Tortas „Karpatka“: valgai – ir negali sustot

Šis lenkiškas tortas „Karpatka“ gaminamas iš plikytos tešlos ir plikyto kremo. Jis patiks eklerų gerbėjams. Tortas nėra sunkus. Valgai ir negali sustoti!

Tortas „Karpatka“.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Tortas „Karpatka“.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Tortas „Karpatka“.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Tortas „Karpatka“.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Tortas „Karpatka“.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Tortas „Karpatka“.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Tortas „Karpatka“.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Tortas „Karpatka“.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Skanauk su Aušra“

2021-05-21 17:23, atnaujinta 2023-05-16 15:31

Ingredientų nedaug, bet gaminimas reikalauja kantrybės. Rekomenduoju pažiūrėti šio torto gaminimo video „YouTube“. Tikrai pasidarys aiškiau. Aš pati peržiūrėjau ne vieną video, kad žinočiau visus gaminimo niuansus.

Labai svarbu, kad visi ingredientai būtų daugmaž kambario temperatūros. Ypač svarbu gaminant tešlą, nes kitu atveju kiaušinius gali sutraukti ir blynai nebus labai purūs.

Taip pat į kremą reikia būtinai įlašinti vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus. Ji suteikia puikaus skonio ir aromato.

Tešlai geriausia naudoti vidutinio dydžio kiaušinius. Tešla turėtų būti nei skysta, nei tiršta.

Tortas „Karpatka“

Paruošimo laikas – 50 min., gaminimo laikas – 30 min. 

Tešlai reikės: 

  • 4 kiaušinių, kambario temp., M dydžio
  • 100 ml pieno
  • 100 ml vandens
  • 80 g sviesto, perpjauto į kelias dalis
  • 140 g miltų
  • 1 arbat. š. cukraus
  • žiupsnelio druskos

Kremui: 

  • 500 ml pieno
  • 2 kiaušinių, M dydžio
  • 130 g cukraus
  • 40 g kukurūzų krakmolo
  • 150 g sviesto (kambario temp.)
  • vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus

Gaminimas

Tešla. Į puodą supilti pieną, vandenį, sviestą, druską, cukrų. Kaitinti vidutinėje temperatūroje, kol ištirps sviestas ir pienas pradės virti. Suberti išsijotus miltus. Maišyti mentele, kol tešla taps vientisa, atšoks nuo puodo šonų.

Tešlą kiek atvėsinti. Po vieną išmušti kiaušinius. Kiekvieną maišyti iki vientisos masės.

2 kepimo formas (22 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi, šonus ištepti sviestu. Paskirstyti tešlą. Kepti 190 C įkaitintoje orkaitėje apie 22-30 min. Viršus turi būti iškilęs, auksinės spalvos. Atvėsinti.

Galima kepti ir per 2 kartus, kaip dariau aš, nes turiu tik vieną kepimo formą.

Kremas. Puode kaitinti didžiąją dalį pieno (maždaug 100 ml atidėti) vidutinėje temperatūroje iki virimo.

Tuo metu inde šluotele išmaišyti kiaušinius, cukrų, vanilę. Suberti krakmolą, 100 ml pieno, kad būtų lengviau išmaišyti.

Po truputį supilti didžiąją dalį pieno į indą su kiaušiniais. Visą laiką maišyti. Tada viską supilti atgal į puodą, maišant šluotele.

Kremą užkaitinti, maišyti šluotele, kol jis sutirštės. Daugmaž keletą minučių.

Kremą, esantį puode, uždengti maistine plėvele. To reikia, kad nesusidarytų pieno plėvelė. Atvėsinti iki kambario temperatūros.

Puode plaktuvu išplakti sviestą iki purumo. Per 3-4 kartus sukrėsti kremą. Kiekvieną kartą išplakti iki vientisos masės.

Torto surinkimas. Pasiruošti lėkštę, ant kurios bus tortas. Ant jos uždėti kepimo formos šonus, apjuosti specialia juosta (galima naudoti kepimo popierių). Į apačią dėti tešlos blyną. Iškilusi dalis turi būti viršuje. Tada kremą. Ant viršaus – antras blynas. Tortą geriausia palaikyti per naktį šaldytuve.

Nuimti juostos šonus. Viršų apibarstyti cukraus pudra, papuošti uogomis.

„Skanauk su Aušra“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.