Gaivus jogurtinis tortas su persikais ir braškėmis: išbandytas ir pasiteisinęs receptas

Dalinuosi išbandytu ir pasiteisinusiu jogurtinio torto receptu. Jogurtinius tortus Lietuvoje prisimenu kaip gaivius, lengvus ir labai skanius. Būtent toks šis tortas ir gavosi – nieko nereikia nei pridėti, nei atimti.

Gaivus jogurtinis tortas persikais ir braškėmis.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Gaivus jogurtinis tortas persikais ir braškėmis.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lithuanian in the USA“

2021-08-01 12:33, atnaujinta 2023-08-01 09:39

Prieš kepant tortą turiu kelis patarimus. Kremo saldumą reguliuokite pagal savo skonį ir jogurto saldumą. Nepabijokite įdėti daugiau cukraus, jeigu atrodo, kad reikia.

Sirupo saldumą ar rūgštumą taip pat reguliuokite pagal save, nelygu kokio saldumo ar rūgštumo yra persikų sirupas, likęs nuo konservuotų persikų. Taipogi nepamirškite atsargiai elgtis su želatina, kad tirpinant mikrobangėje želatina neperkaistų ir maišant į kremą būtų pakankamai atvėsusi, bet dar skysta, kad galėtumėte plona srovele pilti į kremą.

Gaivus jogurtinis tortas persikais ir braškėmis (10 porcijų)

Biskvitui reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 130 g cukraus
  • 100 g miltų
  • 8 v. š. šilto vandens
  • 1,5 v. š. krakmolo
  • 1,5 a. š. kepimo miltelių
  • 2 žiupsnių druskos

Kremui reikės:

  • 400 ml plakamosios grietinėlės, šaltos (35 proc. riebumo)
  • 300 ml persikų skonio jogurto
  • 1 mažos skardinės konservuotų persikų puselių saldžiame sirupe
  • 120–150 g (1 saujos) braškių
  • 6 v. š. cukraus
  • 60 ml vandens
  • 20 g želatinos

Sirupui reikės:

  • sirupo, likusio nuo konservuotų persikų
  • 240 ml šilto vandens
  • 4–5 v. š. cukraus
  • 0,5 citrinos (sulčių)

Papuošti reikės:

  • 160 ml plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 3–4 v. š. miltelinio cukraus
  • 0,5 a. š. vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus
  • 1–2 saujų braškių

Kaip gaminti

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Ant apvalios kepimo formos (20 cm skermens) dugno patieskite kepimo popierių. Formos dugną ir kraštus patepkite trupučiu sviesto.

Biskvitui baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius su cukrumi išplakite elektriniu plaktuvu. Supilkite vandenį ir plakite apie 3 minutes, kol masė padvigubės.

Kitame dubenyje iki standumo išplakite kiaušinių baltymus su žiupsniu druskos. Miltus sumaišykite su krakmolu, kepimo milteliais ir žiupsniu druskos, persijokite 2 kartus. Mentele pamažu įmaišykite miltus į trynių masę. Po to atsargiai ir lėtai įmaišykite baltymus.

Pusę tešlos supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 20–22 minutes. Ar biskvitas iškepęs, tikrinkite mediniu dantų krapštuku.

Iškepusį biskvitą išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti 5 minutes, tada išimkite iš formos ir leiskite visiškai atvėsti. Atsargiai perpjaukite perpus į du lakštus. Taip pat iškepkite antrąjį biskvitą ir perpjaukite.

Sirupui visus ingredientus sumaišykite viename indelyje ir atidėkite į šalį.

Prieš ruošdami kremą jogurtą palikite kambario temperatūroje, kad nebūtų šaltas. Grietinėlę plakite elektriniu plaktuvu, kol pradeda truputį tirštėti, sudėkite cukrų ir plakite, kol pasidaro tiršta (tik neperplakite). Želatiną užpilkite vandeniu ir paliekame išbrinkti 5-10 minučių. Pašildykite mikrobangų krosnelėje 10-15 sekundžių, kad želatina ištirptų (neperkaitinkite, kitaip želatina nestings).

Želatiną truputį atvėsinkite ir plona srovele supilkite į jogurtą, nuolat maišydami elektriniu plaktuvu. Po to atsargiai ir lėtai įmaišykite grietinėlę (aš naudojau guminę mentelę). Kremą trumpam palikite šaldytuve, bet nepalikite per ilgai, kitaip kremas sustings.

Persikus ir braškes supjaustykite nedideliais kubeliais.

Ruošdami tortą tos pačios kepimo formos dugną ir kraštus išklokite kepimo popieriumi. Dėkite pirmąjį biskvitą, apšlakstykite sirupu (jo nepagailėkite, bet šlakstykite atsargiai, kad nebėgtų per biskvito kraštus).

Tepkite trečdalį kremo, išdėliokite trečdalį vaisių, uždėkite antrąjį biskvitą, sulaistykite sirupu, vėl tepkite kremo, dėkite vaisius. Ketvirtąjį, paskutinį, biskvitą sulaistykite sirupu. Tortą dėkite į šaldytuvą ir palikite bent 4 valandas ar pernakt.

Torto papuošimui išplakite grietinėlę su milteliniu cukrum ir vanilės ekstraktu. Tortą išimkite iš formos, puoškite plakta grietinėle ir braškėmis.

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.