Kruopų košė su daržovėmis: du receptai, kurie patiks nemėgstantiems švaistyti

Daugelis, išgirdę žodį „košė“, nusikelia į vaikystės prisiminimus ar pagalvoja apie pusryčius, tačiau košė – universalus patiekalas, tinkantis ne tik rytui, bet ir pietums ar vakarienei. 

 Perlinių kruopų košė su daržovėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Perlinių kruopų košė su daržovėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Perlinių kruopų košė su daržovėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Perlinių kruopų košė su daržovėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
A.Grigaliūnienė siūlo receptus, kuriems galima sunaudoti užsilikusius produktus.<br> Pranešimo autorių nuotr.
A.Grigaliūnienė siūlo receptus, kuriems galima sunaudoti užsilikusius produktus.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Ingredientai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Ingredientai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Perlinių kruopų košė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Perlinių kruopų košė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Grikių ir špinatų košė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Grikių ir špinatų košė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 7, 2021, 4:22 PM, atnaujinta Apr 7, 2021, 4:22 PM

Renginių organizatorė, radijo bei TV laidų vedėja, receptų knygos „#agnėsketo ir kiti receptai“ autorė Agnė Grigaliūnienė sako, kad, norint pasigaminti skanią košę, daug pastangų įdėti nereikia – ją galima gardinti jau turimais priedais ir tuo pačiu išvengti maisto švaistymo. 

Tam pritaria ir prekybos tinklo „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės vadovas Liudvikas Aleliūnas, įsitikinęs, kad itin svarbu peržiūrėti savo spintelėse ar šaldytuve esančius produktus, sekti jų galiojimo laiką ir nepamiršti jų suvartoti. 

Tvarka virtuvėje padeda išmesti mažiau

Trečiojoje internetinėje „Vis tiek kažkas gausis“ Agnės laidoje dalyvavęs L. Aleliūnas teigia, kad itin svarbu pasirūpinti tinkamu maisto produktų laikymu. Vienas dažniausiai naudojamų prietaisų virtuvėje – šaldytuvas. „Tai technikos įrenginys, kuris reikalauja tokios pačios priežiūros kaip, pavyzdžiui, skalbimo mašina. Nereikia pamiršti jo reguliariai išvalyti ir pažiūrėti, kad šaldytuvo viduje būtų tinkama temperatūra. Taip pat šaldytuvo nereikia perkrauti, nes dėl to gali sutrikti šalto oro cirkuliacija. Tokiu atveju dalis produktų, kurie yra pakankamai izoliuoti, negaus šalto oro ir gali greičiau sugesti. Šaldytuvas ypač jautrus tampa vasarą – tuomet svarbu atidžiau prižiūrėti temperatūros režimą. Jis turėtų būti tarp 4–5 laipsnių“, – pasakoja L.Aleliūnas.

Pasak tvarumo eksperto, norint išvengti maisto švaistymo, gyventojams reikėtų palaikyti produktų sudėjimo tvarką šaldytuve: „Parsinešus maisto produktus iš parduotuvės, venkite juos sudėti į šaldytuvą atsitiktine tvarka. Dažniausiai šaldytuvo viršuje laikosi šiltesnė temperatūra, dėl to geriausia mėsą laikyti apatinėse lentynose. Daugelis šaldytuvų turi įmontuotus vaisių ir daržovių stalčius, tad reikėtų būtent ten dėti nurodytus produktus. Viršutinėse lentynose arba šaldytuvo durelėse galima laikyti pieno produktus. Taip pat dažnai pasitaikanti klaida – greitai gendančius produktus, tarkime, sūrelius, įdėti į patį šaldytuvo galą ir juos apkrauti kitais produktais. Teisinga būtų greitai gendančius produktus šaldytuve laikyti arčiau durelių, kad jie būtų greičiau suvartojami ir netektų produktų išmesti.“ 

Ekspertui pritaria ir A.Grigaliūnienė, kuri savo šaldytuve bei virtuvės spintelėse stengiasi palaikyti tvarką: „Kartais mūsų šaldytuvai ar spintelės tiesiog reikalauja tvarkos. Svarbu jas susitvarkyti, kad nepraleistume produktų galiojimo datos, jų nepamirštume. Pavasaris – tvarkymosi metas, tad daugelis spintelėse ras tai, apie ką seniai užmiršo. Juk daugelio namuose galima rasti uogienių, džemų, sirupų, kurių nesugalvojame, kur panaudoti.“

Galiojimų laikų niuansai

L.Aleliūnas teigia, kad Europos Sąjungoje yra išskirti du skirtingi maisto produktų galiojimo laiko tipai: „Pirmasis galiojimo terminas „tinka iki“ apibrėžia laiką, iki kurio produktas yra saugus vartoti. Po galiojimo pabaigos  nebegalima produkto vartoti, nes galima apsinuodyti. Tuo metu „geriausia iki“ kalba apie produkto kokybę. Net ir po šio termino datos produktas yra pakankamai kokybiškas ir absoliučiai saugus vartoti. Pavyzdžiui, tai gali būti kruopos, makaronai. Produktai galbūt praras kvapą, gali truputį pakisti skonis arba išvaizda – tarkime, sulips kruopos, bet jų suvalgę tikrai neapsinuodysite.“

Net rinkdamiesi prekes prisidedame prie maisto švaistymo 

A.Grigaliūnienė atkreipia dėmesį į problemą, kuomet dažnas parduotuvės klientas ilgai stoviniuoja ir renkasi pačią gražiausią daržovę ar vaisių. 

