Puri juoda duona su kefyru ir abrikosais: nesigailėsite išbandę šį receptą

Miltai neabejotinai yra vienas universaliausių ir labiausiai paplitusių maisto produktų, puikiai papildančių kasdienį racioną. Miltų įvairovė leidžia juos naudoti įvairiai – tiek saldžiuose kepiniuose, tiek ruošiant padažus ar kitus patiekalus. 

 Juoda duona su kefyru.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Juoda duona su kefyru.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 23, 2022, 6:05 PM, atnaujinta Oct 27, 2023, 8:52 AM

Ne ką mažesnis šio produkto privalumas yra nedidelė kaina, kuri leidžia taupiai pasigaminti sotų maistą. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, miltuose gausu žmogui reikalingų maistinių medžiagų, tačiau svarbu juos vartoti saikingai. 

Tampa būdu sutaupyti 

Pasak „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, miltus lietuviai daugiausia naudoja kepinių gamybai. Nors pastaraisiais metais parduotuvių lentynose daugėja įvairių jų rūšių, pirkėjai dažniausiai renkasi aukščiausios rūšies kvietinius miltus. 

„Labiausiai pirkėjai mėgsta kvietinius miltus, jie sudaro apie 65 procentus visų parduodamų miltų. Šie miltai – patys universaliausi. Jie tinka tiek saldiems kepiniams, kurie į namų virtuves dažniausiai sugrįžta rudenį ir žiemą, tiek padažų gamybai, duonos kepimui. Miltiniai patiekalai – skalsūs, tad jais galima gana nebrangiai pamaitinti visą šeimą. Tai puikus produktas tiems, kurie nori gyventi taupiau. Neretai pirkėjai miltus įsigyja didesnio tūrio pakuotėse, o tai jiems leidžia dar labiau sutaupyti“, – sako D.Špūrienė.

Anot ekspertės, sumažinti maisto išlaidas galite ir rinkdamiesi mūsų tinklo privačios etiketės miltus bei pasidomėdami lojalumo programoje taikomomis nuolaidomis. „Be to, norint išvengti produktų švaistymo, svarbu miltus namuose laikyti tinkamai, jog jų neužpultų kenkėjai. Miltus geriausia laikyti sausoje, vėsioje ir gerai vėdinamoje vietoje, originalioje pakuotėje arba sandariame inde. Geriausia juos sunaudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos“, – pataria D.Špūrienė. 

Ji priduria, kad šio produkto privalumu tampa didelė įvairovė: „Yra miltų, tinkančių glitimo netoleruojantiems, sveikesnių miltų alternatyvų ar tiesiog naujų ir įdomesnių skonių ieškantiems pirkėjams. Iš tokių dažniausiai perkami kukurūzų, migdolų, kokosų arba grikių miltai. Dalis pirkėjų išbando avinžirnių, burnočio sėklų bei lęšių miltus.“

Miltai gali būti palankūs sveikatai

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, palankiausi sveikatai yra viso grūdo miltai, tačiau kiekviena rūšis turi savo papildomų naudų. Mažiausiai sveikatai palankūs yra rafinuoti, aukščiausios rūšies miltai.

„Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1–2 kartus per savaitę. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei eilę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia. Tačiau aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra organizmo greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, – pasakoja gydytoja dietologė. 

Dr. E.Gavelienė pastebi, kad šiuo metu populiarėja gaminiai be glitimo, tačiau sveikiems žmonėms jo tikrai nereikėtų bijoti, nes tai – įprastas grūdų baltymas: „Yra atskira žmonių grupė, maždaug 1 proc. populiacijos, kurie serga celiakija. Tie žmonės negali valgyti gliuteno turinčio maisto, bet tai genetinė liga, kurią išprovokuoja ne pats glitimas. Šių pacientų sveikatos ir ilgaamžiškumo užtikrinimui dieta be glitimo – būtina. Tačiau kitiems visiškai išbraukti glitimą iš raciono nėra sveikatai palanku, nes taip yra nuskurdinamas mitybos racionas.“ 

„Rimi“ kviečia namuose išsikepti purios juodos duonos su kefyru ir abrikosais.  

Juoda duona su kefyru

Duonai reikės (2 porcijoms): 

  • 370 g kvietinių miltų
  • 210 g viso grūdo kvietinių miltų 
  • 110 g rupių ruginių miltų 
  • 1 šaukštelio druskos
  • 100 g saulėgrąžų sėklų 
  • 100 g neskaldytų linų sėmenų
  • 100 g nesmulkintų džiovintų abrikosų 
  • 100 g razinų 
  • 100 g lazdynų riešutų
  • 1 l kefyro 
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių 
  • 200 ml tamsaus sirupo

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros.

Sumaišykite puode visų rūšių miltus su druska, saulėgrąžų sėklomis, linų sėmenimis, abrikosais, razinomis ir riešutais. Galima naudoti smulkintus arba nesmulkintus riešutus.

Sumaišykite kefyrą su kepimo milteliais ir sirupu. Suberkite miltų mišinį ir atsargiai išmaišykite iki vientisos tirštos masės.

Gausiai riebalais ištepkite dvi 1,5 l dydžio duonos formas (dviem kepaliukams duonos) arba formas išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą ir apibarstykite trupučiu miltų.

Kepkite duoną formose apatiniame orkaitės lygyje apie 1,5 valandos. Uždenkite folija, jei kepaliukai per daug tamsėja. 

Pagaliuku patikrinkite, ar duona iškepė. Išverskite duoną ant grotelių ir palikite bręsti virtuviniuose rankšluostėliuose suvyniotus kepaliukus ne trumpiau kaip 5 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.