Rauginti agurkai pagal Virginiją: vienus valgysit jau kitą dieną, o kitais mėgausitės visą žiemą

Daržuose ir šiltnamiuose dera agurkai, o virtuvėse verda darbai: dabar – metas, kai stengiamasi kuo daugiau paruošti jų atsargų žiemai, o jai atėjus – pasimėgauti puikiu skoniu ir prisiminimais apie vasarą.

 Agurkų konservavimas.<br> 123rf nuotr.
 Agurkų konservavimas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2023, 1:27 PM

Agurkų konservavimo metodų ir receptų tikrai daug, telieka tik išsirinkti, kokių labiau norite, tiek klasikinių, tiek naujų.

Bet turbūt niekada iš mados neišeis rauginti agurkai – ir ne veltui. Šis metodas pasižymi ne tik paprastumu, bet ir puikiu rezultatu, o taip pat ir nauda sveikatai. Raugintose daržovėse yra daug organizmui naudingų natūralių medžiagų, o ypač – prebiotikų ir probiotikų, kurie naudingi žarnynui ir visai virškinimo sistemai, skatina gerųjų bakterijų gamybą ir kartu užtikrina, kad organizmas bus stiprus ir kovos su ligomis.

Jeigu niekada nebandėte rauginti, pasinaudokite alytiškės Virginijos patarimais ir receptais – pasak jos, taip rauginti agurkai būna traškūs, standūs, skaniai įrūgę ir gerai laikosi žiemą.

„Taip ruošdavo ir mano mama, ir anyta – tai laiko patikrintas receptas, nereikalaujantis daug darbo“, – patikino šeimininkė.

Norėdama greitai paruoštų raugintų agurkų, kuriuos būtų galima valgyti jau kitą dieną, moteris į puodynę sudeda agurkus su krapų žiedynais, vyšnių ir juodųjų serbentų, krienų lapais, česnakų skiltelėmis. Agurkų galiukus nupjausto – tai padeda jiems įrūgti greičiau.

Puode užkaičia vandenį, deda druskos (1 litrui – 1 v. š. su nedideliu kaupu), o jam užvirus užpila agurkus. Paslegia ir palieka pernakt.

„Tik būtina naudoti akmens druską ir jokiu būdu ne joduotą“, – įspėjo alytiškė.

Ryte jau galima skanauti šviežiai parūgusius agurkėlius. Norint sustabdyti rūgimą juos reikia perkelti į šaldytuvą.

Tuo metu raugdama agurkus žiemai ji sudeda agurkus kartu su žalumynais ir česnakais į stiklainius, užberia druskos (1 l stiklainiui – 1 v. š.). Tuomet Virginija agurkus užpila šaltu vandeniu, gerai papurto stiklainius, kad ištirptų druska, pridengia dangteliais (uždaryti negalima!) ir palieka rūgti šiltoje vietoje.

Po trijų dienų agurkai jau būna įrūgę. Tuomet nupila skystį į puodą, o agurkus švariai nuplauna ir vėl sudeda į švarius sterilius stiklainius, prideda šviežių krapų žiedynų ir kotų, vyšnių lapų ir kitų žalumynų, o jų neturint galima naudoti ir agurkų konservavimui skirtą mišinį – į 1 l stiklainį dėti po šaukštą ar du šio mišinio.

Nuo agurkų nupiltą skystį užverda ir užpila juo agurkus.

Telieka uždaryti ir sudėti saugioje vietoje, kur agurkai sulauks žiemos.

„Skanaus!“ – palinkėjo Virginija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.