„Kai parduotuvėje ieškome kuo geresnės daržoves, mes visi nesąmoningai prisidedame prie maisto švaistymo. Daržovės ar vaisiai niekada nebūna identiški, be to, tam tikros daržoves, kurios galbūt neatrodo taip idealiai, yra puikios kokybės, turinčios ne ką prastesnį skonį. Pavyzdžiui, įbrėžtą ar mažą cukiniją galima sunaudoti patiekalams, kuriuose ji troškinasi ar yra kepama“, – tikina A.Grigaliūnienė.

Jai pritaria ir L.Aleliūnas: „Dažnai žmonės spaudo vaisius norėdami įsitikinti, ar šie jau sunokę. Remdamiesi savo „Šviežumo garantija“, kivių, vynuogių, persikų, nektarinų, melionų bei arbūzų saldumą matuojame pagal cukringumą. Pamatavę, kiek vaisius turi cukraus, žinome, ar jis pakankamai saldus ir vežame pardavimui. Todėl galime sakyti, kad arbūzų jums nebereikia belsti, kaip ir spaudyti kivių ar persikų. Taip iššvaistome mažiau produktų maisto tiekimo grandinėje“.

Vaisiai ir daržovės, nebetinkami parduoti, iškeliauja į įvairius ūkius ir gamtininkų būrelius, kur jais maitinami gyvūnai, ar į įmones, kurios perdirba vaisius ir daržoves į biodujas. „Visi į mūsų parduotuves atkeliaujantys vaisiai ir daržovės yra kokybiški – tai įrodome savo iniciatyva „Jūsų žodis – paskutinis“, kuria remdamiesi žmonės, suabejoję užaugintų produktų šviežumu, gali atgauti sumokėtus pinigus“, – pasakoja tvarumo ekspertas.

Košė – puikus patiekalas sunaudoti likučius

A.Grigaliūnienė pasidalijo receptais, kaip panaudoti likusius maisto produktus ir paruošti skanią košę: „Nors kai kurių košių vengiu dėl jose esančių angliavandenių, ieškau receptų, kuriuose būtų kuo daugiau naudingų medžiagų ir produktų. Pavyzdžiui, šaldytuve turėjau užšaldytų špinatų, tad iš jų sugalvojau pasidaryti košę, kuri praturtinta naudingomis medžiagomis – rekomenduoju išbandyti ją pasigaminti ir jums.“ 

Agnės košių receptai

Grikių ir špinatų košė

Reikės:

  • pusės arbatinio puodelio grikių kruopų
  • 100 g atšildytų špinatų
  • 1-2 skiltelių česnako
  • trumų druskos
  • 1 v. šaukšto sviesto 

Kaip gaminti 

Verdame grikius puode ir tuo pačiu metu šildome špinatus keptuvėje su sviestu. Kai grikiai išverda, o špinatai pašyla, maišome juos dalimis pagal skonį. Vengiantiems angliavandenių – dėkite didesnę dalį špinatų. Prieš patiekdami viską pagardinkite šviežiai pjaustytu česnaku ir druska. 

Perlinių kruopų košė su daržovėmis

Reikės: 

  • arbatinio puodelio perlinių kruopų košės
  • pusės svogūno
  • pusės cukinijos
  • pusės paprikos
  • 1 pomidoro
  • 1 aitriosios paprikos
  • 1-2 skiltelių česnako
  • 200 g šviežių špinatų lapų
  • saujelės juostelėmis marinuotų burokėlių ir kalendrų(papuošimui) 

Kaip gaminti

Iš vakaro užmerkiame vandenyje perlines kruopas ir išbrinkusias išverdame. Burokėlį taip pat iš vakaro supjaustome specialia, smulkiai pjaustančia tarka, užpilame balzaminio actp, apibarstome žiupsniu druskos.

Ant įkaitintos keptuvės kepiname visą daržovių puokštę ir šviežius prieskonius: aitriąją papriką, svogūną, papriką, cukiniją, pomidorą. Į keptuvę su daržovėmis dedame kruopas, virtas „al dente“, maišome. Pačiomis paskutinėmis minutėmis dedame šviežius špinatų lapus, kad jie vos sukristų, gardiname šiek tiek marinuotų burokėlių ir kalendros šakelėmis. 

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai prieš Seimo posėdį