Obuolių padažas namus pripildys gardžiais aromatais ir jaukumu

Žvarbus rudeninis ruduo nubarstė nuo medžių paskutinius lapus. Tačiau ant obelų šakų liko kabėti vienas – kitas žieminis obuolys. Arba gali būti, kad atidarėte dėžę, kur saugote nuskintus obuolius žiemai ir pastebėjote, kad vieno – kito obuolio šonas ima pūti. 

Obuolių padažas.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Obuolių padažas.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Obuolių padažas.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Obuolių padažas.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (2)

„Valgiai“

2018-11-11 13:15, atnaujinta 2022-11-08 10:46

Ką daryti su tokiai obuoliais? Visi obuolių, obuolių pyragų, blynelių su obuoliais ir visų kitų obuolinių dalykų jau atsivalgė, o išmesti – gaila. Juk savi, auginti, skinti, stropiai saugomi. 

Naudokite tokius obuolius obuolių padažui. Jis pagaminamas gana paprastai ir greitai, o sudėjus į stiklainius gali būti saugomas ilgai, kaip ir bet kurie kiti konservuoti produktai.

Paimkite 15-20 obuolių. Rinkitės bet kuriuos, kuriuos turite, bet būtų gerai, kad bent pusę viso kiekio sudarytų antaniniai ar kiti rūgštesni obuoliai. Padažas bus turtingesnio skonio.  Nulupkite žievelę ir nupjaustykite minkštimą. Man toks obuolių paruošimo būdas atrodo greitesnis, nei pjaustyti sėklalizdžius. Aš nupjaustau keturis šonus ir stačiakampio formos graužtuką be gailesčio metu lauk. 

Minkštimus sutarkuokite stambia tarka (ar reiktų sakyti trintuve? Bet juk netriname – tik tarkuojame). Tarkuotus obuolius sudėkite į puodą. Suberkite šaukštą cukraus, šaukštelį druskos, įdėkite cinamono lazdelę. Jei mėgstate – įberkite šiek tiek tarkuoto muskato riešuto. Įpilkite stiklinę vandens, nors dar geriau būtų, jei įpiltumėte stiklinę natūralių sulčių. Juk prisigaminote šiemet sulčių? Ne? O tai kas tuomet stovėjo tose ilgiausiose eilėse prie spaudyklų? Tikrai ne jūs?

Puodą užkaiskite pamaišydami, kad tarkiai nepriliptų prie dugno ir neimtų skrusti. Puodui užvirus sumažinkite kaitrą ir kartais pamaišydami troškinkite obuolius 20-30 min., kad jie taptų visiškai minkšti ir tirpstantys burnoje. Aš šį padažą gaminu savo išmaniajame greitpuodyje, todėl gamybos procesas trunka 5 min. aukšto slėgio režimu. Tada išjungiu viską ir leidžiu garui išeiti savaime, tai užtrunka ~15 min. Nukaiskite puodą, leiskite jam pravėsti ir naudokite padažą savo reikėmės dabar arba supilkite į pasterizuotus stiklainius ir padėkite vėsiai. Štai toks bazinis obuolių padažo receptas.

Kam reikia tokio padažo, paklausite jūs? Jis yra žiemiškos sezoninės virtuvės sudėtinė dalis, kuriant šildančius patiekalus, ypač Kalėdiniu laikotarpiu. Naudojant šį padažą jūsų namuose pasklis obuolių ir cinamono aromatas, sukurdamas ypatingą jaukumo jausmą.

Tačiau pagrindinė šio padažo paskirtis yra maistui gaminti. Nesaldi padažo versija, kokią pasigaminote dabar, gali būti naudojama mėsos troškinimui. Įpilkite į indą padažą, įdėkite pasūdytą ir paprieskoniuotą gabalą mėsos ir ištroškinkite orkaitėje. Bus nuostabi byranti mėsa ir gardus derantis rūgštokas padažas.

Dar galima į tokį padažą merkti šviežias kiaulienos dešreles. Merkite dešreles iki pusės, tuomet jų apatinė dalis išvirs padaže, o viršutinė dalis apskrus ir taps traški.

Padažą galima gardinti aitriąja paprika, tuomet jis taps aštrokas ir pikantiškas.

Galima padažą gardinti spanguolėmis. Jų dabar apstu parduotuvių šaldikliuose. Suberkite į obuolius 500 g šaldytų spanguolių ir jos išvirs bei pasklis po padažą virimo metu. Taip gausite raudoną padažą, nuostabiai tinkantį paukštienos patiekalams gardinti. Kepta višta, antis, žąsis – jis tiks daugumai patiekalų.

Galima padažą papildomai pasaldinti ir naudoti gardinant mielinius blynelius.  Dedate į lėkštę karštus blynelius, apipilate karštu, kvepiančiu cinamonu, obuolių padažu ir ant viršaus uždedate šaukštą grietininių ledų. Su vienu  – kitu šlakeliu klevų sirupo. Kas atsilaikys prieš tokią pagundą?

Obuolių padažas

Reikalingi produktai:

  • 15-20 nuluptų ir stambiai sutarkuotų obuolių,
  • 1 stiklinė vandens arba obuolių sulčių,
  • 1 šaukštas cukraus,
  • 1 šaukštelis druskos,
  • 1 cinamono lazdelė,
  • malto muskato riešuto.

Viską dedame į puodą ir užkaičiame.

Pamaišome, kad tarkiai nepriliptų prie dugno.

Užvirus sumažiname kaitrą ir troškiname 20-30 min. ant mažos ugnies. Arba - 5 min. greitpuodyje.

Išimame cinamono lazdelę, naudojame pagal poreikį arba supilame į stiklainius ir saugome vėsiai iki pusės metų.

Receptu pasidalijo „Valgiai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.