Marinuoti pjaustyti agurkai – norintiems ko nors neįprasto ir tikrai gardaus

Prisipažinsiu, nusižiūrėjau šį konservavimo būdą Amsterdame – viename supermarketų stabtelėjau prie marinuotų agurkų, nes akį patraukė plonos riekelės. Etiketėje buvo rašoma, kad pjaustyti agurkai labai tinka Olandijoje itin mėgstamiems sumuštiniams ir suvožtiniams. 

 Marinuotos agurkų juostos.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Marinuotos agurkų juostos.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jul 16, 2018, 11:04 AM, atnaujinta Jul 12, 2023, 9:34 AM

Prigriebėme stiklainį, ir vakare dviese jį visą ir sutaršėme, agurkai labai jau derėjo su sūriu ir virtu kumpiu. Mintyse jau mačiau, kaip gražiai jie tiktų susukti ar pakloti šalia kokio kepsnio ar maltinio. Įsidėjau idėją į atminties stalčiuką ir... pamiršau. 

O prisiminiau ją tuomet, kai agurkai lepino ypatingu derliumi. Pusę vasaros džiugiai kimšau agurkus į stiklainius, vis pavartydama savo receptų lobyną, ir vieną dieną supratau, kad rūsys – ne guminis, o norisi ko nors paruošto kitaip. Štai tuomet iš atminties stalčiuko iššoko prisiminimas, tuomet ėmiausi darbo ir po kelių valandų jau buvau atradusi optimalų juostų marinavimo būdą. O kadangi su obuolių actu, tai obuolinės agurkų juostos. Bandykite ir jūs.

Naudoju tiesius agurkus. Supjaustau juos aštriu peiliu kuo plonesnėmis juostomis ir sudedu į puodą. Priklausomai nuo paruoštų agurkų kiekio, užpilu šaltu vandeniu. Skaičiuoju litriniu stiklainiu ir pilu tol, kol agurkai panyra. Kaičiu ugnį ir laukiu užvirimo. Į jau iškaitintus 0,5 l stiklainius dedu po 1 v. š. prieskonių agurkams marinuoti mišinio.

Vandeniui užvirus dedu prieskonius. Proporcija vienam litrui vandens tokia:

  • 1 v. š. rupios druskos,
  • 3 v. š. cukraus,
  • 200 ml obuolių acto.

Šaukštai be kaupo. Pirmiausia suberiu druską ir cukrų, mediniu šaukštu lėtai pamaišau, lukteliu, kol prieskoniai ištirps, po 10-12 minučių supilu actą. 

Kai viskas vėl užkunkuliuoja, imu stiklainį, žnyplėmis iš puodo traukiu juostas ir talpiai dedu jas į stiklainį. Po truputį pildau stiklainį agurkų nespausdama. Kai agurkai pasiekia stiklainio viršų, užpilu marinatu iš puodo, užsuku dangteliu ir verčiu aukštyn kojomis ant pledo. Kai sudedu visus stiklainius, juos šiltai apkloju ir palieku iki visiškai atvės.

Panašu, kad šie agurkai rūsy ilgai neišstovės, – trys iš dvidešimties stiklainių jau suvalgyti. Labai jau gardžiai juostos paįvairina bet kokį nors truputį sprangesnį patiekalą.

Ar laikyti rūsyje? Manau, kad nebūtina – su šiuo marinatu paruošti nepjaustyti agurkai puikiai laikosi net kambario temperatūroje.

Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.