Manote, kad kečupas tinka tik valgiams gardinti? Nustebsite

Kečupas tinka ne tik skrudintoms bulvytėms ar mėsos kepsniams pagardinti. Interneto vartotojai dalinasi įvairiausiais kečupo pritaikymo būdais – vieni tikina, kad kečupas tinka odai ar plaukams atgaivinti, kiti juo šveičia indus.

Kečupu galima ne tik gardinti valgius – jis praverčia ir buityje.<br>123rf nuotr.
Kečupu galima ne tik gardinti valgius – jis praverčia ir buityje.<br>123rf nuotr.
Interneto vartotojai dalinasi išmintimi, kur dar galima panaudoti kečupą. Bet ar tai tikrai veiksminga?<br>123rf nuotr.
Interneto vartotojai dalinasi išmintimi, kur dar galima panaudoti kečupą. Bet ar tai tikrai veiksminga?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 12:28 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 2:35 AM

Tessa Cunningham išbandė daugelį siūlomų kečupo pritaikymo būdų, o savo patirtimi pasidalino „The Daily Mail“.

1. Veido kaukė.

Pomidoruose yra likopeno – galingo antioksidanto, kuris gali atgavinti saulės pažeistą odą. Veikdamas kartu su gyvybiškai svarbiais vitaminais A, C ir K, jis gali apsaugoti odą nuo pažeidimų ateityje.

Be to, likopenas gali padidinti kolageno kiekį, dėl kurio oda atrodo sveika, švytinti ir gaivi. Kečupe likopeno yra daugiau nei šviežiuose pomidoruose, nes šios medžiagos padaugėja pomidorus veikiant karščiu.

„Tyrėjai patvirtino, kad ant odos tepant produktą, kuriame yra daug likopeno, ji bus apsaugota nuo žalingo saulės poveikio“, – teigė žurnalo „Chemistry World“ redaktorius Benas Valsleris. Tiesa, abejonių kelia tiktai faktas, kad kečupe yra acto, kuris gali sausinti odą.

Ar tai veiksminga? T.Cunningham vietoje prabangios veido kaukės užsitepė kečupo ir palaikė 15 minučių. Kvapas, pasak jos, buvo baisus, tačiau kaukę nuplovus oda buvo minkštesnė ir sveikai žvilgėjo.

Šį patarimą ji įvertino 3 balais iš 5.

2. Naikina smarvę.

Jeigu jūsų šuo lauke mėgsta pasivolioti, žinote, kaip šlykščiai jis trenkia po to. Ar šiuo atveju praverstų kečupas?

Medžiagos, kuriomis gyvūnai žymi savo teritoriją, tokios, kaip lapių išmatos, yra lipnios, jas sunku pašalinti nuo šuns kailio. Teigiama, kad kečupas gali neutralizuoti kvapą, o jame esantis actas suardo išmatų kibumą, tad jas lengviau pašalinti.

Ar tai veiksminga? T.Cunningham savo šuniui yra pirkusi visus įmanomus šampūnus, skirtus ne tik šunims, bet ir žmonėms, bet nė vienu jų nebuvo patenkinta.

Savo augintinį Milo ji išmaudė vonioje ir užpylė kečupo. Kol jį įtrynė į kailį, šuo vis bandė nulaižyti kečupą. O po to įvyko katastrofa. Kečupą reikia palaikyti bent keletą minučių, tad moteris visais įmanomais būdais bandė išlaikyti šunį vonioje. Tačiau šuo nerimo – per keletą sekundžių ištrūko iš šeimininkės rankų ir iššoko iš vonios tiesiai ant balto vonios klimėlio.

Tada nusipurtė, ir kečupas nuo kailio išsitaškė po visą vonią.

T.Cunningham augintinį dar kartą įkėlė į vonią ir nuplovė kečupą. Šuo kvepėjo maloniau, tačiau ji nėra tikra, ar ryšis šiam eksperimentui dar kartą.

Jos įvertinimas – trys balai iš penkių.

