Kruopose – maistinės kandys ar akmenukai. Ką daryti?

Ką daryti, jei nusipirkus kruopų paaiškėja, kad į jas yra įsimetusios maistinės kandys? Ne ką geriau, jei kertant grikių košę tarp dantų ima girgždėti ir akmenukai. Ar dėl to priekaištauti pardavėjams?

Grikiuose pastebėti akmenukus sunku, - jų dydis toks pat kaip kruopų.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Grikiuose pastebėti akmenukus sunku, - jų dydis toks pat kaip kruopų.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 28, 2014, 6:16 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:00 AM

Ekologiniai grikiai skanesni, nei užauginti įprastiniu būdu ir paženklinti didžiųjų fasuotojų prekės ženklais. Tačiau išsivirus prekybos centruose iš ekologiškų grikių kruopų košę geriau jos nė nekramtyti. Mat pastaruoju metu tarp kruopų gurgžda akmenukai, o tai – nemalonus siurprizas. Seną dantų plomdą jie nuskelia it titnagas, o naujai iš piniginės tenka ištraukti apie 100-150 litų.

Nežinia, ar prekybininkai nuraukia, kokią „bombikę“ parduoda. Mat pirkėjai šiais laikais – išprusę. Tam, kad pasiskųstų Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT), daug laiko jiems nereikia. Kai inspektoriai sukrunta, kelias nuo parduotuvių lentynų greitai nuveda ir iki gamintojų.

Pasak VMVT atstovės Jurgitos Savickaitės, vartotojai, įsigijęs nekokybiškų maisto produktų, apie tai turi galimybę pranešti veterinarijos inspektoriams. Tam tereikia VMVT interneto svetainėje užpildyti pranešimo anketą, – užregistruoti skundą.

„Teisės aktai šioje vietoje nepaliko jokių dviprasmybių: maisto produktuose negali būti jokių pašalinių dalykų, – nei akmenukų kruopose, nei maistinių kandžių. Akmenukai apskritai kelia grėsmę žmonių sveikatai. Jie ne tik kramtant gali nuskelti dantį. Yra grėsmė jais ir užspringti, ypač – mažiems vaikams“, – sakė J.Savickaitė.

Į kruopas įsimetusios maistinės kandys – tai ženklas, kad kruopos fasuotojų įmonėse arba parduotuvėse buvo netinkamai sandėliuojamos. Vadinasi, buvo nesilaikoma ir sanitarinių sąlygų, o tai jau – signalas, kad produktai gali pakenkti ir sveikatai.

Tam tikri, paprasti patarimai praverstų iš žmonėms. Pavyzdžiui, veterinarijos inspektoriai pataria, prieš verdant kruopas, jas keliskart perplauti vandeniu.

Parduotuvėje, jei tik kruopų pakuotė – permatoma, pravartu apžiūrėti, ar nėra įsimetusių maistinių kandžių. Jų pėdsakus nesunku pastebėti, nes kruopos būna aptrauktos voratinkliu ir prie pakuotės limpa taip, tarsi būtų įsielektrinusios.

Anot J.Savickaitės, svarbu, kad ir namuose žmonės kruopas laikytų sandariuose induose. Nes kandys virtuvės lentynose šeimininkauja nė kiek ne prasčiau, nei fasuotojų ar pardavėjų sandėliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.