Naminiai bulvių traškučiai: pigu, skanu, neriebu ir jokių E

O taip! Dabar tai – vienas mėgstamiausių mūsų užkandžių. Šiuos bulvių traškučius galima krimsti be didelio sąžinės graužimo: jiems kepti reikia nedaug riebalų, prieskoniai – pagal skonį, jokių konservantų ar kitų E.

Naminiai bulvių traškučiai.
Naminiai bulvių traškučiai.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintė Š.

Oct 23, 2016, 8:27 PM, atnaujinta Oct 18, 2021, 10:17 AM

Džiugina ir dar vienas dalykas: naminiai bulvių traškučiai – keletą, jei ne keliolika kartų pigesni už pirktinius.

Reikia pripažinti, kad naminiai traškučiai neatrodys tokie tvarkingi ir tolygiai iškepę, kaip pirktiniai. Pakraštėliai gali būti daugiau ar mažiau apskrudę, nes namuose tikrai nepavyks taip tolygiai supjaustyti bulves, kaip fabrike. Be to, ir kepsime ne aliejaus puode – bulvių griežinėlius tik suvilgysime aliejumi. 

Bet juk naminis maistas yra naminis, jis pats savaime teikia malonumą, ar ne? 

Dabar apie bulvių pjaustymą. Bandžiau jas pjaustyti daržovių skutimo peiliuku, tačiau man jos buvo pernelyg plonos, tarsi popierinės. Iškepė gražiai, tačiau burnoje ištirpo net nespėjus pajusti skonio. Žodžiu, iškepė ne taip, kaip norėjau. 

Tuomet pabandžiau pjaustyti bulves virtuvės kombainu – griežinėliai buvo maždaug 1,5-2 mm storio. Pats tas! Mėgstantiems bulves su lupena patarčiau jų net neskusti. Bet tai skonio reikalas. 

Kepimo trukmė labai priklauso nuo orkaitės, bulvių griežinėlių storio ir veikiausiai dar nuo bulvių rūšies – kiek pastebėjau, kai kurios skrunda greičau, kai kurios – lėčiau. Bet tas skirtumas – tik kelios minutės. Tiesiog patarčiau gaminant šį užkandį stovėti netoli orkaitės ir vis pažvelgti į vidų, kol bulvės bus taip apskrudusios, kokių norite. 

Prieskoniai – taip pat pagal skonį. Mes mėgstame persiladą – džiovintų petražolių ir česnakų granulių mišinį. Kartais traškučius gardinu aitriosios ir rūkytos paprikos milteliais, o kartais tiesiog jūros druska. 

Patikėkite – gardu gardu! 

Taigi, ko reikia šiam užkandžiui? 3 didesnių bulvių, poros šaukštų alyvuogių aliejaus ir prieskonių. 

Bulves nuskutame, supjaustome, dedame į dubenį, apipilame aliejumi, prieskoniais ir gerai viską išmaišome ranka. 

Skardą išklojame kepimo popieriumi (aš naudoju daugkartinį silikoninį kilimėlį – nuostabus dalykas tokiems ir panašiems kepiniams!). Ant skardos vieną šalia kito dedame bulvių griežinėlius. Kraštai gali ir užlipti vienas ant kito. 

Iš tokio kiekio bulvių išeis tiek griežinėlių, kad uždengtų standartinio dydžio orkaitės skardos dugną. Tik jokiu būdu nedėkite dviejų skardų – verčiau kepkite vieną po kitos, nes bulvėms reikia daug oro, kad taptų traškios. 

Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir įjunkite vėjelio funkciją. Jeigu tokios funkcijos nėra, orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. 

Kepkite maždaug 20 minučių, bet, kaip minėjau, praėjus maždaug 15 minučių stebėkite, ar ne per greitai skrunda. 

Skanaus ir šiltų vakarų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.