Ekspertas išdavė ant žarijų keptos mėsos minkštumo paslaptį ir pasidalijo dviem marinatų receptais

Šiltąjį sezoną kepsninėje po atviru dangumi ruošiamas maistas vilioja daugelį. O kad kepsniai ar daržovės burnoje paliktų ryškų skonį, verta juos pamarinuoti. 

Kad kepsniai ar daržovės burnoje paliktų ryškų skonį, verta juos pamarinuoti. <br> 123rf nuotr.
Kad kepsniai ar daržovės burnoje paliktų ryškų skonį, verta juos pamarinuoti. <br> 123rf nuotr.
Kad kepsniai ar daržovės burnoje paliktų ryškų skonį, verta juos pamarinuoti. <br> 123rf nuotr.
Kad kepsniai ar daržovės burnoje paliktų ryškų skonį, verta juos pamarinuoti. <br> 123rf nuotr.
Kad kepsniai ar daržovės burnoje paliktų ryškų skonį, verta juos pamarinuoti. <br> 123rf nuotr.
Kad kepsniai ar daržovės burnoje paliktų ryškų skonį, verta juos pamarinuoti. <br> 123rf nuotr.
 Ant žarijų kepta mėsa.
 Ant žarijų kepta mėsa.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 12:23 PM, atnaujinta May 16, 2023, 3:31 PM

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad marinatas – itin svarbi kepinių  grilyje dalis, nes jis papildo ir praturtina įprastą skonį bei suteikia mėsai minkštumo. Tačiau reikėtų atsižvelgti į kelias taisykles ir nepersistengti, kad netektų nusivilti.

„Lietuviai kepimo kepsninėse ar grilyje srityje tampa vis išradingesni ir ieško naujų receptų. Nors  grilyje dažnai ruošiami įvairiausi patiekalai – žmonės kepa žuvį, daržoves ar sūrį, vis dėlto mėsa neužleidžia pozicijų. Mūsų duomenys rodo, kad populiariausia grilio sezono preke išlieka kiaulienos šašlykai. Vasarą jų pardavimai išauga net iki 80 proc.

Antroje vietoje pagal populiarumą rikiuojasi kiaulienos dešrelės, o trečioje – marinuoti vištienos sparneliai“, – sako G.Bačkovas.

Mėsos paruošimas neįsivaizduojamas be marinato

G.Bačkovas teigia, kad kepti tinka praktiškai bet kokios rūšies mėsa, bet svarbiausia yra tinkamai ją paruošti. Pirmiausia reikia apgalvoti, kokią mėsą kepsite, kokio skonio tikitės ir pasiruošti marinatą. Jis – neatsiejamas mėsos kepimo grilyje elementas. Ne mažiau svarbu ir tai, kiek laiko mėsą marinuosite.

„Klaidingai manoma, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo minkštesnė ji tampa, sugeria daugiau prieskonių. Tačiau tai nėra tiesa. Ilgai marinuojama mėsa praranda natūralią tekstūrą ir naudingąsias savybes. Geriausia mėsą laikyti marinate nuo 2 iki 24 valandų“, – sako mėsos ekspertas.

Jeigu mėsa marinuojama ilgiau nei valandą, geriausia ją laikyti šaldytuve. Marinuotą mėsą iš šaldytuvo reikėtų ištraukti likus 40 minučių iki jos kepimo, mat mėsa prieš kepant turi būti kambario temperatūros, būtent dėl šios priežasties ji tampa minkšta ir sultinga.

Neatsiejama marinato dalis yra ir rūgštis. Populiaru marinatui naudoti citrinų sultis, actą, citrusinius vaisius arba svogūnus. Rūgštūs priedai padeda suminkštinti mėsą, tačiau jei marinuojate ilgiau, rūgštį patartina dėti į marinavimo pabaigą. Suminkštėti turi tik viršutinis mėsos sluoksnis. Į marinatą vertėtų įpilti ir aliejaus – jis padeda kepamai mėsai neišdžiūti.

Ne per daug ingredientų subalansuotam skoniui

Pasak G.Bačkovo, taip pat reikėtų pagalvoti apie subalansuotas ingredientų proporcijas. Be to, nevertėtų į marinatą sumaišyti bet ko. Dažniausiai užtenka rūgšties, prieskonių ir šiek tiek aliejaus.  Kartais saldžiarūgščiam marinatui prireikia ir cukraus, tačiau jį patartina rinktis saikingai – cukrumi padengta mėsa gali greičiau apdegti.

