Ant grotelių kepta lašiša ir dar 3 receptai, kuriems neliks abejingi žuvies mėgėjai

Grilyje keptą maistą mėgsta daugelis, ypač vasarą. Kai daug laiko praleidžiame gamtoje, kepsninėje ruoštas maistas tampa dar skanesnis. Įsibėgėjęs grilio sezonas vilioja pasinerti į eksperimentus ir kepti ne tik šašlykus, dešreles ar mėsainius, bet rinktis sūrius, daržoves, vaisius ir žuvį. 

 Ant grotelių kepta lašiša.<br> 123rf nuotr.
 Ant grotelių kepta lašiša.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-29 12:34

Kepsninėje kepta žuvis – tikra palaima ieškantiems lengvesnių skonių ir tiems, kam mėsos patiekalai šiek tiek pabodo. 

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvies patiekalais, tinkančiais kepti ant grilio, domisi ir pirkėjai. 

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad norint pasiruošti burnoje tirpstančių lašišos ar šamo kepsnių, pirmiausia reikia juos tinkamai užmarinuoti. Lašišos ir šamo marinavimo paslapčių galima pasisemti iš įvairių pasaulio virtuvių, tačiau jeigu norite žuvį paruošti greitai – užteks ir kelių pagrindinių prieskonių.

„Pats paprasčiausias būdas marinuoti žuvį – užberti žiupsnelį druskos, pipirų, apšlakstyti citrinos sultimis ir leisti pasimarinuoti bent pusvalandį. Tuomet uždėti žuvies pjausnius ant gerai įkaitintų grotelių ir kepti apie 6–10 minučių iš abiejų pusių, priklausomai nuo dydžio. Iškepusią žuvį geriausia patiekti su šviežiomis daržovėmis, grilyje keptais smidrais, brokoliais ar saldžiosiomis bulvėmis, žiedinių kopūstu koše ar ryžiais“, – pataria V.Juodkazienė. 

Žolelės, svogūnai ir česnakai tinka praktiškai bet kokios žuvies marinavimui. Jais neįmanoma sugadinti nė vieno patiekalo, be to, grilyje kepamai žuviai šie priedai kaip tik suteiks puikaus aromato. Visgi naudojant šiuos ingredientus reikėtų nepamiršti saiko.

„Vasara dovanoja visą kalną šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, petražolės, kalendra, laiškiniai česnakai ir daugelis kitų taps puikiais priedais jūsų patiekalams. Žinoma, kaip ir visur, svarbu naudoti ne per didelius žolelių kiekius. Priešingu atveju žuvis praras savo skonį, o juk marinato esmė jį dar labiau atskleisti ir pabrėžti, bet ne užgožti“, – sako V.Juodkazienė. 

Marinavimo technika

Prieš renkantis prieskonines žoleles verta atsižvelgti į tai, kokią žuvį planuojate kepti. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai tinka šviežios petražolės ar krapai, o šamą verta pagardinti kalendromis, čiobreliais ar rozmarinais. 

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais patarimais, kurie padės ypatingai užmarinuoti įvairiausios rūšies žuvį. 

„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti žuvį. Geriausia indą, kuriame marinuojasi žuvis, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko žuvį reikėtų apversti. Skubant ar neturint laiko žuvį pakaks pamarinuoti ir 30 minučių, visgi geriausia marinate ją palaikyti kelias valandas“, – pataria  V.Juodkazienė ir siūlo išbandyti net keturis žuvies receptus, kuriuos lengvai paruošite namuose.

Lašiša su žolelėmis

Reikės:

  • 4 vnt. lašišų filė gabaliukų
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 vnt. citrinos
  • 1 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio pipirų

Padažui:

  • kambario temperatūros sviesto
  • 2 šaukštelių malto česnako
  • 1 šaukšto šviežių smulkintų petražolių

Gaminimas

Lašišų filė sudėkite į didelę lėkštę. Ant lašišų filė užspauskite citrinos sulčių. Tada lašišą pagardinkite druska ir pipirais, prieskonius gerai įtrinkite iš abiejų pusių. Leiskite lašišai marinuotis bent jau apie pusvalandį. Kol lašiša marinuojasi, įkaitinkite kepsninę ir jos groteles ištepkite alyvuogių aliejumi, kad lašiša kepdama nepriliptų. Prieš kepant lašišą, aptepkite ją alyvuogių aliejumi ir uždėkite ant grotelių. Kepkite ją apie 14-20 minučių.

