša puseles šviežių bazilikų, krapų, juodųjų serbentų lapų, prideda česnakų, užpila sūrymu ir palieka rūgti. Taip užraugtus pomidorus reikia suvalgyti greitai – per žiemą jie neišsilaikytų.

Vienas įdomesnių konservavimo būdų – sudžiovinti žalių pomidorų skilteles, po to jas sumalti kavamale. Turėsite pomidorų miltelių, kuriais galėsite žaliai nudažyti sriubą, padažus ar net bulvių košę.

Vienas pastarųjų R.Šniolienės atradimų – rauginti moliūgai. Jie labai gardūs ir, svarbiausia, išlieka kieti. Tad tereikia moliūgą supjaustyti degtuko dėžutės dydžio gabalėliais ir juos sudėti į trijų litrų stiklainius, užpilti sūrymu, pridėti prieskonių. Po dviejų trijų mėnesių rauginimo moliūgai bus itin skanūs!

Naminis obuolių actas

– Specialiu įrankiu išpjaukite obuolių sėklalizdžius. Jei neturite tokio, obuolius supjaustykite ir išpjaukite sėklas peiliu – jų jokiu būdu neturi patekti į gaminį.

– Visuose šaltiniuose apie obuolių actą rašoma, kad jis gaminamas iš obuolių sulčių, bet iš senų, per žiemą laikytų obuolių sulčių nelabai teišspausite, todėl R.Šniolienė sumanė kitokį būdą – pagaminti obuolių sunkos. Moteris sunaudojo 15 kilogramų žieminių obuolių.

– Bulvių tarkavimo mašina sutarkuokite obuolius, tyrę supilkite į 20 l vyno butelį, įberkite 1 stiklinę baltojo cukraus. Butelį sklidinai pripilkite šilto vandens.

– Pirmas kelias dienas butelį palikite atvirą, žiemą galite laikyti prie radiatoriaus, kad skystis įšiltų ir pradėtų rūgti. Po kelių dienų dėkite kamštį su žarnele, kaip ir gaminant vyną. Kelias savaites viskas burbuliuoja ir kunkuliuoja, tuomet atsiskiria tarkiai ir obuoliais prakvipęs vanduo.

– Po 2–3 savaičių skystį nukoškite ir supilkite atgal į butelį. Vėl palikite atvirą kelioms savaitėms, kol vynas tampa actu. Supilstykite jį į 1–2 litrų talpos butelius. Svarstote, kam tiek vargti? Jei paragausite, suprasite, kad verta. Iš nurodyto kiekio obuolių galite pasigaminti 7 litrus naminio acto.

Raugintus agurkus pakeitė moliūgai

– Rauginti moliūgai – ne naujiena Pietų šalyse. Apie tokį rauginimo būdą R.Šniolienė sužinojo viešėdama Gruzijoje: „Man tai buvo atradimas, nes moliūgai puikiai pakeitė jau pabodusią agurkų klasiką. Raugintus moliūgus išbandžiau visur, kur iki šiol naudojau raugintus agurkus, ir galiu drąsiai teigti, kad man moliūgai tiko ir patiko kur kas labiau.“

– Iš 5 kg moliūgo paruošite 4 trijų litrų talpos marinuotų daržovių stiklainius. Moliūgą perpjaukite, nulupkite žievę, išimkite sėklas ir plaušus. Supjaustykite dviejų pirštų storumo riekėmis. Pasistenkite, kad gabaliukai būtų vienodo, maždaug degtukų dėžutės, dydžio.

Stiklainius išplaukite karštu vandeniu ir į kiekvieną dėkite 3 šaukštus su kaupu druskos, 1 šaukštą garstyčių sėklų, 2 šaukštus džiovintų krapų stiebų, 5–6 juoduosius pipirus, 5–6 plonai supjaustytas česnakų skilteles, saują šviežių kalendros lapelių (gal ima keisti petražolėmis), 1 džiovintą aitriąją papriką (apie 3–4 cm).

– Moliūgus sudėkite į stiklainius. Užkaiskite patį didžiausią puodą, pilną vandens. Palaukite, kol užvirs. Tuomet juo užpilkite moliūgus iki stiklainio kaklelio viršaus. Tuo pačiu verdančiu vandeniu nuplikykite kriauklėje vidine puse į viršų sudėtus plastikinius dangtelius, luktelėkite apie minutę ir dangteliais denkite stiklainius.

– Konservus kelias dienas palaikykite virtuvėje kambario temperatūroje. Kai skystis pradeda drumztis – išneškite į rūsį. Rauginti tinka pirktiniai konservavimui skirti prieskonių mišiniai, tik moliūgams būtinai papildomai reikia šviežio česnako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.