Skaniai ir taupiai: šeimos stalui – trys patiekalų idėjos

Dažnai manoma, kad gurmaniškas maistas skirtas tik pasiturinčiai gyvenantiems žmonėms. Tačiau pasilepinti prabangiu patiekalu gali net ir taupantys, bet išlavintą skonį turintys gyventojai.

Polenta su pievagrybiais ir dešrelėmis.<br> 123rf.com nuotr.
Polenta su pievagrybiais ir dešrelėmis.<br> 123rf.com nuotr.
 Omletas su špinatais.<br> 123rf.com nuotr.
 Omletas su špinatais.<br> 123rf.com nuotr.
 Vištiena klevų ir garstyčių padaže.<br> 123rf.com nuotr.
 Vištiena klevų ir garstyčių padaže.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 10, 2018, 1:31 PM

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad prabangiai atrodantį patiekalą galima pagaminti iš įprastų produktų, kuriuos daugelis turi šaldytuve arba gali greitai ir nebrangiai įsigyti artimiausioje parduotuvėje.

Gurmaniškiems pusryčiams – prabangus omletas

A.Rasmussen sako, kad ypatingai paruoštas omletas gali tapti išskirtinio skonio patiekalu vėlyviems savaitgalio pusryčiams. Maisto ekspertės teigimu, šio patiekalo sėkmė priklauso nuo teisingo pieno ir kiaušinių santykio, o jį pagardinti galima įvairia mėsa, daržovėmis, sūriais ar net vaisiais.

„Ruošdami klasikinį omletą vienam žmogui imkite ne daugiau nei 2 kiaušinius, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų ir maždaug 4 arbatinius šaukštelius skysčio – pieno arba grietinėlės. Druską į suplaktus kiaušinius berkite tik prieš pildami juos į keptuvę, kitaip omletas gali subliūkšti. Šis patiekalas – universalus, todėl gamindami jį nebijokite eksperimentuoti“, – pataria A.Rasmussen bei pateikia omleto su špinatais ir sūriu receptą.

Omletas su špinatais ir sūriu

Reikės:

6 vnt. kiaušinių,

125 g tarkuoto sūrio,

50 g porų,

100 ml pieno,

150 g špinatų,

alyvuogių aliejaus,

svogūnų laiškų,

druskos,

pipirų.

Kaip gaminti

Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašelių alyvuogių aliejaus. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes.

Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė. Skanaus!

Polenta – valgomas italų auksas

Kukurūzų kruopų piurė, dar kitaip vadinama polenta yra kasdieninis Šiaurės Italijos gyventojų maistas. A.Rasmussen teigimu, polenta yra puiki alternatyva bulvių košei, tačiau gali tapti ne tik patiekalo papildiniu, bet ir pagrindiniu maistu.

„Polentą valgyti ypač skanu su kepta šonine, įvairiomis daržovėmis bei dešrelėmis. Taigi, iš pačių paprasčiausių kukurūzų kruopų, vandens ir druskos galite pasigaminti tikriausią kulinarinį stebuklą“, – sako A.Rasmussen ir dalinasi receptu.

Polenta su pievagrybiais ir dešrelėmis

Reikės:

1 stiklinės kukurūzų kruopų,

3 vnt. kalakutienos dešrelių,

20 vnt. pievagrybių,

400 ml konservuotų pjaustytų pomidorų,

1/3 stiklinės baltojo sauso vyno,

2 a. š. bazilikų,

2 a. š. cukraus,

50 g tarkuoto kietojo sūrio,

alyvuogių aliejaus,

druskos,

pipirų.

Kaip gaminti

Dešreles supjaustykite storais griežinėliais, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite, kol apskrus. Tada sudėkite pjaustytus pievagrybius ir pilkite baltąjį vyną. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir patroškinkite apie 10 – 15 minučių.

Vėliau supilkite konservuotus pomidorus ir prieskonius. Patroškinkite dar apie 5 minutes.

Pradėkite ruošti polentą – puode užvirkite 3 stiklines vandens, suberkite stiklinę kukurūzų kruopų ir virkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami. Įdėkite truputį druskos, cukraus ir gabalėlį sviesto. Patiekite polentą su dešrelių troškiniu ir pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu. Skanaus!

Vištiena ant stalo – skaniai ir taupiai

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės A.Rasmussen teigimu, vištienos patiekalai ypač tinka norintiems paįvairinti racioną.

„Vištiena – lengvai ir greitai paruošiama, skani, neriebi, joje gausu baltymų. Kad ji gautųsi švelnaus skonio bei minkšta – tereikia pasirinkti tinkamus priedus arba paruošti neįprastą, bet prie šios mėsos derantį padažą“, – sako A.Rasmussen bei dalinasi vištienos klevų sirupo ir garstyčių patale receptu.

Vištiena klevų ir garstyčių padaže

Reikės:

1 kg vištienos krūtinėlės,

150 g džiūvėsėlių,

3 a. š. garstyčių,

2 a. š. klevų sirupo,

2 a. š. alyvuogių aliejaus,

žiupsnelio šviežių čiobrelių,

druskos,

maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti

Vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite garstyčias, klevų sirupą, aliejų, šviežius čiobrelius, pipirus ir druską. Į šį marinatą dėkite supjaustytus vištienos gabalėlius ir įdėkite į šaldytuvą maždaug valandai. Palikti vištieną marinuotis galima ir pernakt.

Vištienos gabalėlius išėmus iš marinato, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite, kol gražiai apskrus. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.