Ir kartais, kai ruošiu pietus dideliam būriui žmonių, perku sveriamas dalis ir prašau pardavėjos man pasverti būtent kairinių arba dešininių dalių – tuomet jas galima dailiai išdėlioti skardoje ir tiekti tiesiai iš orkaitės ant šventinio stalo.
Kasdien to, žinoma, paisyti nebūtina, visai neblogai atrodo ir skirtingos pusės.
Yra daugybė būdų skaniai paruošti vištieną, bet yra ir paprastų, labai sparčių, tinkančių greitą gyvenimo būdą pasirinkusiems žmonėms.
Šiandien aprašysiu patį greičiausią ketvirčių ruošimo receptą, kuris niekada nenuvylė, mėsa visada būna sultinga, lengvai atsiskirianti nuo kaulo, su traškia odele, žodžiu, tiesiog to-bu-la.
Kadangi ketvirčiai būna labai įvairaus dydžio, kepimo laiką reikia nujausti arba kartkartėmis žvilgtelti į kepinį – kad jis iškepė, matyti iš apskrudusios odos.
Greitai ir paprastai paruošiami vištienos ketvirčiai
1 porcijai reikės:
- 1 vištienos ketvirčio,
- druskos (kiekis priklauso nuo svorio, pagrindinė taisyklė – 1 arbatinis šaukštelis be kaupo (~10 g) 1 kilogramui mėsos),
- aliejaus,
- 0,5 a. š. prieskonių paukštienai mišinio (naudoju charčio prieskonius),
- 0,5 a. š. maltų citrinpipirių,
- 1-2 skiltelių česnako.
Kaip gaminti
Ketvirčius perplaunu po tekančiu vandeniu, nusausinu popieriniu rankšluosčiu. Labai gerai įtrinu mėsą druska. Aliejumi patepu kepimo skardą (naudoju stiklinę), dedu ketvirtį, jį taip pat aptepu aliejumi. Apibarstau prieskoniais, citrinpipiriais, česnakais.
Anksčiau iš druskos ir minėtų prieskonių darydavau mišinį ir juo trindavau vištieną, bet labai daug mišinio likdavo ant rankų, šis būdas žymiai taupesnis.
Skardą šaunu į iki 160 C įkaitintą orkaitę, vidutinio dydžio ketvirčius kepu apie 35 min., tada didinu kaitrą iki 200 C, jungiu grilio režimą ir stebiu kepinį. Kartais apskrudimui pakanka 10 min., o kartais reikia ir visų 20.
Tiekiu su įvairiausiomis daržovėmis, duonelėmis, bulvių ar kruopų košėmis ar padažais. Skaniausia ką tik ištraukta iš orkaitės.
Taip pat ruošiu ketvirčius kepti virš žarijų.