Paragauk Graikijos namuose: TOP 3 Graikijos salų virtuvių stebuklai

Netrukus prasidėsiantis atostogų sezonas įkvepia ieškoti naujų kelionių krypčių, kurias neretas renkasi pagal tos vietovės virtuvę. Graikija – bene ideali vieta ieškantiems išskirtinai gardaus maisto. Tačiau net ir neiškėlus kojos iš namų galima mėgautis graikiškąja virtuve – tereikia šviežių ir kokybiškų ingredientų.

Santorinio „fava“.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Santorinio „fava“.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Dakos“ salotos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Dakos“ salotos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-01 13:00

Savo gastronominę kelionę po Graikiją siūloma pradėti nuo pažinties su jos salomis: teigiama, kad būtent jose galima pajausti tikrąją Viduržemio jūros maisto dvasią.

Salų ši valstybė turi per 6 tūkst., o gyvenamų – daugiau nei 220, tad ir paskanauti kiekvienoje jų – tikrai bus ką. Tačiau „Lidl“ ekspertai kviečia išmėginti trijų pagrindinių Graikijos salų – Kretos, Korfu ir Santorinio – virtuvių stebuklus.

„Dakos“, arba kitokios graikiškosios salotos

Be abejo, Graikija neįsivaizduojama be graikiškų salotų, kupinų šviežumo ir ryškių skonių, kuriuos suteikia švieži ingredientai. Tą patį galima pasakyti ir apie vieną žinomiausių Kretos patiekalų – „dakos“ salotas, kurios pernai netgi buvo išrinktos geriausiomis pasaulyje.

Nors atrodo paprastai – ant pilnų arba smulkintų kietų duonelių paskleisti pomidorai ir sūris, gausiai apšlakstyti alyvuogių aliejumi, jų skonis – ypatingas. Šių salotų namie pasigaminti – nesunku, o ir kainuos jos nebrangiai, nes prireiks vos kelių populiarių ir nebrangių ingredientų.

„Dakos“ salotoms reikės:

  • 4 vidutinio dydžio kietų miežinių duonelių;
  • 3 didelių prinokusių pomidorų;
  • 150 g fetos sūrio;
  • 50 kretiškojo „myzithra“ arba rikotos sūrio;
  • 10–15 juodųjų alyvuogių;
  • 8 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1–2 a. š. kaparėlių;
  • žiupsnelio druskos, pipirų, raudonėlio.

Gaminimas:

Vandeniu lengvai sudrėkinkite duoneles, kad kiek suminkštėtų, o tada apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Tačiau duoneles galite ir susmulkinti iki stambių trupinių – juos tuomet suberkite į didesnę plokščią lėkštę.

Pomidorus – jie turi būti gerai prinokę – supjaustykite smulkiais kubeliais. Sudėkite į kiaurasamtį ir palikite kelioms minutėms, kad išbėgtų skystis.

Fetos ir „myzithros“ arba rikotos sūrį sutrinkite šakute iki smulkių trupinių.

Ant sudrėkintų duonelių sudėkite supjaustytus pomidorus, užberkite smulkintą sūrį. Ant viršaus sudėkite alyvuoges ir kaparėlius. Pagardinkite druska, pipirai, raudonėliu. Galiausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite.

Ieškantiems autentiško skonio: lėkštėje – Santorinio „fava“

Santorinio sala garsi ne vien tik saulėlydžiais ir baltais nameliais su mėlynais stogais, bet ir savo autentiškais patiekalais. Vienas tokių – „fava“, arba skaldytų žirnių piurė, gaminamas tik iš ten augančių ir netgi turinčių saugomos kilmės vietos nuorodą žirnių – vulkaninės kilmės saloje jie auga jau per 3,5 tūkst. metų.

Nors ir panaši į humusą, „fava“ išsiskiria savo itin švelnia, aksomine tekstūra ir maloniai saldžiu skoniu. Be to, pastarasis gaminamas iš skaldytų žirnių, o humusas – iš avinžirnių. Virtuvės meistrai kviečia pasigaminti „favos“ ir papuošti užkandžių stalą graikiškos saulės spalvomis.