Kalbėdamas apie prieskonių pasirinkimą G.Bačkovas sako, kad nereikia persistengti. Pasitaiko patiekalų, kuriems užtenka vos druskos ir pipirų. Vienas jų – tradicinis jautienos kepsnys. Tačiau taip pat jautienos kepsniui tinka ir rozmarinai, kmynai, česnakai ar šalavijai. Šašlykams marinatas gaminamas naudojant įvairiausius pipirų mišinius, druską, bazilikus, petražoles ar paprikas. Vištienai tinka čiobreliai, karis, aštrūs mango milteliai. 

„Galima naudoti šviežias žoleles, bet patogu rinktis ir jau gatavus prieskonių mišinius. Taip pat galima išbandyti skonių skirtumus marinatui naudojant jogurtą, citrinas, kivių tyrę. Norint paminkštinti mėsą – galimą įpilti gazuoto mineralinio vandens. Šis burbuliukų triukas lietuviams jau tikrai nėra naujiena“, – pasakoja mėsos ekspertas.

Pasak G.Bačkovo, viena dažniausių klaidų, kurias daro žmonės, marinuodami greituoju būdu – druskos naudojimas. Kaip teigia ekspertas, jeigu planuojate mėsą marinuoti tik apie valandą, tuomet druskos į marinatą nereikėtų dėti nė trupučio, nes ji iš mėsos ištraukia sultis, mėsa gali tapti sausa ar ne tokia sultinga. Jeigu negalite ilgiau marinuoti, druskos reikėtų barstyti ant jau iškeptos mėsos.

Mėsos ekspertas siūlo ir kelis ypatingų marinatų receptus.

Marinatas su žaliųjų citrinų sultimis

Reikės: 

  • 3 šaukštų sojų padažo
  • 2 šaukštų terijakio padažo
  • 1 valgomojo šaukšto baltojo vyno acto
  • 1 gabaliuko imbiero šaknies
  • 1 česnako
  • 1 didelės saujos petražolių arba kalendrų
  • žaliosios citrinos
  • 150 ml aliejaus

Paruošimas

Pirmiausia sumaišykite sojų ir terijakio padažus, įpilkite acto. Tuomet susmulkinkite imbiero šaknį, česnaką ir žoleles. Viską sumaišykite, į gautą marinatą įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir įpilkite aliejaus. Gautame marinate mėsą geriausiai marinuoti apie parą.

Šis marinatas ypač tinka kiaulienos patiekalams, bet puikiai tiks ir kitoms mėsos rūšims. 

Pikantiškas marinatas kepsniams

Reikės:

  • 1/3 puodelio sojos padažo
  • 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus
  • 1/3 puodelio šviežių citrinų sulčių
  • 1/4 puodelio Vorčesterio padažo
  • 1 1/2 šaukšto česnako miltelių
  • 3 šaukštų džiovinto baziliko
  • 1 1/2 šaukšto džiovintų petražolių 
  • 1 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1/4 šaukštelio aitriosios paprikos padažo (nebūtina)
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto smulkinto česnako (nebūtina)

Paruošimas

Į dubenį supilkite sojų padažą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis, Vorčesterio padažą, česnako miltelius, baziliką, petražoles ir pipirus. Jei norite, įpilkite aitriųjų pipirų padažo ir česnako. Viską kruopščiai išmaišykite. Šis marinas tinka visų rūšių mėsai, ypač vištienai. 

Marinatas su ananasais

Reikės:

  • 1 puodelio (240 ml) susmulkinto ananaso
  • 1/3 puodelio (80 ml) sojų padažo
  • 1/3 puodelio (80 ml) medaus
  • 1/4 puodelio (60 ml) obuolių acto
  • 1-2 susmulkintų česnako skiltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio (5 ml) imbiero miltelių
  • 1/2 šaukštelio (2,5 ml) gvazdikėlių miltelių

Paruošimas

Į indą sudėkite ananasą, supilkite sojų padažą, medų, obuolių actą, sudėkite susmulkintas česnako skilteles, imbiero ir gvazdikėlių miltelius. Viską geriau sumaišykite ir prieš dedant mėsą marinatui leiskite šaldytuve pastovėti apie 15 min.

Šis marinatas labai tinka vištienos patiekalams, tačiau yra tinkamas naudoti ir ruošiant kitų rūšių mėsos patiekalus. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.