D. Lobačevskė švenčių metu nesiverčia per galvą: „Kalėdos – ne puikybių paieška“

Kūčiukų kepimas namuose – tai ne tik tradicijų puoselėjimas ruošiantis Kalėdoms, bet ir turiningai praleistas laikas drauge su vaikais. Tuo įsitikinusios ir sveikos mitybos specialistės Ramintos Bogušienės, ir sportininkės Dianos Lobačevskės šeimos.

 Diana Lobačevskė su šeima.
 Diana Lobačevskė su šeima.
Sveikos mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Sveikos mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 24, 2017, 8:48 AM, atnaujinta Dec 24, 2017, 8:57 AM

Diana iki šiol brangina vaikystės prisiminimus, kaip namuose su tėvais kepdavo kūčiukus – juk tai taip paprasta ir lietuviška. Šventė – tai pasiruošimas jai su vaikais Sportininkų Dianos Lobačevskės ir Mindaugo Griškonio šeima Kalėdas švenčia namuose ir joms ruošiasi drauge su savo vaikais.

Švente šeima ir vadina patį pasiruošimo procesą. Pasak D.Lobačevskės, kalėdiniais simboliais tapusių kūčiukų kepimas – tai ne tik įdomi žaidimo forma vaikams, bet ir galimybė savo atžaloms perduoti šeimos vertybes bei tradicijas.

„Mano gyvenimo būdas yra greitas, net kasdienei maisto ruošai ne visuomet lieka laiko. Todėl iki šiol Kalėdas švęsdavome pas senelius. Pastaraisiais metais jas švenčiame namie, matyt, atėjo laikas, kai norisi ir vaikams skiepyti tradicijas, kurias perėmiau iš savo tėvelių, – pasakoja Diana, kuri ryškiai atsimena vaikystės patirtis, – kai buvau maža, prieš pat Kūčių vakarą namuose kepdavome kūčiukus patys. Šiemet planuoju kepti kūčiukus drauge su savo vaikais, nes naminiai kūčiukai tarsi turinti magijos – į juos įdedi savo šilumą ir geras mintis.“

Brangiausios dovanos – laikas kartu

Pasak maratonininkės, nuoširdus dėmesys ir laikas kartu – tai brangiausios dovanos, kurios išliks vaikų atmintyje visą gyvenimą.

Todėl reikia stengtis kuo daugiau tokių akimirkų turėti ir jomis naudotis.

„Sportininkų gyvenimas labai įtemptas – režimas, krūviai, maisto apribojimai. Bet per šventes aš savęs neriboju. Svarbiausia turėti valios ir saiko, nepersivalgyti. Visuomenėje vyrauja požiūris, kad sportininkai nevalgo daug dalykų, tačiau mes valgome viską, tik artėjant varžyboms renkamės lengviau virškinamą maistą.

Todėl net ir kalbant apie kūčiukus, tikrai per šventes jų nekeičiu dietiniais, kad tik juose būtų kuo mažiau riebalų ar angliavandenių“, – mintimis dalijasi D. Lobačevskė.

Sportininkė daug laiko praleidžia užsienyje, todėl labai vertina akimirkas su vaikais ir jas stengiasi praleisti kokybiškai.

„Reikėtų nepamiršti bendravimo, buvimo kartu. Manau, tai svarbiau nei važinėti ir ieškoti vaikams kuo brangesnių dovanų, verstis per galvą, grūstis žmonių miniose ir kamščiuose.

Geriau tą laiką skirti vaikams. Kalėdos – tai ne puikybių paieška. Akimirkas drauge vaikas atsimins visą gyvenimą, o ta brangiausia dovana kažkada atsibos ir bus padėta į šalį. Būtent to buvimo kartu šiandien vaikams ir trūksta“, – įsitikinusi Diana.

Kūčiukų kepimas – geriausias žaidimas

Sveikos mitybos specialistė Raminta Bogušienė pabrėžia, kad namuose gamintas maistas nuo pramoninio, pirmiausia, skiriasi tuo, kad jis yra pripildytas žmogaus meilės ir emocijų.

Todėl įtraukti vaikus į gaminimo procesą yra labai svarbu.

„Kalbėti – kūčiukai sveika ar ne – kiek juokinga , tai juk tradicija! Žinoma, patys sveikiausi kūčiukai – ruošti namuose. Kūčiukų kepimas namuose drauge su vaikais veikia kaip edukacija.

