Salotos su obuoliais ir vynuogėmis: šiam receptui – daugiau nei 100 metų, bet jis populiarus iki šiol

Atėjus vasarai, kai mėgaujamės uogų įvairove, primirštame žiemą valgytus vaisius, o visai be reikalo – jie paįvairina racioną ir suteikia pikantiškumo net tradiciniams patiekalams. Kriaušės, obuoliai, melionai skanūs ir vieni, ir draugijoje su kitais patiekalų ingredientais, o vynuogės savo saldžiarūgščiu skoniu pagardina pačias paprasčiausias salotas.

 Valdorfo salotos.
 Valdorfo salotos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-13 17:06

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad obuolius vertėtų valgyti visus metus – tai puikus energijos ir antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus, šaltinis.

Obuoliai siejami su puikia sveikata

Nuo seno visose tautose obuoliai buvo itin vertinami. Nė apie vieną vaisių nėra tiek posakių – jie minimi mituose, pasakose, mįslėse. Anglai buvo įsitikinę: „An apple a day keeps the doctor away“ (angl. „Vienas obuolys per dieną atitolina vizitą pas gydytoją“), o mūsų protėviai, norėdami pagirti sveikai atrodančias merginas, sakydavo: „Veideliai kaip obuolėliai“.

Obuoliai dažniau nei kiti vaisiai siejami su gera sveikata, o skanauti juos galima visus metus, nes yra vasarinių, rudeninių ir žieminių veislių. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena apie obuolių naudą: „Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 gramų obuolio yra 13 gramų angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų naudingų cukrų yra 7–8 gramų, o skaidulinių medžiagų apie 2 gramus. Obuoliuose taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus.“

Gydytoja rekomenduoja rinktis vis kitą obuolių rūšį: saldesnius, rūgštesnius, sultingesnius ar mažiau sultingus, valgyti juos žalius, keptus, raugintus ar džiovintus.

„Tuo metu mažesniems vaikams bei vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius reiktų valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama nepatogumo pilve“, – pataria dietologė.

Ji priduria, kad obuolius, kaip ir kitus vaisius, tinkamiausia valgyti priešpiečiams. Tai gali būti ne tik užkandis, bet ir patiekalo, pavyzdžiui, salotų, dalis: „Rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 gramų, tad tai galėtų būti 2–3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus kūno maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius.“

Obuolių įvairovė – visais metų laikais

Nors kai kuriems obuoliai siejasi su rudeniu ir cinamono aromatu nosį kutenančiais pyragais, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad obuoliai visais metų laikais yra vieni perkamiausių vaisių: „Mūsų parduotuvių lentynose dabar galima rasti kelių rūšių obuolių iš Lenkijos, Italijos, Pietų Afrikos, Nyderlandų, taip pat turime fasuotų ekologiškų obuolių. Kai tik subręs lietuviški obuoliai, turėsime ir jų. Dėl geografinės įvairovės, pirkėjai turi galimybę išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų iki sultingų ir traškių arba su rūgštele, kaip, pavyzdžiui, žieminės obuolių veislės.“

Kad obuoliai kuo ilgiau išliktų švieži, vėsesniu metų laiku vertėtų juos laikyti kambario temperatūroje, tamsioje vietoje. „Vasarą, kai šilta, kad neprarastų drėgmės, juos patartina laikyti šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje. O kad geriau jaustumėte aromatą, obuolius galima išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje. Tuo metu renkantis obuolius parduotuvėje geriau iš lentynos neimti tų, kurie turi minkštų, rudų dėmių ar yra prastos išvaizdos“, – pataria O. Suchočeva.

Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti klasikinių amerikietiškų Valdorfo salotų – jų pavadinimas kilo iš Niujorko viešbučio „Waldorf-Astoria“ pavadinimo, kur 1896 metais jos buvo pirmą kartą pagamintos ir greitai išpopuliarėjo tiek kaip garnyras, tiek kaip atskiras užkandis.

Valdorfo salotos

Reikės:

  • 1/4 puodelio graikinio jogurto
  • 1 puodelio raudonųjų vynuogių
  • 1 puodelio žaliųjų vynuogių
  • 2 didelių obuolių
  • 1/2 puodelio smulkintų graikinių riešutų
  • 2 salierų stiebų
  • 1 1/2 šaukšto citrinos sulčių
  • 2 šaukštelių cukraus
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti

Pirmiausia pasigaminkite padažą. Suplakite jogurtą, cukrų ir citrinos sultis.

Supjaustykite visus vaisius ir daržoves kąsnio dydžio gabalėliais.

Sudėkite vynuoges, obuolius, salierus ir graikinius riešutus į dubenį ir gerai išmaišykite.

Galiausiai pagardinkite druska ir pipirais. Atvėsinkite, kol galėsite patiekti.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.