Trys klasikiniai receptai, kuriuos Honorata Lyndo pateikė kitaip

Kiekvieną savaitę garsiausių Lietuvos virtuvės šefų receptus pristatantis fotografas, projekto „52 kartai“ autorius Robertas Daskevičius šį kartą apsilankė Honoratos Lyndo virtuvėje. Tarptautiniuose konkursuose laurus skinanti šefė pateikė klasikinių patiekalų interpretacijas.

Totoriška lašiša su braškėmis.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Totoriška lašiša su braškėmis.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Ančių krūtinėlės su morkų ir apelsinų kremu.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Ančių krūtinėlės su morkų ir apelsinų kremu.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Ančių krūtinėlės su morkų ir apelsinų kremu.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Ančių krūtinėlės su morkų ir apelsinų kremu.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Šokoladinis pyragas su ledais .<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Šokoladinis pyragas su ledais .<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Stilius“

Feb 7, 2017, 8:52 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:11 PM

Totoriška lašiša su braškėmis

Lašiša su avokadais – klasikinis derinys, tačiau jei jį dar pagardintumėte braškėmis? Tai švelnus ir intriguojantis užkandis gero vakaro pradžiai, kurį pagaminsite paprastai ir lengvai.

Reikės:

Totoriškai lašišai: 100 g lašišos filė be odos ir kaulų; pusės avokado; 2–3 braškių; 50 g šviežio agurko; 2 ridikėlių.

Padažui: 30–40 ml citrinos sulčių pusės arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių 1 valgomojo šaukšto medaus 60 ml alyvuogių aliejaus druskos, pipirų

Alyvuogių pudrai: 100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų.

1. Sumaišykite visus padažo ingredientus iki vientisos masės.

2. Lašišos filė, avokadą ir braškes su-pjaustykite kubeliais. Įdėkite kelis šaukštus padažo ir išmaišykite. Agurką ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais ir ant jų dėkite paruoštą lašišos masę. Papuoškite žalumynais ir užpilkite dar padažo. Pabarstykite alyvuogių pudra.

3. Paruoškite alyvuogių pudrą. Alyvuoges džiovinkite 60 laipsnių orkaitėje apie 8 valandas (kol visiškai išdžius) ir sutrinkite smulkintuvu.

Alyvuogių pudrą galite pasiruošti iš anksto. Ji tiks ir kitokiems patiekalams.

Patiekalą galite pagardinti plona skrudinta bagetės riekele. Bagetę pašaldykite šaldiklyje, tada plonai supjaustykite ir paskrudinkite 180 laipsnių orkaitėje apie 3–4 minutes.

Ančių krūtinėlės su morkų ir apelsinų kremu

Retai kas nemėgsta keptos antienos. Šiam keptų ančių krūtinėlių receptui naujų skonių suteiks paprastai pagaminamas morkų ir apelsinų kremas, juodieji lęšiai ir tikras atradimas lietuvišką žiemą – pastarnokai.

Reikės:

Keptoms ančių krūtinėlėms: 2 ančių krūtinėlių čiobrelių rozmarinų sutrinto česnako sutrintos imbiero šaknies druskos, pipirų alyvuogių aliejaus.

Garnyrui: 2 nedidelių pastarnokų šaknų 4 mažų morkų 40 g šparaginių pupelių.

Morkų ir apelsinų kremui: 200 g morkų 1–2 apelsinų 50 g grietinėlės 200 g pieno 100 g vandens 20 g sviesto druskos, pipirų.

Juodiesiems lęšiams: 100 g juodųjų lęšių ‘Beluga’ pusės vadinamojo šalotinio svogūnėlio 30 ml alyvuogių aliejaus raudonėlių druskos.

Bruknių ir raudonojo vyno padažui: pusės šalotinio svogūnėlio 1 skiltelės česnako 75 ml portveino 75 ml raudonojo vyno 100 g šaldytų bruknių 50 g rudojo cukraus 20 ml alyvuogių aliejaus.

