Virtuvės žinovė patarė, kaip ruošti obuolių ir moliūgų tyres

Jeigu virdavote obuolienę, galite daugiau nevargti ilgai maišydami puodą. Kulinarijos žinovė Renata Ničajienė (41 m.) įsitikino, kad sudėjus pjaustytus obuolius į troškintuvą, o jį pastačius į orkaitę obuolienė nekunkuliuoja, nesitaško ir, svarbiausia, būna kvapesnė.

Obuolių ir moliūgų tyrės.
Obuolių ir moliūgų tyrės.
R.Ničajienė.
R.Ničajienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Oct 14, 2016, 3:06 PM, atnaujinta Oct 11, 2021, 1:36 PM

Kulinarijos knygų autorė R.Ničajienė vis dažniau orkaitėje troškina ne tik rudens vaisius, bet ir daržoves.

Obuolių arba moliūgų tyrės, paruoštos orkaitėje, pasižymi kitokiu skoniu ir aromatu nei gamintos puode ant viryklės. Obuolienę taip net patogiau paruošti, nes pjaustytus obuolius lieka tik suberti į troškintuvą, jį uždengti dangčiu ir pašauti valandai į orkaitę.

„Net maišyti nereikia, obuoliai nesitaško, neburbuliuoja. Taip ištroškinti jie būna aromatingi, o juos sutrynus į tyrę ir supylus į sterilizuotus indelius išstovi visą žiemą, netgi visai nenaudojant cukraus“, – pasakojo vilnietė.

Troškintos obuolių ar moliūgų tyrės paruoštos pagal receptus, kuriais naudojosi R.Ničajienės močiutės – knygos „Gero maisto dienoraštis. Ruduo“ autorė įsitikinusi, kad primirštus receptus verta atgaivinti.

Jie turėtų patikti dabartinėms šeimininkėms ne tik dėl to, kad nereikia stovėti prie viryklės, bet ir dėl to, kad taip paruoštos rudens gėrybės atskleis naujų skonių ir kvapų.

Keptų obuolių tyrė, paruošta be cukraus, puikiai išsilaiko kaip ir visos uogienės, sustatytos į lentynas rūsyje. Jokių specialių laikymo sąlygų šioms obuolienėms nereikia.

Tačiau atidarytą stiklainį reikėtų laikyti šaldytuve, nes laikomas kambaryje rudens skanėstas gali pradėti rūgti. Nepamirškite, kad pavojinga be cukraus ruoštą tyrę laikyti šiltai.

O keptų moliūgų tyrė šaldytuve gali išstovėti apie savaitę. Tai – trumpo naudojimo produktas. Norėdami moliūgų tyrę išsaugoti ilgiau, ją turėtumėte užšaldyti. Moliūgų tyrė puikiai tinka pyragams, sriuboms, virtiniams ir makaronams ruošti.

Pabandę kepto moliūgo tyrės receptą, suprasite, kodėl jos nereikia gardinti jokiais prieskoniais. Kepdamas moliūgas įgauna salstelėjusį skonį. Tai nepalyginama su virto moliūgo skoniu. Be to, kepto moliūgo aromatas išraiškingesnis.

Moliūgai turi labai daug vitamino A, tačiau jo prarandama kepimo metu, bet tik nedidelė dalis. Todėl ši daržovė, nors ir kepta, vis vien išlieka vertinga mūsų mitybai.

Kepant obuolius labai sumažėja vitamino C, bet juose daugiau maistinių skaidulų, todėl šie kepti vaisiai virškinami lengviau.

Kadangi tiek moliūgų, tiek obuolių tyrės ruošiamos be cukraus, šie produktai – sveikesni. Be to, jie netrumpai išlaikomi, nors nenaudojama jokių kitokių konservantų.

Keptų obuolių tyrė kvepia cinamonu

Ši obuolių tyrė gaminama visai be cukraus, todėl jai rinkitės saldesnius obuolius. Nuo jų skonio priklausys, kokio gardumo bus tyrė. Skaniausia tokią obuolienę kepti orkaitėje, o dar geriau – krosnyje, sudėjus obuolius į molinį troškintuvą.

Obuolių nelupkite, taip išsaugosite jų žievelėse esančius vitaminus ir pektiną, pakaks tik pašalinti sėklas. Tokią obuolių tyrę bus gardu ne tik valgyti vieną, bet ji puikiai tiks ir kepiniams. Natūrali obuolių tyrė kepiniuose gali pakeisti riebalus – aliejų, sviestą.

Reikės:

  • 2 kg obuolių;
  • 0,5 stiklinės natūralių obuolių sulčių;
  • 1 šaukšto citrinų sulčių;
  • 2 šaukštelių cinamono.

Nenuluptus obuolius supjaustykite į 4 dalis ir išimkite sėklas.

Paruoštus obuolius suberkite į troškinti skirtą puodą, supilkite natūralias obuolių sultis, šaukštą citrinų sulčių, suberkite cinamoną ir dėkite į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę valandai ar pusantros – nelygu obuolių kietumas ir rūšis.

Iškepę obuoliai turi būti visiškai minkšti ir sukritę. Juos sutrinkite trintuvu, o tyrę sukrėskite į puodą ir dar kartą užvirkite ant vidutinės ugnies. Turėsite pusantro litro gardaus skanėsto!

Karštą obuolių tyrę supilstykite į sterilizuotus indelius, tvirtai užsukite ir laikykite ten, kur ir visos uogienės bei džemai.

Moliūgų tyrė tinka daugeliui patiekalų

Moliūgų tyrę galima panaudoti verdant košę, gaminant desertus, kepant pyragus ar duoną. Jei receptams reikia sausesnės moliūgų tyrės, nakčiai palikite ją drobėje, kad nuvarvėtų. Naudojantis šiuo receptu, pavyks paruošti 2 litrus tyrės.

Reikės:

  • 1 vidutinio dydžio moliūgo;
  • 1 stiklinės vandens.

Moliūgą perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir dėkite perpjautą moliūgą nupjautąja dalimi į viršų.

Į kiekvieną moliūgo ertmę įpilkite po pusę stiklinės vandens ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol visiškai suminkštės.

Iškepusį moliūgą išskaptuokite. Moliūgo vidus turi būti visiškai minkštas, kad galėtumėte minkštimą lengvai kabinti šaukštu. Kepto moliūgo minkštimą sutrinkite trintuvu iki tyrės.

Kad moliūgų tyrė būtų ne tokia drėgna, sukrėskite ją į drobę ir pakabinkite virš puodo. Per naktį iš moliūgų tyrės nuvarvės sultys ir ji taps tirštesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.