Iš agurkų sostinės – mėgstamiausias agurkų receptas

Kėdainių šeimininkės nuo seno pasižymi išmone ir puikia patirtimi gaminant daugybę patiekalų, tačiau turbūt stipriausias jų „arkliukas“ – agurkai. 

 Agurkų salsa.<br> J.Liutkienės nuotr.
 Agurkų salsa.<br> J.Liutkienės nuotr.
 Agurkų salsa.<br> J.Liutkienės nuotr.
 Agurkų salsa.<br> J.Liutkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2017, 2:12 PM

Konkursui „Mano virtuvė kvepia rudeniu“ kėdainiškė Jorūnė Liutkienė atsiuntė įdomų, kiek neįprastą receptą, kurį atlydėjo laiškas: „Kėdainiuose kasmet karūnuojamas Agurkas, kurio šiame krašte nenurungė jokia kita daržovė: nei bulvė, nei morka, nei kopūstas, nei ponas pomidoras. Agurkas Kėdainiuose turi savo asmeninę šventę.  

Dieviškas reikalas agurkai su skystu pirmuoju medumi. Valgai ir neatsivalgai. Įleidi agurko gaivią skiltelę į klampų medų, apsuki, ir tas gaivumas su saldumu taip susipina, kad galėtum dažyti ir dažyti. Ir valgyti, ir džiaugtis, kad per barzdą varva. Šito derinio net N.Segnit „Skonio žinyne“ neradau – tai reiškia, kad pasaulis tokio širdžiai malonaus skanumo net nežino. 

Ar tu augini, ar neaugini pats, agurkas virtuvėje privalomas nuo pat ankstyvo sunokimo iki kito šviežiųjų derliaus. Anksti pavasarį moki net kokius 5 eurus už kilogramą ir dalini tik skiltelėmis. 

O štai, žiūrėk, po 7 brolių miegančių jau didysis agurkų pardavimo sezonas dažniausiai ir besibaigiąs. Kainos nebesikandžioja, o krepšiai nunokusių žaliukų pilni. Tenka raitotis rankoves. Atsivalgai, prisimarinuoji. 

Per žiemą drąsiau kremti juos visokius: pipirų karoliais išpuoštus, marinatan suguldytus, serbentų patalais užklotus ir česnakais iškvėpintus. 

Aš labiausiai mėgstu ir gaminu agurkų salsą“, – rašo J.Liutkienė. 

Dalinamės jos salsos, kitaip tariant – padažo, kuris valgomas ir kaip užkandėlė, receptu. Išbandykite. 

Tuo labiau, kad orui savaitgalį atšilus galbūt norėsite lauke pasičirškinti kepsniuką, o štai prie jo ši salsa puikiai tiks. 

Agurkų salsa 

Reikės:

4-5 vidutinio dydžio agurkų, 

6-7 juodųjų alyvuogių, 

pusės pomidoro, 

8 šakelių mėtų, 

2 šakelių petražolių, 

2 šakelių gelsvių, 

dviejų skiltelių česnako, 

šaukšto adžikos, 

šaukštas Rygos balzamo su juodaisiais serbentais arba juodųjų serbentų sulčių,

druskos, cukraus, pipirų. 

Gaminame

Sunokusius agurkus supjaustau smulkučiais gabaliukais, kad vos vos įžiūrėtum tuos trupinėlius, bet jokiu būdu nesusigundykite tarkuoti! 

Pasmulkinu alyvuoges, atpjaunu vieną žandą pomidoro. Nepadauginkite. Jo turi būti tik truputį tarp agurkų įsimaišiusio. Sudėkite be sėklyčių tik mėsingąją pomidoro dalį prie odelės.  

Nurenku nuo šakelių, mėtų petražolių ir gelsvės lapelius. Juos susmulkinu. Prismulkinu česnako. Aš dedu dvi, o kartais net ir tris skilteles. Man patinka kai tarp metų vėsos ir agurkų gaivos česnakas gnybia. 

Tada beriu pipiriukus, druskos, cukraus, galima dar citrinų sulčių. Pašlakstau Rygos balzamu. Reikia agurkams serbentų aromato, oi reikia. O ir stiprumas kokio vieno laipsnio visai čia ne pro šalį. 

Ir tada dedu šaukštelį adžikos. Viską gerai išsuku. Ir štai – agurkų salsa. 

Šis receptas –  konkurso „Mano virtuvė kvepia rudeniu“. dalyvis.

Kviečiame dalintis patiekalų receptais, kuriais džiuginate šeimą ar draugus ir šiokiadieniais, ir švenčių dienomis.

Dešimties populiariausių, daugiausiai skaitytojų vertinimų sulaukusių receptų autoriai bus apdovanoti mūsų partnerio – prekybos tinklo „Lidl“ prizais – 20 eurų vertės dovanų kuponais.

Juos galėsite išleisti bet kurioje Lietuvoje veikiančioje „Lidl“ parduotuvėje.

Būtinai parašykite, kuo ypatingas jūsų receptas, kodėl jis vertas laimėtojo vardo, kaip jis patiko draugams ar kaimynams. O gal yra kokia nors šio recepto istorija? Kuo plačiau aprašysite – tuo daugiau galimybių laimėti!

Savo receptus su nuotraukomis ir aprašymu siųskite adresu skonis@lrytas.lt iki rugsėjo 22 d. 

Laimėtojus skelbsime rugsėjo 25 d.

Receptų kiekio neribojame. Redakcija pasilieka teisę atrinkti tuos receptus, kurie bus paskelbti portale lrytas.lt ir „Skonio“ paskyroje feisbuke „Receptai“. 

Konkurse negali dalyvauti receptai, kurie jau dalyvavo ankstesniuose „Skonio“  konkursuose.

Dalyvaukite patys ir dalinkitės kvietimu su kitais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?