Patiekalui reikės:

  • 500 g skaldytų žirnių;
  • 3 raudonųjų svogūnų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 2 citrinų sulčių;
  • 1 litro šilto vandens;
  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • čiobrelio šakelės;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • kaparėlių, smulkintų petražolių papuošimui.

Gaminimas:

Gerai nuplaukite skaldytus žirnius, nuvarvinkite juos kiaurasamtyje ir atidėkite į šalį.

Iki vidutiniškai aukštos kaitros įkaitinkite keptuvę ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Tuomet susmulkinkite svogūnus, česnako skilteles ir sudėkite į keptuvę. Ten pat įdėkite ir čiobrelio šakelę.

Vos svogūnams pradėjus karamelizuotis, suberkite žirnius ir viską išmaišykite. Supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską, pipirus ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite troškintis 40–50 minučių, kol žirniai suminkštės. Verdant žirniams, vandens paviršiuje gali pasirodyti baltos putos – nugriebkite jas.

Žirniams visiškai suminkštėjus, išjunkite viryklę. Į keptuvę įpilkite citrinos sulčių ir išmaišykite.

Gautą masę sukrėskite į maisto trintuvą. Trinkite ją tol, kol pasieksite švelnią, kreminę tekstūrą, panašią į piurė.

Paruoštą „fava“ įdėkite į dubenėlį ar pailgą lėkštę. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir papuoškite kaparėliais bei smulkintomis petražolėmis. Patiekite su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis, pitos duonele ar kitais užkandžiais.

Ne vien tik mėsa: skoniais tiršta „bourou-bourou“ sriuba iš Korfu

Žinoma, graikiškoji virtuvė praktiškai neįsivaizduojama be mėsos patiekalų: nuo gyros iki kelias valandas ruošiamų jautienos troškinių. Tačiau ryškių vegetariškų skonių galima aptikti ir kitoje Graikijos saloje – Korfu, kviečiančioje paskanauti tikrai nekasdieniškai skambančios „bourou-bourou“ sriubos.

„Bourou-bourou“, kitaip dar vadinama „manestra colopimpiri“, yra tiršta, aštroka ir maloniai šildanti daržovių sriuba, skanaujama tiek žiemos, tiek ir ankstyvo pavasario vakarais. Griežtų ruošimo taisyklių nėra – galima naudoti bet kokias mėgstamas daržoves. Tačiau rekomenduojama rinktis sezonines daržoves, o ir pati sriuba privalo būti tiršta.

„Bourou-bourou“ reikės:

  • 200 g mėgstamų trumpų makaronų;
  • 1 didelio prinokusio pomidoro;
  • 1 vidutinio dydžio bulvės;
  • 1 saldžiosios paprikos;
  • 3 vidutinio dydžio morkų;
  • 1 saliero;
  • 2 v. š. pomidorų pastos;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos, pipirų, aitriosios paprikos.

Gaminimas:

Pirmiausia, paruoškite daržoves: nulupkite, nuplaukite ir vidutinio dydžio kubeliais supjaustykite bulves. Pomidorą, salierą ir saldžiąją papriką supjaustykite didesniais gabalais. Morkas nulupkite ir perpjaukite pusiau. Visas daržoves sudėkite į puodą, įpilkite pakankamai vandens ir pastatykite ant viryklės virti.

Vandeniui užvirus, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Po to sudėkite pomidorų pastą, išmaišykite ir virkite dar apie 5 minutes.

Į sriubą įpilkite alyvuogių aliejaus ir suberkite prieskonius. Jei norite aštriau, įberkite daugiau aitriosios paprikos.

Tuomet suberkite makaronus ir virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant jų pakuotės. Makaronams išvirus, sriuba bus paruošta. Skanaukite ir mėgaukitės šiluma iš Graikijos!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.