Norite puresnio ir sveikesnio pyrago? Rinkitės tepiąją „Saulutę“

Velykų patiekalai gali būti ne tik gardūs, bet ir sveikesni. Viskas priklauso nuo jų sudedamųjų dalių. Kartais vos vienas produktas gali smarkiai pagerinti patiekalo skonį ir padaryti jį sveikesnį. Pavyzdžiui, tepant sumuštinius ar kepant kepinius sviestą, margariną ar aliejų galima pakeisti tepiąja „Saulute“. Tai – tepiųjų riebalų mišinys, pagamintas naudojant patentuotas AB „Žemaitijos pienas“ technologijas.

 Jau antrus metus iš eilės tepioji „Saulutė“ laimi „Populiariausios prekės“ apdovanojimus.
 Jau antrus metus iš eilės tepioji „Saulutė“ laimi „Populiariausios prekės“ apdovanojimus.
Daugiau nuotraukų (2)

LR korespondentė

Mar 26, 2018, 7:40 AM

Tepioji „Saulutė“, kaip ir sviestas, yra natūralus produktas, ji ypač patiks vartotojams, mėgstantiems liesesnius produktus, nes jos riebumas – 72 procentai. Tai paaiškino bendrovės „Žemaitijos pienas“ produktų vystymo technologė Eglė Adomavičienė.

„Nuo 1993 metų gaminama tepioji „Saulutė“ tikrai nėra prastesnis sviesto pakaitalas, nes jai gaminti nenaudojami hidrinti ar kitaip apdoroti augaliniai riebalai. Yra tik 15 procentų rapsų aliejaus. Visa kita – saldi, nerauginta grietinėlė. Gamyboje nenaudojami jokie konservantai, dažikliai ar kiti maisto priedai“, – paaiškino E.Adomavičienė.

Dalį mišinio sudarantis rapsų aliejus pasižymi ypatingomis savybėmis. Jame yra 2,6 karto mažiau sočiųjų riebalų rūgščių, 2,2 karto daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių, net 2,2 karto daugiau vitamino E nei alyvuogių aliejuje.

„Rapsų aliejuje yra ir idealus omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis. Rapsų aliejuje jis yra 3:1, o alyvuogių – 9:0. Žmonėms labai svarbu, kad šis santykis būtų tinkamas, nes kuo didesnis skirtumas, tuo didesnis pavojus kyla sveikatai. Taip pat rapsų aliejus turi mažiausiai sočiųjų riebalų rūgščių iš visų aliejaus rūšių“, – pabrėžė technologė.

Tepiojoje „Saulutėje“ nėra transriebalų rūgščių, kurių svieste būna natūraliai iš pieno. Be to, ji mažiau didina blogojo cholesterolio kiekį, nes yra liesesnė nei klasikinis sviestas. Tačiau joje yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats negamina, bet jos būtinos geram kvėpavimo, kraujotakos, nervų ir kitų sistemų funkcionavimui. Taip pat šiame produkte natūraliai yra vitaminų A, D ir E, kalio bei kalcio. Teigiamas „Saulutės“ savybes spėjo pastebėti ir ją išbandę vartotojai.

Jau antrus metus iš eilės šis produktas laimi „Populiariausios prekės“ apdovanojimus.

Vartotojai „Saulutę“ vertina dėl to, kad jos skonis – kaip sviesto, o dėl sudėtyje esančio rapsų aliejaus ją lengva tepti net ir ką tik išėmus iš šaldytuvo. Taigi ar pusryčiams, ar šventėms sumuštinius su šiuo mišiniu galima sutepti labai lengvai ir greitai.

O kaip dėl kepimo? Ar galima, naudojant šį produktą, išsikepti, pavyzdžiui, Velykų pyragą? E.Adomavičienė neabejojo, kad taip.

„Šis gaminys puikiai tinka kepti, nes kepinį padaro puresnį. „Saulutė“ yra liesesnė nei klasikinis sviestas, be to, joje yra rapsų aliejaus, kurio degimo temperatūra yra aukštesnė nei kitų aliejų, pavyzdžiui, alyvuogių ar saulėgrąžų. Šis produktas, skirtingai nei kiti riebalai, nesuteikia kepiniui pašalinio skonio, todėl yra puikus pasirinkimas ne tik kepiniams kepti, bet ir kitiems patiekalams pagardinti“, – įsitikinusi E.Adomavičienė.

Kad tuo įsitikintumėte ir jūs, siūlome pabandyti išsikepti tradicinę Velykų bobą. Šio pyrago receptų galima rasti netgi senesniuose nei XIX amžiaus šaltiniuose. Kiekviena šeimininkė Velykų bobą kepa savaip, pagardindama vis kitokiu produktu. Mes siūlome išbandyti nesudėtingą Velykų bobos receptą.

Velykų boba: receptas, skaičiuojantis jau antrą šimtmetį

Velykos Lietuvoje, ypač Žemaitijoje, neįsivaizduojamos be Velykų bobos. Šiam skanėsto receptui daugiau nei šimtas metų, tačiau tai iki šiol tebėra vienas populiariausių kepinių, puošiančių Velykų stalą.

Reikės:

– maždaug 0,5 kg aukščiausiosios rūšies miltų

– 200 ml šilto pieno

– 120 g tepiosios „Saulutės“

– 20 g mielių

– 2 kiaušinių

– 2 valg. šaukštų cukraus

– žiupsnelio druskos

– įvairių pagardų – razinų, cukatų, riešutų

Glajui reikės:

– 200 g miltelinio cukraus

– kelių šaukštų citrinų sulčių

Sviestą ištirpinkite. Mieles ištrinkite su cukrumi ir užpilkite šiltu pienu. Palaukite, kol suputos. Sumaišykite su miltais, pilkite atvėsusį sviestą, berkite druską, kitus priedus ir gerai išminkykite tešlą. Miltų kiekį reguliuokite pagal tešlos kietumą. Tešla turi būti minkšta, elastinga.

Dėkite į dubenį, uždenkite rankšluostuku ir palikite pakilti šiltoje vietoje maždaug valandai. Tešlą dėkite į sviestu išteptą kepimo formą ir vėl palikite pakilti maždaug valandai.

Dėkite bobą į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite apie 50 minučių. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku. Išverskite iš formos, ataušinkite ir apliekite glajumi, sumaišytu iš miltelinio cukraus ir citrinų sulčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.