Fermentuotos daržovės – tikra toksinų šluota. Išbandykite

Pavyko, ir net labai gerai pagaminti kimči – tradicinį korėjiečių užkandį – fermentuotas daržoves. Ruošiau iš lietuviško kopūsto, nes man jis gardžiausias.

Kimči – fermentuotos daržovės.<br>G.Gum nuotr.
Kimči – fermentuotos daržovės.<br>G.Gum nuotr.
Kimči – fermentuotos daržovės.<br>G.Gum nuotr.
Kimči – fermentuotos daržovės.<br>G.Gum nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gražina Gum (grazinagum.lt)

Apr 12, 2017, 8:25 AM, atnaujinta Apr 13, 2023, 10:28 AM

Kimči – fermentuotos daržovės, kuriose itin gausu fermentų, padedančių virškinimui. Taip pat juose gausu gerųjų bakterijų-probiotikų, kurios itin palankiai veikia žarnyno mikroflorą. Tinkamai fermentuotos daržovės gydo organizmą – neleidžia kauptis toksinams bei šalina juos. Todėl sergame mažiau ir rečiau.

Fermentuotos daržovės labai maistingos, jose fermentų yra daugiau, negu žaliose, jos turi ir mūsų organizmui reikalingų probiotikų, mineralų.

Gerosios probiotikų bakterijos ir fermentai gerina žarnyno veiklą, dalyvauja kraujo valymo procesuose, padeda sureguliuoti svorį, suteikia energijos, normalizuoja kūno pH, padeda pašalinti teršalus, todėl fermentuoti produktai yra būtina kiekvienos detoksikacijos programos dalis.

Reguliariai vartodami tokius produktus pastebėsite, kad pagerėjo imuninė sistema, virškinimas.

Geriausių rezultatų pasieksite įtraukę fermentuoto maisto produktus į savo kasdienį valgiaraštį: dėkite jų į salotas arba vartokite kaip garnyrą.

Fermentuotas maistas itin dera ir yra gerai virškinamas su krakmolingais ir baltyminiais produktais. Beje, dar vienas privalumas – reguliarus fermentų vartojimas padės kontroliuoti potraukį saldumynams: jūs visada jausitės sotūs ir apetitas sumažės.

Kimči-korėjietiškai fermentuotos daržovės. Lietuviškas variantas

Reikės kopūstų, morkų, baltojo ridiko, kaliaropės.

Užpilui – baltojo ridiko, aitriosios paprikos, imbiero, kario, juodųjų pipirų, česnakų, druskos, kalendrų, kumino.

Baltagūžį kopūstą supjausčiau kubeliais/kvadratėliais. Juos sumaigiau su druska – pagal ruošiamą kiekį. Vienai galvai kopūsto maždaug naudojau valgomą šaukštą druskos, padaužiau mediniu grūstuvu. Taip, kaip ruošiami tradiciniai kopūstai. Esmė – kad greičiau suminkštėtų.

Atskirai supjausčiau galaliukais vieną kaliaropę, sutarkavau burokų trintuve porą morkų. Vieną baltą ridiką sutarkavau šiaudeliais. Visas daržoves sumaišiau ir dar kartą padaužiau mediniu grūstuvu.

Užpilas. Į trintuvą/kokteilinę sudėjau kelis gabalėlius balto ridiko, porą džiovintų aitriosios paprikos ankščių, porą česnako skiltelių, imbiero šaknies, šaukštelį juodųjų pipirų, šaukštą medaus, po arbatinį šaukštelį kario, maltos kalendros ir malto kumino, supyliau pusę stiklinės vandens. Sutryniau iki vientisos konsistencijos.

Gautą masę užpyliau ant daržovių ir dar kartą gerai išmaišiau. Viskas.

Palikau metaliniame puode. Uždengiau dangtį ir palikau virtuvėje kambario temperatūroje tris paras.

Paragavau ir nustebau – skonis fantastiškas, minkštumas daržovių idealus. Valgomos su viskuo. Galite dėti į sriubą, salotas, prie bet kokio kito patiekalo, galite patiekti kaip užkandį, salotas ir kt.

Į sveikatą ir skanaus!

Šaltinis – Gražina Gum

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.