Klaidos, dėl kurių daržovių ir vaisių atsargos nesulaukia žiemos

Receptų, kaip paruošti atsargų žiemai, – galybės. Kiekviena šeimininkė turi savų, o kur dar daugybė kulinarijos knygų, specializuotos literatūros, maisto tinklaraščiai internete.

Receptų, kaip paruošti atsargų žiemai, – galybės.<br>P.Mantauto nuotr.
Receptų, kaip paruošti atsargų žiemai, – galybės.<br>P.Mantauto nuotr.
Receptų, kaip paruošti atsargų žiemai, – galybės.<br>P.Lileikio nuotr.
Receptų, kaip paruošti atsargų žiemai, – galybės.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 8, 2015, 12:08 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:58 PM

Beveik visi receptai pagrįsti tuo, kad parinkus tam tikrų ingredientų užkertamas kelias atsirasti įvairiems maisto produktus gadinantiems mikroorganizmams: bakterijoms, pelėsiui, mielėms, taip pat sumažinamas konservuojamuose produktuose esančių fermentų, lemiančių jų kokybę, aktyvumas.

Tačiau kartais šeimininkės pridaro klaidų, dėl kurių jų atsargos nesulaukia žiemos. Kokios jos?

Naudojami seni dangteliai. Iš vidaus subraižyti ar atidarant deformuoti dangteliai anksčiau ar vėliau taps konservų gedimo priežastimi. Geriau pirkite naujus, pakaitinkite ir drąsiai naudokite. 

Kitas patarimas – naudokite lipnią plėvelę. Atsikirpkite gabalėlį, keliais centimetrais platesnį už stiklainio kaklelį ir apgaubkite jį. Po to užsukite dangteliu – taip ir švariau, ir dangtelis bus apsaugotas nuo sąlyčio su maistu.

Ruošiama aliuminio inde. Jei, pvz., marinatą ar salotas ruošiate tokiame inde, įvyksta acto ir aliuminio reakcija ir tai turi įtakos ne tik gaminio skoniui, bet ir jo saugojimo laikui. Geriausia naudoti emaliuotus arba tefloninius indus. Daržoves ir vaisius į stiklainį rekomenduojama dėti tik iš nerūdijančio plieno pagamintu šaukštu.

Naudojami vakuuminiai plastikiniai dangteliai. Tai gana patogūs dangteliai, tačiau jie gerai laiko tik vos keletą mėnesių. Be to, per atsiradusį net ir mažiausią stiklainio nelygumą liečiantis su šiuo dangteliu gali patekti oro.

Nerūpestingai nuplautos daržovės. Konservuoti skirtas daržoves reikia nuplauti nepriekaištingai. Tam geriausia naudoti du indus: keletą kartų perplauti ir perdėti daržoves iš vieno indo į kitą.

Perpildytas stiklainis. Sterilizuojant stiklainius daržovės ar vaisiai šiek tiek padidėja, todėl gali išbėgti marinatas. Norint to išvengti stiklainius reikia užpildyti paliekant apie 2 cm nuo krašto.

Sterilizuojant stiklainis statomas ant puodo su verdančiu vandeniu dugno. Stiklainis taip gali sutrūkti. Kad taip neatsitiktų, ant indo dugno, kuriame sterilizuosite konservus, padėkite medines groteles arba patieskite storą rankšluostį. Sterilizuotus karštus stiklainius reikėtų statyti ant medinio paviršiaus.

Sterilizuojama ir pasterizuojama iš akies, nesižvalgant į laikrodį. Sterilizuoti ir pasterizuoti reikia griežtai pagal recepte nurodytą laiką. Sterilizuojant laikas skaičiuojamas nuo to momento, kai, sustačius stiklainius su konservais į sterilizavimo indą, užverda jame esantis vanduo, o pasterizuojant – pasiekus reikalingą vandens temperatūrą (ne aukštesnę kaip 85–90 laipsnių). Reikėtų atidžiai stebėti, kad vanduo per stipriai nekunkuliuotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.