3. Plaukų kondicionierius.

Teigiama, kad kečupas apsaugo plaukus nuo medžiagų, kurios dedamos į baseinų vandenį, kad juose neatsirastų dumblių. Dėl kečupe esančių rūgščių plaukai tampa lygesni, glotnesni. Tačiau įspėjama, kad dėl šių rūgščių gali atsirasti pleiskanų.

Ar tai veiksminga? T.Cunningham įsitrynė kečupo į raudonus savo plaukus, tačiau dėl to jie netapo žvilgesni. Tačiau jai sunku pasakyti, kas kaltas – kečupas, ar po jo naudoti kondicionieriai, tačiau po šios kaukės jos plaukai dar ilgai tenkė kečupu.

Du balai iš penkių.

4. Sidabro dirbinių šveitiklis.

Kečupas yra rūgštus – jame yra ne tik acto, bet ir natūralių rūgščių, esančių pomidoruose.

Visi žinome, kad sidabras juoduoja, ypač užsiteršia gaminiai iš sidabro, kuriame yra vario. Kečupas puikiai pašalina vario oksidą, dėl to sidabras ima švytėti.

Ar tai veiksminga? T.Cunningham paėmė porą pajuodusių sidabrinių auskarų ir užpylė juos kečupu. Po penkių minučių nuplovė. Auskarai buvo šiek tiek šviesesni. Sidabrinis žiedas nusišveitė dar geriau.

Šį patarimą ji įvertino trimis balais iš penkių.

5. Sodo įrankių ir prietaisų valiklis. 

Rūdys ant geležinių daiktų atsiranda, kai geležis reaguoja su vandeniu ir išsiskiria geležies oksidas. Rūgštys yra labai veiksmingos šalinant tokias rūdis.

Kečupe esanti acto rūgštis paverčia geležies oksidą geležies acetatu, kurį labai lengva pašalinti.

T.Cunningham šį patarimą išbandė valydama savo sodo kavos stalelį, kuris per vasarą stovėjo lauke ir matė tiek saulės, tiek lietaus. Į vietas, kur atsirado pirmosios rūdys, ji įtrynė šiek tiek kečupo. Tai suveikė magiškai – rūdys kaipmat išnyko.

Penki balai iš penkių.

6. Raminanti priemonė po vabzdžių įkandimo.

Teigiama, kad kečupu patrynus vietą, kurioje įkando vabzdys, greičiau atslūgsta patinimas ir skausmas. Kečupe yra daug druskos, kuri ištraukia vandenį iš įkąstos vietos, todėl patinimas ir uždegimas atslūgsta. Be to, kečupe esantis actas gali sumažinti norą kasyti įkąstą vietą.

Ar tai veiksminga? Tris vietas, į kurias įkando uodai, T.Cunningham įtrynė kečupu. Iš pradžių atrodė, kad oda nurimo. Tačiau poveikis truko tik 30 minučių. Nuplovus kečupą apėmė dar didesnis noras kasytis nei prieš tai.

Ko vertas šis patarimas? T.Cunningham jam skyrė vieną balą.

7. Rankų kremas.

Internete yra ir patarimas naudoti kečupą vietoje rankų kremo. Tačiau kiti šaltiniai nurodo, kad kečupas gali pridaryti daugiau žalos nei atnešti naudos – jame esantis actas gali išdžiovinti odą.

Kaip yra iš tikrųjų? T.Cunningham įtrynė kečupo į rankų odą, palaikė 5 minutes ir nuplovė. Iš pradžių rankų oda atrodė minkšta, tačiau praėjus 30 minučių ji buvo tiesiog sausa.

Žiaurus nuosprendis – nulis balų.

8. Prikaistuvių šveitiklis.

Variniai arba nerūdijančio plieno prikaistuviai su vario sluoksniu, reaguodami su deguonimi, pasidengia rudomis apnašomis. Kečupe yra acto rūgšties, kuri vario oksidą, susidariusį ant puodų, paverčia vario acetatu ir vandeniu. Tai lengvai pašalinama vandeniu.

Ar tai veiksminga? T.Cunningham užpylė kečupo ant keptuvės dugno ir patrynė kempine. Keptuvė tapo labiausiai spindinčia nuo tos dienos, kai ją įsigijo.

Keturi balai iš penkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?