Humoristas svečius vaišina išskirtiniu patiekalu

Komiko ir „Lietuvos ryto“ TV laidos „Kartų kovos“ vedėjo Artūro Orlausko (54 m.) namų šaldytuve beveik visada yra žvėrienos. „Tikriausiai dar iš protėvių mano genuose užsilikęs medžiotojo instinktas akina aprūpinti šeimą mėsa“, – linksmai kalbėjo kaunietis.

Pagautas įkvėpimo A.Orlauskas ruošia patiekalus iš šernienos, stirnienos, elnienos, bebrienos ir laukinių paukščių.
Pagautas įkvėpimo A.Orlauskas ruošia patiekalus iš šernienos, stirnienos, elnienos, bebrienos ir laukinių paukščių.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („TV antena“)

Oct 22, 2016, 5:40 PM, atnaujinta May 10, 2017, 9:44 AM

Daugiau nei prieš du dešimtmečius medžioklinį šautuvą į rankas paėmęs A.Orlauskas save vadina užkietėjusiu medžiotoju ir gali valandų valandas linksmai pasakoti apie sumedžiotą laimikį bei galimybę gamtoje pailsėti nuo darbų maratono, rašo „TV antena“.

Tarptautinių humoro festivalių laureatas prisipažino, kad ne tik partempia sumedžiotą laimikį, bet ir pats iš jo ruošia valgį.

Pagautas įkvėpimo A.Orlauskas ruošia patiekalus iš šernienos, stirnienos, elnienos, bebrienos ir laukinių paukščių.

„Mano žmona ir sūnus dievina žvėrieną, tačiau ją darinėti ir paruošti – mano darbas“, – sakė kaunietis.

Jis įsitikinęs, kad skanų patiekalą galima paruošti iš bet kurio sumedžioto žvėries, tik reikia išmanyti žvėrienos apdorojimo taisykles ir pasitelkti fantaziją.

Vyras tvirtino, kad vertingiausia šviežia jaunų ir suaugusių žvėrių mėsa. Ji malonesnio skonio ir kvapo, lengviau paruošiama.

Senų žvėrių mėsa kietesnė, joje mažiau baltymų ir organizmui reikalingų aminorūgščių. Tokia mėsa ilgiau brandinama ir apdorojama. Be to, jai pagardinti įprastai reikia daugiau prieskonių.

Iš jauno žvėries mėsos galima iškepti puikų kepsnį, o iš senesnio paruošti nepakartojamo skonio troškinį. Kad mėsa suminkštėtų, ant jos galima užpilti grietinės, grietinėlės, acto, aliejaus arba vyno. Paskui palikti parai ar dviem – pamarinuoti.

– Dažniausiai patiekalus ruošiate iš Lietuvos miškuose sumedžiotų žvėrių? O gal tenka medžioti ir užsienyje?

– Įprastai dalyvauju medžioklėse Lietuvoje. Kartą per metus su bičiuliais vykstu medžioti į Čekiją. Ten susirenka medžiotojai iš įvairių Europos šalių. Medžiojame fazanus, antis, zuikius. Šįmet tokia medžioklė vyks lapkritį. Žinau, kad ne tik medžiosime. Taip pat laukia kultūrinė programa.

– Koks išskirtinis jūsų ruošiamas žvėrienos patiekalas?

– Kepenų paštetas. Ypač skanus iš šviežių stirnų kepenų, mirkytų piene, pagardintų kiaulių lašinukais, stirniena, morkomis, žolelėmis.

Skanų paštetą galiu paruošti iš šernų ar kitų žvėrių kepenų. Jį tinka užsitepti ant duonos ar batono, valgyti su bulvėmis, garstyčiomis. Tokiame patiekale gausu vitaminų ir mineralų, ypač daug geležies.

– Žvėrienos patiekalų receptų dairotės knygose, internete? O gal jais linkę dalytis medžiotojai?

– Virtuvėje patinka improvizuoti, todėl dažniausiai receptus kuriu pats. Kartais pavartau medžiotojų valgių knygas. Būtent vienoje iš jų kadaise radau kepenų pašteto receptą. Dažnai ruošdamas šį patiekalą receptą ištobulinau – pridėjau lašinukų ir mėsos. Paštetą pagardinti morkomis pamokė uošvė. Tuomet jį lengviau tepti.

Daugelis medžiotojų patys valgius ruošia iš to, ką sumedžioja, ir mielai dalijasi receptais. Iš vieno seno medžiotojo išmokau puikiai paruošti šerno papilvės žlėgtainį.

– Kokius patiekalus ruošiate iš laukinių paukščių: fazanų, ančių, žąsų?

– Skaniausia kepta šių paukščių krūtinėlė, marinuota su druska, pipirais ir žolelėmis. Man visa žvėriena ir paukštiena labiausiai patinka skaninta ne parduotuvėse siūlomais prieskonių mišiniais ar aitriosiomis paprikomis, o druska, pipirais ir lietuviško daržo žolelėmis: krapais, mėtomis, petražolėmis. Taip pat tinka kadagių uogos.

– Kuo dažniausiai stebinate į svečius užsukusius bičiulius?

– Yra žmonių, kuriems nepatinka žvėriena. O tuos, kurie ją mėgsta, dažniausiai vaišinu keptu kumpiu ar juostelėmis pakepta mėsa. Jeigu namuose būna pašteto ar žlėgtainio, mielai pasiūlau svečiams.

– Vienu didžiausių skanėstų laikoma bebro uodega – ją dar nuo viduramžių vertino lietuvių karaliai ir didikai. Mokate ją kaip nors ypatingai paruošti?

– Iš bebrienos verdu troškinį, bet dažniausiai visą bebrą vežu į rūkyklą. Žinoma, valgau ir uodegą.

Esu girdėjęs, kad medžiotojai iš bebro uodegos verda sriubą su daržovėmis. Ją tinka ir vytinti. Yra daug receptų, siūlančių uodegą marinuoti ir kepti orkaitėje arba ant žarijų.

Stirnų kepenų paštetas su lašiniais

Patiekalui reikės: stirnų kepenų, 100 g lašinių, 150 g stirnienos, 4 morkų, 1 litro pieno, druskos, pipirų, krapų, kitokių žolelių.

Kepenis kelias valandas (geriausiai – parą) pamirkykite piene, o tada išvirkite.

Atskirai išvirkite mėsą, lašinius ir morkas. Viską sumalkite. Pagardinkite druska, pipirais ir žolelėmis. Masę sudėkite į indus.

Jeigu ji skystoka, nukoškite pro sietelį. Palikite atvėsti, o paskui dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.