Nostalgiškas varškės tortas pagal dietistę Ramintą Bogušienę: mėgausitės be sąžinės graužimo

Kad ir koks sveikas desertas būtų, tai yra desertas ir jis niekaip negali atstoti tikro maisto. Kai sveikuoliškus tortus iš riešutų, žaliavalgiškus arba „tuos be nieko“ žmonės pradeda valgyti ryte, vakare ir vietoj pietų, tai tikrai nėra palanku sveikatai.

Desertus rekomenduojama valgyti po valgio, esant sotiems arba kaip atskirą valgymą, pavyzdžiui, priešpiečius ar po pusrytinės košės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Desertus rekomenduojama valgyti po valgio, esant sotiems arba kaip atskirą valgymą, pavyzdžiui, priešpiečius ar po pusrytinės košės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Trupininis varškės pyragas-tortas.<br>P.Zaborskio nuotr.
Trupininis varškės pyragas-tortas.<br>P.Zaborskio nuotr.
Trupininis varškės pyragas-tortas.<br>P.Zaborskio nuotr.
Trupininis varškės pyragas-tortas.<br>P.Zaborskio nuotr.
Raminta Bogušienė.<br>P.Zaborskio nuotr.
Raminta Bogušienė.<br>P.Zaborskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Raminta Bogušienė Dietistė, sveiko maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja

Feb 15, 2024, 5:03 PM, atnaujinta Feb 19, 2024, 12:25 PM

Bet jei mes per šventes ar savaitgalio pietums patys pasigaminame, o ne prekybos centre nusiperkame tortą, tai visad bus naudingiau ne tik mūsų emocijoms, bet ir sveikatai.

Namuose pagamintas desertas suteiks ne tik prasmingo laiko patiems kuriant ir gaminant, bet, svarbiausia, bus be konservantų, saldiklių, dažiklių, be margarino, hidrintų riebalų, su vertingesniais miltais ar riešutais, taip pat ir cukraus įdėsime gerokai mažiau arba pasirinksime sveikatai naudingesnes jo alternatyvas, tokias kaip medus ar klevų sirupas.

Saldumynai pagal sveikos mitybos principus turėtų sudaryti labai mažą mitybos dalį. Saldūs gaminiai, nors ir suteikia greitos energijos, dažnu atveju sudaryti iš cukraus, t.y. tuščių kalorijų, turi mažiau vertingų maistinių medžiagų, sukelia cukraus šuolius organizme, juose yra įvairių maisto priedų (saldiklių, dažiklių, konservantų), rafinuotų ar net hidrintų riebalų, rafinuotų miltų.

Sveikatai nepalankių desertų perteklius kasdienėje mityboje virsta riebalais ir taip auga papildomi kilogramai.

Vis dėlto išeitis yra – rinktis gamtos mums sukurtas dovanas. Pirmiausia, valgyti vaisius ir uogas. Antra, gaminti sveikatai palankesnius desertus, trečia, apsiperkant rinktis sveikesnius saldumynus, ketvirta – valgyti saikingai ir su pasimėgavimu.

Sveikatai palankus desertas yra šviežiai pagamintas iš kokybiškų maisto produktų, laikantis tausojančių gamybos principų, išsaugant maistinę vertę, su mažiau cukraus, druskos, daugiau skaidulinių medžiagų ir kokybiškais riebalais.

Pirmas svarbiausias sveiko maisto gamybos principas – kokybiškos žaliavos. Antra, svarbu maisto nepervirti ir neperkepti, geriausia termiškai apdoroti iki 180 laipsnių temperatūros. Trečia, gaminant būtina išsaugoti maistinę vertę, neužteršti kancerogeninėmis medžiagomis.

Desertus rekomenduojama valgyti po valgio, esant sotiems arba kaip atskirą valgymą, pavyzdžiui, priešpiečius ar po pusrytinės košės.

Dar iš vaikystės prisimenu, kaip mama iškepė pyragą ir pasiūlė jo paragauti svečiuose apsilankiusiai močiutei, kuri į šį pasiūlymą atsakė: „Geriau negu nieko.“ Toks ir liko kodinis šio pyrago pavadinimas, suprantamas mūsų giminėje. Mūsų šeimoje ir giminėje visi buvo taip įpratę prie šviežiai paruošto skanaus maisto, kad net iš krosnies ištrauktas dar garuojantis pyragas ilgainiui taip stipriai nebedžiugindavo.

Šis nostalgija kvepiantis pyragas, kaip ir kiti receptai iš vaikystės, patobulintas. Gaminu jį su ryžių ar kukurūzų miltais, bet kartais maišau kvietinius speltos miltus su viso grūdo kvietiniais speltos miltais arba naudoju tik viso grūdo kvietinius speltos miltus.

Tai trapios tešlos masė (glitimas nėra reikalingas tešlai iškelti ir purumui suteikti), todėl miltų rūšis nėra itin svarbi.

Jis ne toks saldus, nes cukraus pakaitalo (medaus ar agavų sirupo) naudoju tik iki 10–100 g (gali būti naudojamas ir įprastas cukrus). Įdaras gali būti ruošiamas tik iš varškės, tiesa, šįkart panaudojau ir maskarponę, kuri padeda išgauti dar labiau kreminę tekstūrą, bet nėra būtinas ingredientas. Kai kada ant įdaro paskirstau daug vaisių ar uogų arba į varškės masę įmaišau džiovintų vaisių ar aguonų.

Šis pyragas sveikatai palankesnis, nes yra be glitimo, su daug baltymų ir net mažiau cukraus, nei rekomenduojama sveikesniame deserte, o jei palygintume su prekybos vietose siūlomais pyragais, turbūt būtų net tris kartus mažiau cukraus.

Sveikuolišką trupininį varškės pyragą-tortą skanu valgyti šaltą ir šiltą, tik iškeptą. Tik leiskite pyragui atvėsti, kad subręstų ir būtų lengva gražiai supjaustyti. Tai paprastai ir greitai pagaminamas maistingas desertas, o jei dar patieksite su uogų ir vaisių tyre arba naminiais ledais, bus be galo gardu!

Trupininis varškės pyragas-tortas

Tešlai reikės:

  • 200 g ekologiškų ryžių miltų;
  • 200 g ekologiškų kukurūzų miltų;
  • 195 g ekologiško sviesto (82 proc.);
  • 6 ekologiškų kiaušinių trynių;
  • 80 g ekologiško skysto medaus.

Įdarui reikės:

  • 500 g ekologiškos varškės (9 proc., birios);
  • 6 ekologiškų kiaušinių baltymų;
  • 270 g maskarponės;
  • 60 g ekologiško skysto medaus;
  • šiek tiek vanilės.

Gaminimas:

Kambario temperatūros sviestą sutriname su ryžių, kukurūzų miltais ir skystu medumi. Turėtų išeiti trapi konsistencija.

Atidedame 100 g pyrago viršui, trupiniams. Likusią masę išminkome su kiaušinių tryniais.

Imame kepimo indą, dedame paruoštą pyrago masę ant dugno ir šonų.

Ruošiame įdarą: sutriname varškę, skystą medų, vanilę ir maskarponę, sumaišome elektriniu prietaisu.

Kiaušinių baltymus gerai išplakame iki putų konsistencijos ir atsargiai įmaišome į varškės masę.

Dedame paruoštą varškės įdarą, ant viršaus užtrupiname paliktą tešlos masę.

Statome į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30–40 min. su vėjelio funkcija.

„Sveikatai palankus“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.