Gaivios moliūgo ir morkų salotos: V. Kurpienė pasidalijo receptu

Trinta moliūgų sriuba – tradicinis rudens patiekalas. Nors moliūgai – vertingi produktai, trintos jų sriubos lieknėjantiems, turintiems padidėjusį cholesterolio ar gliukozės kiekį patariu vengti. Trintos sriubos suteikia mažai sotumo.

 Moliūgo salotos pagal V. Kurpienės receptą. <br>Donata Vaišnoraitė, Rūta Rylaitė
 Moliūgo salotos pagal V. Kurpienės receptą. <br>Donata Vaišnoraitė, Rūta Rylaitė
Donata Vaišnoraitė, Rūta Rylaitė
Donata Vaišnoraitė, Rūta Rylaitė
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
Daugiau nuotraukų (3)

Vaida Kurpienė, dietistė, sulieknek.lt autorė

Nov 11, 2022, 9:39 AM, atnaujinta Nov 3, 2023, 3:30 PM

Daugiau jos suvalgius gali atsirasti saldumynų ar miltinių patiekalų potraukis, po kelių valandų padidėti apetitas. Šis patarimas negalioja ištvermės sportu užsiimantiems žmonėms, mažiems vaikams ir sparčiai tįstantiems paaugliams – jiems trinta moliūgų sriuba puikiai tinka. Mitybos patarimai – individualūs, nes skiriasi mūsų sveikatos būklė ir organizmo poreikiai.

Kai kurių rūšių moliūgai, pavyzdžiui, muskatiniai ar sviestiniai, skanūs termiškai neapdoroti. Užkandžiui sau ar vaikams moliūgą supjaustykite pagaliukais. Salotoms tarkuokite šiaudeliais ir maišykite pasirinktinai su cukinijomis, morkomis, agurkais ar kitomis daržovėmis. Pagardinkite sėklomis, jogurtu, grietine ar aliejumi, taip gausite daugiausia naudos iš moliūgų.

Moliūgai yra vitaminų A (beta karoteno), C, E, B, flavonoidų ir mineralinių medžiagų (ypač kalio) šaltinis. Beta karoteno moliūguose yra net penkiskart daugiau nei morkose. Suvartoję 100 g moliūgo gausite vos 26 kcal, tad vėsiais vakarais ar darbe, kai norite numalšinti stresą ar užkąsti, vietoj menkaverčių užkandžių rinkitės moliūgų pagaliukus. Jie natūraliai saldūs ir traškūs, tad bus naudos organizmui ir malonumas valgant.

Moliūguose gausu aminorūgšties triptofano, reikalingo gerai savijautai ir miegui. Triptofaną mūsų organizmas paverčia serotoninu, kitaip dar vadinamu geros nuotaikos hormonu, o jis susijęs su melatonino (miego hormono) gamyba. Šio hormono ypač trūksta tamsiuoju metų laiku.

Triptofano gausu ir moliūgų sėklose. Jos irgi naudingos, turi ir cinko, būtino imunitetui palaikyti. Prapjovę moliūgą sėklas išimkite, nuplaukite, paskleiskite orkaitėje ant skardos ir išdžiovinkite.

Moliūgus venkite ilgai virti ar troškinti, nes jų pasisavinimas pagreitėja. Tuomet sotumas suvalgius mažesnis ir trumpesnis. Geriausia moliūgus pabarsčius kmynais arba ir kietuoju sūriu pakepti orkaitėje ar pagarinti, kad jie vos suminkštėtų, – taip bus išlaikyta daugiausia vertingųjų medžiagų.

Galima kepti orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje supjausčius pagaliukais – bus vietoj gruzdintų bulvyčių, tokias labai mėgsta ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Dėl savo natūralaus saldumo ir kreminės tekstūros moliūgai tinkami ir pyragams bei keksams gaminti.

Įtarkuokite moliūgo į blynus – suteiks gražios spalvos, natūralaus saldumo ir reikės mažiau miltų.

Teigiama, kad moliūgų skonis priklauso nuo jų minkštimo spalvos. Moliūgai, turintys šviesų minkštimą, dažniausiai saldesni. Ar tai tiesa, nesu tikra, bet faktas, kad nuskinti moliūgai pamažu saldėja. Tie, kurie augina ir patys valgo moliūgus, tikrai pastebėjo, kad žiemos pabaigoje jie daug saldesni nei spalį. Taip nutinka, nes sudėtiniai angliavandeniai pamažu skyla į paprastą cukrų.

Mano mėgstamos oranžinės termiškai neapdoroto muskatinio moliūgo ir morkų salotos

Reikės:

  • 200 g muskatinio moliūgo, tinka ir sviestinis
  • 130 g morkų
  • 20 g smulkintų gražgarsčių
  • pusės mažo mandarino sulčių (tinka ir apelsino sultys, bet jų nepadauginkite, reikia mažiau)
  • ketvirtadalio citrinos šviežiai spaustų sulčių, galima ir mažiau, priklauso nuo skonio
  • 0,5 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus, galima keisti ir šaltai spaustu riešutų aliejumi
  • trintos imbiero šaknies
  • druskos
  • maltų pipirų mišinio

Morkas ir moliūgą sutarkuokite šiaudeliais. Jei neturite tokios tarkos, galite tarkuoti ir stambia tarka, dar vadinama burokine. Sutarkavę pamaigykite, kad daržovės suminkštėtų ir išsiskirtų sulčių. Užberkite gražgarsčių.

Įspauskite citrinos, imbiero ir mandarino sulčių. Įpilkite aliejaus, suberkite prieskonius ir išmaišykite.

Palikite 20–30 minučių pastovėti, kad susijungtų skoniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.