Tuomet pasiruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus – sviestą, maltą česnaką, smulkintas petražoles, jei norisi pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Iškepusią lašišą dėkite į lėkštę ir aptepkite padažu. Mėgaukitės su rudaisiais ryžiais, brokoliais, smidrais ar kitomis mėgstamomis šviežio derliaus daržovėmis. 

Lašiša su terijakio padažu

Reikės:

  • pusės puodelio rudojo cukraus
  • 3 smulkintų česnakų skiltelių
  • 1 šaukštelio smulkinto imbiero
  • 1/2 šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių
  • 1 puodelio sojų padažo
  • 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštelių ryžių acto
  • 1/4 svogūnų laiškų 
  • 2 vnt. lašišų filė
  • 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo

Kaip gaminti 

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų, česnaką, imbierą, pusę sojų padažo, raudonųjų pipirų dribsnius ir ryžių actą. Tuomet, kai viską sumaišysite į padažą supilkite alyvuogių aliejų ir susmulkintus svogūnų laiškus. Lašišos filė sudėkite į dubenėlį ir supilkite gautą marinatą. Leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent 1 valandą. 

Kol lašiša marinuojasi, pasigaminkite padažą. Dubenėlyje sumaišykite 2 šaukštelius kukurūzų krakmolo su 1 šaukšteliu vandens. Tuomet Ištirpintą kukurūzų krakmolą supilkite į puodą, įpilkite pusę puodelio sojų padažo ir virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol pradės tirštėti. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Marinuotą lašišų filė kepkite apie 6 minutes iš kiekvienos pusės. Kai lašiša visiškai iškeps, išimkite ją iš kepsninės ir aptepkite jau pagamintu terijakio glajumi. Patiekite lašišų kepsnius karštus su mėgstamais garnyrais. 

Šamas citrininių pipirų padaže

Reikės:

  • 4 vnt. šamo filė gabalėlių
  • 3 šaukštų majonezo
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 šaukšto druskos
  • 1 šaukšto juodųjų pipirų
  • 1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 1 šaukšto susmulkintų šviežių kalendrų
  • 1 šaukšto susmulkintų čiobrelių
  • 1 šaukšto susmulkintų rozmarinų
  • smulkintų šviežių petražolių

Kaip gaminti 

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, česnaką, druską, juoduosius pipirus, citrinos žievelę, citrinos sultis, kalendrą, čiobrelius ir rozmariną. Tuomet, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite šamų filė ir aptepkite iš abiejų pusių pagamintu mišiniu. Žuvį uždėkite ant grotelių ir kepkite apie 15-20 minučių. Kai žuvis iškeps, išimkite iš kepsninės, įdėkite į lėkštę ir apibarstykite šviežiomis petražolėmis. Patiekite iš karto. 

Šamas medaus padaže

Reikės:

  • 4 vnt. šamų filė gabalėlių
  • pusės puodelio išlydyto sviesto
  • „Cajun“ prieskonių mišinio
  • 2 šaukštų paprikos miltelių
  • 1 šaukšto česnakų miltelių
  • 1 šaukšto susmulkintų čiobrelių
  • 1 šaukšto susmulkintų raudonėlių
  • 1 šaukštelio druskos
  • Kajeno paprikų miltelių

Medaus glazūrai reikės:

  • pusės puodelio medaus
  • 3 šaukštų rudojo cukraus
  • 1,5 šaukšto citrinų sulčių
  • 2 šaukštelių malto česnako

Gaminame

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite „Cajun“ prieskonių mišinį, paprikos, česnakų miltelius, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus. Į kitą dubenį įpilkite medaus, rudojo cukraus, citrinų sulčių ir malto česnako, viską gerai išmaišykite. Paruoškite dar vieną negilų indą ir į jį sudėkite ištirpintą sviestą. 

Šamų filė panardinkite į ištirpintą sviestą, o tada pamerkite į su prieskoniais sumaišytą indą ir dėkite ant jau įkaitintos kepsninės. Kiekvieną pusę kepkite apie 6 minutes. Kai žuvis iškeps, perkelkite ją ant lėkštės ir apliekite medaus glajumi. Patiekite su šviežiomis arba grilyje keptomis daržovėmis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.