Matydami, kaip maistas patenka ant mūsų stalo, jį gali vertinti ne tik per sotumo jausmą, bet ir suprasti namie gaminto maisto vertę. Tai formuoja vaikų valgymo kultūrą. Namuose gamintas maistas – kupinas meilės, šiltos energijos“, – įsitikinsi sveikos mitybos specialistė.

Vaikai, pasak R.Bogušienės, noriai įsitraukia į kepimo procesą, nes tai yra geriau net už žaidimą. Mitybos specialistė antrina D.Lobačevskei ir sako, kad nereikėtų vaikų džiuginti blizgiais, menkaverčiais saldumynais.

„Tradicinių šventės patiekalų kepimas namuose kuria bendrumo jausmą. Tai ir yra didžiausias džiaugsmas, o ne spalvotos, traškančios pakuotės. Vaikams šventė – kai jie gali prisiliesti prie viso proceso, tradicijų, o ne tiesiog prie stalo susėsti tarsi iš reikalo. Kaip ir gyvenime – procesas, ta kelionė yra svarbiausia. Juk galutinis tikslas priklauso nuo kelionės, kaip iki to ateisi“, – pokalbį baigia R.Bogušienė.

Kepimo paslaptys vaikų akimis

Jau aštuntus metus iš eilės atrasti kūčiukų kepimo paslapčių vaikai iš visos Lietuvos kviečiami į „Malsenos“ organizuojamas edukacines pamokėles. Galimybė prisiliesti prie kūčiukų kepimo proceso vaikams suteikia daug gerų emocijų. Jie džiaugiasi galėdami susipažinti su išties nesudėtingu procesu ir parvežti išsikeptų dovanų tėvams.

„Kelis kartus kūčiukus esu kepusi pas močiutę ir man labai patiko. O šiandien buvo smagu daryti kūčiukus ir žinoti, kad padarysiu staigmeną šeimai. Neįsivaizduoju Kalėdų be kisieliaus ar kūčiukų, man jie tiesiog asocijuojasi su šia gražia švente. Yra labai smagu dalytis meile ir šiluma, būti čia su būriu draugų“, – įspūdžiais dalijasi dešimtmetė kepėja Justė.

Jai antrina ir bendraamžė Urtė Marija: „Smagu pačiai, savarankiškai pasigaminti kūčiukų. Svarbu įdėti meilės: kūčiukas gali būti darytas ir kito, bet jauti, kad tai yra meilė – net šilta valgant. Tikriausiai pats mylimiausias dalykas – gaminti su šeima, tai visus sujungia“, – gaminimo su šeima paslaptimis dalijasi dirbtuvėlių dalyvė.

Kepti kūčiukus – nesudėtinga

Pasak „Malsenos“ technologės Jadvygos Matvijenko, kūčiukų kepimas – tai itin paprastas ir daug pastangų nereikalaujantis procesas. O tuo įsitikinti, technologė pateikia kūčiukų kepimo receptą.

Tai padės ne tik pasiruošti šventėms, bet turiningai praleisti laiką su savo atžalomis.

Reikės: Kilogramo miltų, 480 ml vandens, 120 g cukraus, 70 ml aliejaus, pakelis sausų mielių, puse arbatnio šaukštelio druskos, trys valgomieji šaukštai aguonų, du arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus.

Gaminimo būdas: Į miltus beriame sausus produktus: cukrų, mieles, druską, aguonas ir vanilinio cukraus. Tuomet pilame vandenį ir aliejaus. Viską išmaišome maišytuvu ar tiesiog rankomis.

Minkyti reikėtų apie 10 minučių, kad tešla būtų tokia minkšta ir vientisa, jog neliptų prie rankų.

Tešlą sukrėtus į dubenėlį reikia uždengti ir leisti pastovėti mažiausiai pusantros valandos.

J. Matvijenko primena, kad ilgiau pastovėjusi ir tinkamai iškilusi tešla bus minkštesnė, todėl bus lengviau su ja dirbti. Atsiplėšus gabaliuką ir jį pakočiojus, pjaustome tokio dydžio, kokius kūčiukus mėgstate.

Tuomet suberiam ant kepimo skardos ir dar leidžiame šiek tiek pakilti – apie valandą. O tada šaunam į 200 laipsnių orkaitę ir kepam 15 minučių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.