Žinovė pataria, kaip pasiruošti fermentuotos žolelių arbatos

Žolininkė Rasa Subačienė sako, kad verta patiems ne tik susirinkti naudingųjų augalų, bet ir pabandyti fermentuoti arbatą, galinčią atstoti pirktinę žaliąją ar juodąją.

Fermentacija pagerina skonines augalų savybes, be to tokioje arbatoje daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.<br>123rf nuotr.
Fermentacija pagerina skonines augalų savybes, be to tokioje arbatoje daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

2015-07-07 07:00, atnaujinta 2017-10-27 15:28

Laidos „Stilius“ pašnekovė įsitikinusi, kad, kai pats pasivaikštai pievoje, pats ieškai, randi, lankstaisi ir susirenki, arbata tampa tavo – daug skanesnė ir šiltesnė už pirktinę.

Tą patį pataria ir mamoms, besiskundžiančioms, kad vaikas negeria jokių arbatų. Sako, kad pakaktų mažylį pasiimti į pievą – savo arbatą jis gers didžiuodamasis ir dar kitus vaišins.

Arbatai rinkti galima juodųjų serbentų, vingiorykščių, gervuogių, žemuogių lapelius – nėra jokių proporcijų, kiekvienas gali susikurti savo receptą. Renkant aviečių lapelius ji pataria rinkti juos nuo pirmamečių aviečių ūglių lapelių, o norintiems mėlynių lapelių arbatos ji pataria juos fermentuoti atskirai, nes mažesni lapeliai greičiau susifermentuoja.

Surinkus lapelius juos reikia apdoroti – pažeisti jų struktūrą. R. Subačienė ima po kelis lapelius ir tarp delnų lengvai spausdama susuka juos į kamuoliuką. „Tai reikalinga tam, kad atsirastų šiek tiek sulčių. Tada pradeda vykti fermentacijos procesas“, – teigė ji.

Sumaigytus lapelius reikia sudėti į stiklo indą – geriausia, kad jo viršus būtų platus. Dėti žoleles slegiant šaukštu ar kitu įrankiu, kad liktų kuo mažiau oro tarpų. Indą sandariai uždaryti ir apvertus dangeliu žemyn padėti šiltoje vietoje, netiesioginiuose saulės spinduliuose. Palaikyti parą – tris, priklausomai nuo temperatūros ir norimos fermentacijos lygio. 

Po to žoleles reikia ištraukti, pakedenti, kad nebūtų susisukusios į kamuoliukus, ir išdžiovinti.

„Vienas dalykas, kurį labai sunku ištverti, – tai šitos arbatos nereikėtų gerti tik išdžiovinus. Reiktų ją pabrandinti. Kaip aš sakau: jei vasarą padarei, tai iki Kalėdų palaikyk sandariai uždarytame inde – tada atsiskleis jos tikrosios savybės. Kaip vynas brandintas, brandintas sūris, taip ir brandinta arbata. Ir tada galima Kalėdoms pridaryti labai gerų dovanų su vasaros kvapu“, – pataria R. Subačienė. 

Fermentacija pagerina skonines augalų savybes, be to tokioje arbatoje daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.  

Beje, R. Subačienė pataria keisti arbatas – negerti vis tų pačių. Mat organizmas pripranta prie tos pačios arbatos, ir nereaguos į jos poveikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.