Mėsininkas pataria, kaip laikyti šviežią mėsą

Kad ir kaip planuotume savo pirkinius, kartais ne viską, ką įsigyjame maisto parduotuvėje, sunaudojame iškart. Būna – susiviliojame gražiu mėsos gabalu parduotuvėje, tačiau parsinešus jį namo nespėjame arba kažkas sutrukdo jį paruošti.

Šviežią mėsą laikykite saugiau, kad vasaros dienų nesudrumstų nemalonūs pojūčiai.<br>123rf nuotr.
Šviežią mėsą laikykite saugiau, kad vasaros dienų nesudrumstų nemalonūs pojūčiai.<br>123rf nuotr.
D.Lažauninkas: „Suvartoti šviežią mėsą reikėtų kuo greičiau ir neviršyti nurodyto tinkamumo vartoti termino“.<br>123rf nuotr.
D.Lažauninkas: „Suvartoti šviežią mėsą reikėtų kuo greičiau ir neviršyti nurodyto tinkamumo vartoti termino“.<br>123rf nuotr.
Šviežią mėsą laikykite saugiau, kad vasaros dienų nesudrumstų nemalonūs pojūčiai.<br>123rf nuotr.
Šviežią mėsą laikykite saugiau, kad vasaros dienų nesudrumstų nemalonūs pojūčiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 20, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 8:48 PM

Mėsa – greitai gendantis produktas. O vasarą kyla itin daug pavojaus apsinuodyti ir susirgti įvairiomis ligomis, kurias sukelia sugedusiame maiste esantys mikroorganizmai. Labiausiai šioms ligoms neatsparūs vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės.

Kiek laiko galima laikyti šviežią mėsą, kad vasaros dienų nesudrumstų nemalonūs pojūčiai?

„Suvartoti šviežią mėsą reikėtų kuo greičiau ir neviršyti nurodyto tinkamumo vartoti termino“, – patarė „Maxima“ mėsos meistras Darius Lažauninkas. Pirmiausia jis pataria atkreipti dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą – jeigu nebuvo pažeistos laikymo sąlygos, mėsą galima vartoti iki nurodytos datos.

Kiaulienos, jautienos, paukštienos galiojimo terminai ir laikymo sąlygos šiek tiek skiriasi.

Jautiena ir kiauliena gali būti laikoma ne aukštesnėje kaip 7 laipsnių šilumos ir ne žemesnėje nei vieno laipsnio šalčio temperatūroje.

Paukštiena turi būti laikoma ne žemesnėje kaip 2 laipsnių šalčio ir ne aukštesnėje kaip 4 laipsnių šilumos temperatūroje.

Jeigu mėsą laikėte tinkamoje temperatūroje, patikrinti, ar ji dar tinkama vartoti, galima pagal jos kvapą, spalvą ir konsistenciją. Mėsa neturi skleisti jokio kvapo, neturėti jokių pašalinių priemaišų.

Kiaulienos spalva – šviesiai rausva, mėsa šiek tiek drėgna, bet ne šlapia. Jos riebalai turi būti baltos spalvos, oda sausa. Jautienos spalva gerokai tamsesnė nei kiaulienos, jai būdinga tamsiai raudona spalva. Jautienos riebalų spalva gelsvesnė nei kiaulienos.

Mėsai gendant jos spalva tamsėja.

Patikrinti, ar mėsos konsistencija yra tinkama, galima paspaudus mėsą pirštu. Duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti.

Jeigu mėsa atitiko visus šiuos kriterijus – ji tinkama skaniems ir sveikiems patiekalams ruošti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.