1. Ančių krūtinėles įtrinkite visais prieskoniais, išskyrus druską, ir marinuokite. Geriausia, jei užmarinuosite iš vakaro ir paliksite 12 valandų, mažiausiai – bent porai valandų. Krūtinėles apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių po 3 minutes, pabarstykite druska. Pabaikite kepti iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 8 minutes.

2. Paruoškite garnyrą: nuskuskite pastarnokų šaknis ir įdėkite jas į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite apie 5 minutes, tada nukoškite ir atvėsinkite. Taip pat apvirkite ir morkas bei šparagines pupeles. Apvirtas daržoves apkepkite keptuvėje su sviestu. Pabarstykite druska, pipirais ir čiobreliais.

3. Paruoškite morkų ir apelsinų kremą. Supjaustykite morkas nedideliais gabalėliais, užpilkite pienu ir vandeniu ir virkite, kol suminkštės. Nukoškite, tik neišpilkite skysčio, kuriame jos virė, pagardinkite druska ir pipirais. Į išvirusias morkas sudėkite apelsinų skilteles, supilkite grietinėlę, užvirkite ir sutrinkite. Jei kremas bus per tirštas, įpilkite nuo morkų likusio skysčio. Paruošę kremą įdėkite sviesto ir dar kartą gerai išmaišykite.

4. Paruoškite lęšius. Išvirkite juos pasūdytame vandenyje, kad būtų minkšti, bet neprarastų savo formos, ir nukoškite. Svogūnėlį supjaustykite smulkiais kubeliais ir apkepkite alyvuogių aliejuje, kol lengvai apskrus. Suberkite lęšius, pagardinkite druska ir raudonėliais. Dar galite paskaninti šaukšteliu sviesto.

5. Paruoškite padažą. Alyvuogių aliejuje apkepkite svogūnėlį ir česnaką. Sudėkite likusius padažo ingredientus ir virkite, kol sutirštės. Sutrinkite viską trintuvu, perkoškite per sietelį ir dar kartą užvirkite.

6. Patiekite antieną. Į lėkštę įdėkite morkų ir apelsinų kremo, ant viršaus – paruoštų lęšių. Išdėliokite supjaustytus ančių krūtinėlių gabalėlius, supjaustytas apkeptas daržoves ir pagardinkite padažu.

Šokoladinis pyragas su ledais

Paskutinis vakaro akordas – drėgnas šokoladinis pyragas, vadinamas „Brownie“, su gaiviu mėtų padažu, ledais ir uogomis.

Šokoladiniam pyragui: 100 g šokolado 120 g sviesto 200 g cukraus ketvirtadalio arbatinio šaukštelio druskos pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių 2 didelių kiaušinių 90 g miltų.

Mėtų padažui: 50 ml šviežių citrinų sulčių 20 ml žaliųjų citrinų sulčių 15 g mėtų lapelių 60 g medaus 40 g rudojo cukraus 40 g alyvuogių aliejaus.

1. Paruoškite pyragą. Miltus, druską ir kepimo miltelius išmaišykite kartu. Ištirpinkite šokoladą su sviestu įdėję indą į karšto vandens vonelę, tada sudėkite cukrų, išmaišykite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Plakiklyje išplakite kiaušinius, sumažinkite plakiklio greitį ir lengvai maišydami supilkite šokolado masę. Tada sudėkite su kepimo milteliais ir druska sumaišytus miltus. Sumaišykite viską iki vientisos masės. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Supilkite ir išlyginkite tešlą. Kepkite apie 20–25 minutes.

2. Mėtų lapelius trintuvu susmulkinkite kartu su abiejų rūšių citrinų sultimis, sudėkite medų, cukrų ir aliejų. Viską suplakite iki vientisos masės.

3. Atvėsinkite iškeptą pyragą, patiekite jį su mėtų padažu ir vanilinių ledų šaukštu. Galite pagardinti šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.