Išsivirkite cepelinų, kokių dar nesate ragavę: 4 netradicinio įdaro receptai

Pasaulyje kone kasdien švenčiama skirtingo patiekalo ar net konkretaus maisto produkto diena. Italai turi makaronų, japonai švenčia sušių, o amerikiečiai – sumuštinių dieną. 

Gaminami cepelinai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gaminami cepelinai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau kelerius metus iš eilės pirmąjį vasario sekmadienį lietuviai švenčia cepelinų dieną. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau kelerius metus iš eilės pirmąjį vasario sekmadienį lietuviai švenčia cepelinų dieną. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau kelerius metus iš eilės pirmąjį vasario sekmadienį lietuviai švenčia cepelinų dieną. <br>M.Patašiaus nuotr.
Jau kelerius metus iš eilės pirmąjį vasario sekmadienį lietuviai švenčia cepelinų dieną. <br>M.Patašiaus nuotr.
Jau kelerius metus iš eilės pirmąjį vasario sekmadienį lietuviai švenčia cepelinų dieną. <br>AP nuotr.
Jau kelerius metus iš eilės pirmąjį vasario sekmadienį lietuviai švenčia cepelinų dieną. <br>AP nuotr.
Cepelinus mėgsta ir dideli, ir maži.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Cepelinus mėgsta ir dideli, ir maži.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 3, 2018, 10:36 AM, atnaujinta Jan 30, 2023, 1:29 PM

Jau kelerius metus iš eilės pirmąjį vasario sekmadienį lietuviai švenčia cepelinų dieną. 

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu,  tradicinių cepelinų receptas visiems gerai žinomas, tačiau virtuvėje galima improvizuoti bei atrasti naujienų. 

Puode – mėlynosios bulvės

Tradiciškai cepelinai yra gaminami dvejopai – iš virtų ir iš žalių bulvių tešlos. Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad žiemą pirkėjų krepšeliai dažniau pildomi bulvėmis bei kitomis tradicinėmis daržo gėrybėmis.

„Savo pirkėjams visada stengiamės pasiūlyti įvairių bulvių veislių. Šiuo metu mūsų tinklo parduotuvėse galima įsigyti dviejų rūšių užsienyje išaugintų bulvių bei šešių rūšių lietuviškos veislės – 'Soraja', 'Vineta', 'Jelly', 'Laura', ekologiškų ir mėlynųjų bulvių. Pastarosios yra ypač vertinamos gurmanų, nes paperka savo ryškia spalva bei skoniu. Mėlynumą šioms bulvėms suteikia jose esantys natūralūs pigmentai“, – sako B.Čaikauskaitė. 

Maisto ekspertė A.Rasmussen sako, kad cepelinų gamyba gali atrodyti labai sudėtingas ir ilgas procesas, tačiau pasigaminus bus ne tik skanu juos valgyti, bet ir malonu prisiminti šį procesą.

„Cepelinus galima gaminti iš pačių įvairiausių bulvių – net iš mėlynųjų, kurios dažnai atrodo patraukliau bei įdomiau. Tokios bulvės turi kur kas daugiau krakmolo nei paprastos, todėl reikėtų labiau pasistengti tam, kad jos nesukristų.

Tiesa, gamindami cepelinus iš įprastų bulvių, nepamirškite šalto vandens puodelyje ištirpinti 1 valgomąjį šaukštą krakmolo ir jį suleisti į verdantį puode vandenį. 

Prieš gaminant cepelinus taip pat reikėtų pasirinkti įdarą. Tradiciniai paprastai būna su mėsa, tačiau dabar galima sugalvoti pačius įvairiausius – su žvėriena, daržovėmis bei varške“, – pasakoja A.Rasmussen ir pateikia skirtingus cepelinų bei jų įdarų receptus.

Cepelinai su varške ir mėtomis

Reikės:

  • 1 kg bulvių,
  • 3 vnt. virtų bulvių,
  • 30 g sviesto,
  • 400 g varškės,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 v. š. grietinės,
  • smulkintų mėtų lapelių,
  • druskos.

Gaminimas

Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite. Virtas bulves nulupkite, sumalkite ir sudėkite į žalių bulvių tarkius. Į masę įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite. 

Pradėkite gaminti įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite sviestą, grietinę, kiaušinį, prieskonius, druską ir gerai išmaišykite. 

Bulvių masę išskirstykite, plonai išplokite, o į vidurį sudėkite varškės įdarą.  Gautos masės kraštus užspauskite ir formuokite cepelinus. Taip paruoštus cepelinus pradėkite virti, o išvirusius patiekite su spirgučiais arba grietine. Skanaus!

Morkų įdaras cepelinams

Reikės:

  • 400 g morkų,
  • 20 g cukraus,
  • 1 kiaušinio,
  • 2 a. š. sviesto,
  • šiek tiek cinamono.

Gaminimas

Morkas sutarkuokite ir patroškinkite su sviestu keptuvėje apie dešimt minučių. Gardinkite cukrumi, cinamonu, galite pagardinti ir kitais priedais, pavyzdžiui – aguonomis. Skanaus!

Jautienos įdaras cepelinams

Reikės: 

  • 500 g jautienos nugarinės,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 svogūno,
  • 2 skiltelių česnako,
  • mairūno,
  • druskos,
  • pipirų.

Gaminimas

Jautienos nugarinę supjaustykite stambesniais gabaliukais. Svogūną sumalkite mėsmale, įmuškite kiaušinį, sudėkite prieskonius ir viską gerai išminkykite. Įdaras paruoštas. Skanaus!

Grybų įdaras cepelinams

Reikės:

  • 500 g sūdytų grybų,
  • 2 vnt. svogūnų,
  • 100 g rūkytų lašinių,
  • 2 v. š. maltų džiūvėsėlių,
  • 1 kiaušinio,
  • druskos.

Gaminimas

Grybus pamirkykite vandenyje ir šiek tiek vėliau nupylę sudėkite į puodą, vėl užpilkite vandeniu bei išvirkite. Paruoštus grybus ir lašinukus sumalkite mėsmale. Sumaišykite su įkaitintoje keptuvėje pakepintais kapotais svogūnais, kiaušiniu ir maltais džiūvėsėliais.

Viską pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Cepelinus su grybų įdaru patiekite su spirgučiais arba grietine.  Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.