Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.
Viena jų – Karolina Sadovskienė iš Marijampolės, kurios torto „Kolada“ išvaizdoje atsispindi graži Druskininkų aplinka, o skonyje subtiliai juntama druska. Juk kaip gi Druskininkų tortas be druskos?
Tortui „Kolada“ reikalingi ingredientai
Biskvitui:
- 4 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 100 g miltų
- 100 g kepintų kokosų drožlių
- 40 ml aliejaus
Pertepimui:
- 100 g „Philadelpia“ sūrio
- mažos skardinės konservuotų ananasų
- 3 dosnių šaukštų naminės karamelės
- 100 g grietinėlės
- 200 g riebaus kokosų kremo (Karolina naudojo 24 proc. „Santa Maria“)
- cukraus arba miltelinio cukraus pagal skonį (Karolina naudojo 2 v. šaukštus)
- druskos pagal skonį
Kaip gaminti
Kepame biskvitą.
Kiaušinius suplakame su cukrumi. Po 5 min. plakimo supilame aliejų. Miltus persijojame, kepintas kokoso drožles sumalame, kad gautume miltus ir viską sumaišome. Kepame apie 35 min. 180 laipsnių kaitros orkaitėje. Atvėsusį biskvitą supjaustome į 3 arba 4 dalis.
Gaminame kremą ir surenkame tortą.
Pirmiausia per naktį šaldytuve palaikome kokosų kremą, kad atsiskirtų kietoji nuo skystosios dalies.
„Philadelphia“ sūrį suplakame su karamele, pasūdome pagal skonį. Visą masę užtepame ant pirmo biskvito.
Išplakame kietąją kokosų masę kartu su grietinėle, cukraus milteliais ir toliau sluoksniuojame kokosų ir paprastą grietinėlę. Ananasų gabaliukų Jurgita nemaišė į bendrą masę, o dėjo ant jau užteptos grietinėlės. Taip sluoksniuojame visą tortą.
Dekoruojame tortą.
Tortą aptepame „Philadelphia“ sūriu, sumaišytu su milteliniu cukrum, puošiame gėlėmis iš sviestinio kremo su milteliniu cukrum.
Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks socialinio tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.
Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. Kulinarinės olimpiados IKA/Culinary Olympics komandos nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.
Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“. Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.
Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas.
Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai atrandamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/"="">druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/"" target="_blank">žemėlapiu. Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime.
Įkėlę torto nuotrauką į socialinį tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.