Kaip daržovių ir vaisių atsargas šaldo profesionalai

Vaisius ir daržoves nuskynus vasarą, kai jie yra labiausiai prinokę, užšaldžius bus galima gauti geriausią rezultatą – tinkamas užšaldymas padės išsaugoti jų skonį ir naudingąsias maistines medžiagas iki pat žiemos ir net ilgiau.

Jeigu norite išsaugoti šaldomų gėrybių spalvą, juos patariama blanširuoti – trumpam panardinti į verdantį vandenį.<br>123rf nuotr.
Jeigu norite išsaugoti šaldomų gėrybių spalvą, juos patariama blanširuoti – trumpam panardinti į verdantį vandenį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2015, 4:24 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 12:27 PM

Tad kaip tinkamai užšaldyti? Virtuvės profesionalų patarimai. 

1. Optimaliausia temperatūra užšaldymui yra minus 18 laipsnių – tokioje temperatūroje nebesiveisia didžioji dalis mikroorganizmų. Prieš šaldymo procesą maisto produktus būtina sudėti į maišelius arba indelius ir sandariai uždaryti.

Sultiniams, sriuboms, uogoms arba biriems maisto produktams geriausiai tiks plastikiniai indeliai, o šaldomą mėsą ar žuvį geriau dėti į maišelius ir išspausti orą, dėl kurio mėsa gali išdžiūti.

2. Prieš šaldant daržoves ir vaisius juos reikia nuplauti. Jeigu norite išsaugoti šaldomų gėrybių spalvą, juos patariama blanširuoti – trumpam panardinti į verdantį vandenį. Taip jautrios daržovės geriau išsilaiko, nes yra suardomi fermentai, kurie prisideda prie produkto gedimo.

3. Uogas patariama šaldyti šiek tiek pasaldinus. Pasaldintos uogos geriau išsilaiko, kadangi cukrus yra natūralus konservantas. Bet jeigu dėl kažkokių priežasčių cukraus vartoti negalima ar nenorima, uogas šaldyti galima ir nesaldintas. Tiesa, atšilusios jos gali būti kiek rūgštesnės nei šviežios ir pakeitusios spalvą.

Norint, kad šaldomos uogos nesuliptų, reikėtų jas nusausinti ir šaldyti ant padėklo, o į dėžutes sudėti jau sušalusias.

4. Lepios prieskoninės žolelės, tokios kaip bazilikai, šaldymui pasiduoda ne taip gerai, kaip norėtųsi. Tačiau virtuvės žinovai pataria, kad, norint mėgautis kvapniu baziliko aromatu ilgesnį laiką galima sutrinti jo lapelius su aliejumi ir gautą masę užšaldyti.

5. Šaldiklyje daržoves, vaisius, grybus ar uogas galima laikyti metus – nuo vieno derliaus iki kito. Nors perkant šaldytuvą didžiausias dėmesys skiriamas lentynų išmatavimams, svarbu nepamiršti ir šaldiklio stalčių talpos bei kokybiško termometro. Automatinė temperatūros kontrolė elektroniniais jutikliais reaguoja ir prisitaiko prie šilumos pokyčių, esančių šaldytuvo išorėje, tad nekyla grėsmė, kad maisto produktai bus laikomi svyruojančios temperatūros sąlygomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.