Sakoma, kad, norint padarytį įspūdį, kartais geriausia tai daryti paprastai. Šie bulvių dubenėliai patvirtina tokią tiesą.
Jei juos gaminsite, neskubėkite, įsijauskite į kūrybinį malonumą, būkite atidūs ir nustebinsite ne tik kitus, bet ir pačius save, ką galite sukurti iš bulvių ir poros šaukštelių druskos.
Bulvių dubenėliai su džiovintų grybų padažu
4 valgytojams, pasidalinant po 8 bulvių dubenėlius, reikalingi produktai
Bulvių dubenėliams reikės:
- bulvių,
- 2 arbatinių šaukštelių druskos,
- 1 sutrintos vitamino C tabletės.
Džiovintų grybų padažui reikės:
- 4 valgomųjų šaukštų aliejaus,
- 1 1/2 vidutinio dydžio svogūnų,
- 45 g džiovintų grybų,
- 900 ml drungno vandens,
- druskos ir maltų juodųjų pipirų,
- džiovintų čiobrelių.
Kaip gaminti
1. 870 g bulvių išvirkite su lupenomis. Bulves virkite iš lėto, vos vos burbuliuojančiame vandenyje. Bulvės turėtų išvirti maždaug per pusvalandį. Tai lengva patikrinti peiliu, įbedus iki bulvės vidurio: jei peilis įsmigs lengvai – bulvės jau išvirė. Išvirusias bulves nusunkite, dar karštas nulupkite (naudojant rankšluostėlį) ir pertrinkite per tankų metalinio tinklelio sietą, sumalkite rankine mėsmale ar bulvių grūstuvu.
2. Nuskuskite bulves, kol gausite 1500-1600 g nuskustų bulvių. Nuskustas bulves laikykite šaltame vandenyje. Kai pertrinsite virtas bulves, nuskustas bulves sutarkuokite. Įmaišykite vitamino C tabletę. Sutarkuotas bulves gerai nusunkite, tik žiūrėkite kad tarkiai neliktų itin kieti. Sunką pasilikite. Sunkai nusistovėjus, skystį nupilkite, o krakmolą sudėkite atgal į nusunktą tarkuotų bulvių masę. Turi gautis apie 3 valgomieji šaukštai krakmolo. Jei matote, kad krakmolo susidarė nedaug, įdėkite ir pirktinio krakmolo.
3. Į tarkuotų bulvių masę sudėkite virtų bulvių masę, įberkite druskos, išmaišykite.
4. Iš masės, imdami jos po 2 valgomuosius šaukštus, darykite kukuliukus, voliodami tarp vos vos pakrakmolintų delnų. Vienoje kukuliuko pusėje padarykite duobutę. Taip gausite dubenėlį.
5. Paruoštus dubenėlius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir staigiai užvirinkite. Sumažinkite kaitrą, virkite apie 15 minučių. Imkite,kuo didesnį puodą.
6. Džiovintų grybų padažui perrinkite džiovintus grybus, nuplaukite ir pamerkite į drungną vandenį 3 val. Svogūnus supjaustykite kubeliais. Pakepinkite iki gelsvumo. Grybus nusunkite, pasilikdami grybų „sultinį“, ir susmulkinkite. Berkite į keptuvę pas suminkštėjusius svogūnus, pakepinkite maišant ant vidutinės ugnies keletą minučių, tada supilkite 500 ml grybų „sultinio“ ir apie 15-20 minučių troškinkite ant mažos ugnies, kol skysčių nugaruos per pusę. Pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir džiovintais čiobreliais.
7. Patiekite bulvių dubenėlius giliuose dubenėliuose, užpylę džiovintų grybų padažu.