Pirmas patarimas – neplauti jų tol, kol nesiruošiate valgyti. Nes drėgmė paspartina puvimo procesus. Tačiau yra ir kitas, visiškai priešingas būdas, kurį pateikia food52.com – braškes reikia nuplauti iškart, kai parsinešate iš daržo ar turgaus. Tačiau plauti jas reikėtų ne vandenyje, o acto skiedinyje – tai padės jas šviežias išlaikyti keletą dienų ar net savaitę.
Pirmiausia sumaišykite vieną dalį baltojo vyno acto su dešimčia dalių vandens ir pamerkite braškes arba kitas uogas. Actas sunaikins grybelius, bakterijas ir kitus mikroorganizmus, dėl kurių braškės ima pūti ar gesti.
Po to nupilkite nuo uogų acto ir vandens skiedinį ir perplaukite jas švariu vandeniu, kad valgydami nejaustumėte acto kvapo. Po to uogas kuo greičiau išdžiovinkite ir sudėkite į indus, ant kurių dugno patiesta popierinių rankšluosčių. Uždenkite, tačiau ne visai sandariai – palikite tarpelį drėgmei garuoti.
Food52.com nurodo ir kitą metodą, jeigu parsinešę braškes pastebėtumėte, jog namuose neturite tinkamo acto. Pakaitinkite puodą vandens iki 50-60 laipsnių ir maždaug pusei minutės į jį sumerkite braškes. Bakterijų ir grybelių sporos žus, o braškių gyvenimas bus pratęstas. Išdžiovinkite ir saugokite jas induose, išklotuose popieriniu rankšluosčiu.