Nustebsite: dar ne viską žinote apie tai, kaip ruošti kiaušinius

Kiaušiniai – vienas dažniausiai naudojamų produktų virtuvėje. Juos kepame, verdame, dedame į blynų ar pyragų tešlą, gaminame desertus, padažus ir dar daugybę kitų patiekalų. Tai labai naudingas ir maistingas produktas, puikus baltymų ir vitamino D šaltinis. Kaip juos paruošti, kad jie teiktų ne tik naudos, bet ir būtų skanūs?

Kiaušiniai bus gražios formos ir atrodys šventiškai, jei kepsite juos paprikos „žiedelyje“.<br>123rf nuotr.
Kiaušiniai bus gražios formos ir atrodys šventiškai, jei kepsite juos paprikos „žiedelyje“.<br>123rf nuotr.
Kiaušiniams kepti geriausia keptuvė – su nepridegančia danga.<br>123rf nuotr.
Kiaušiniams kepti geriausia keptuvė – su nepridegančia danga.<br>123rf nuotr.
Be lukšto virti kiaušiniai labai tinka pusryčiams. Juos galima patiekti ant duonos, sūrio, kumpio.<br>123rf nuotr.
Be lukšto virti kiaušiniai labai tinka pusryčiams. Juos galima patiekti ant duonos, sūrio, kumpio.<br>123rf nuotr.
Kiaušiniams kepti geriausia keptuvė – su nepridegančia danga.<br>123rf nuotr.
Kiaušiniams kepti geriausia keptuvė – su nepridegančia danga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Sep 13, 2015, 2:08 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 3:28 AM

„The Daily Meal“ ir „Kitchen daily“ pateikė sąrašą klaidų, kurias darome ruošdami kiaušinius. Gal kai ką jau žinojote, o gal kai ką pamiršote – tikrai verta perskaityti dar kartą.

Kaip išvirti kiaušinius

Manote, kad nieko nėra paprasčiau? Tiesiog dedate kiaušinius į vandenį, ir verdate. Tačiau virtuvės profesionalai su jumis nesutiktų – net ir tokį paprastą dalyką galima sugadinti.

Štai kelios taisyklės, kaip tinkamai išvirti kiaušinius

Verdant kiaušinius vandens turi būti tik tiek, kad jis vos apsemtų kiaušinius.

Jeigu norite virtų kiaušinių, nedėkite jų į verdantį vandenį. Pirmiausia – galite nusideginti pirštus, antra – kiaušinio lukštas įtrūks, arba nutiks ir viena, ir kita. Kiaušinius dėkite į šaltą vandenį ir užvirkite. Tuomet viryklę galite išjungti – palikti kiaušinius 10-12 minučių (arba penkioms, jeigu norite skysto trynio) uždengtame puode. Pervirti kiaušiniai atsiduoda siera.

Pasibaigus laikui nupilkite vandenį, o kiaušinius sudėkite į ledo vonelę – tai padės greičiau sustabdyti jų virimo procesą. Be to, kai kurie šaltiniai teigia, kad greitas jų ataušinimas neleidžia atsirasti sieros kvapui ir pažaliuoti tryniui. Kad kiaušiniai pervirė, išduoda ne tik sieros kvapas, bet ir pilkai žalia spalva, susidariusi trynio pakraščiuose.

Kiaušinius lupate tik tuomet, kai jie visai ataušta? Tai irgi klaida. Vos tik kiaušiniai ledo vonelėje ataušta tiek, kad galite juos išlaikyti rankose, iškart nulupkite. O jeigu dar nesiruošiate jų valgyti, pavoliokite kiaušinius, kad sutrūkinėtų lukštas – vėliau bus daug lengviau nulupti.

Kaip kepti kiaušinius

Atrodo, nieko nėra banaliau, nei plakta kiaušinienė. Tačiau ir ją gaminant galima suklysti. Neperplakite kiaušinienės. Nebūtina kiaušinių plakti ilgai – omletas primins kempinę. Kad jis būtų lengvesnis ir puresnis, į plakinį įpilkite šlakelį vandens.

Kada berti druską? Ar žinojote, kad kiaušinius geriausia sūdyti ir pabarstyti pipirais prieš juos kepant, o ne kepimo metu. Jei kepate kiaušinienę ar omletą, druską ir pipirus berkite plakdami ar prieš supilant plakinį į keptuvę.

Viena dažniausių klaidų – perkepta kiaušinienė. Dažnai tai nutinka dėl to, kad kepama ant labai kaitrios ugnies. Jei norite purios kiaušinienės, ją reikėtų kepti ant vidutinės, netgi mažos ugnies. Pirmąsias trisdešimt sekundžių kiaušinius reikia lengvai ir dažnai maišyti, po to maišyti lėčiau stebint, kada susiformuos šilkinė puta, kiaušiniai bus minkštučiai. Kepant per ilgai ar per kaitriai kiaušiniai tampa sausi.

Mėgstate neplaktus kiaušinius? Štai jums pasiūlymas, kaip iškepti gražios formos kiaušinį. Paimkite didelį svogūną arba papriką, per storiausią vietą išpjaukite žiedą, dėkite jį į keptuvę su riebalais, o į vidurį supilkite kiaušinį.

Svarbu ir keptuvė. Plieninė keptuvė labiau tinka daržovėms ir mėsai kepti. Kiaušiniams geriausia keptuvė su nepridegančia danga.

Dar vienas naudingas patarimas – jeigu kulant kiaušinį į indą pateko gabalėlis lukšto, geriausia jį „sužvejoti“ paėmus didesnį lukšto gabalėlį – jis tarsi magnetas pritrauks lukšto kruopelę.

Be lukšto virti kiaušiniai

Jeigu mėgstate be lukšto virtus kiaušinius, stenkitės, kad jie būtų kuo šviežesni – senus sunkiau išvirti gražiai, o juk virimas be lukšto ir taip reikalauja įgūdžių ir žinių. Senus kiaušinius sunaudokite kiaušinienei, suvalgykite juos virtus.

Lengvesnis būdas išvirti kiaušinį be lukšto – supilti jį į maistinę plėvelę, kraštus surišti ir įleisti į verdantį vandenį.

Dar vienas patarimas mėgstantiems be lukšto virtus kiaušinius arba norintiems išbandyti šį metodą kitaip – juos galima virti ne tik vandenyje. Į keptuvę įpilkite pomidorų pastos arba suformuokite duobelę – „kraterį“ iš kapotų pomidorų, į kurią įleiskite žalią kiaušinį. Uždenkite dangčiu ir kepkite, kol baltymas sukietės.

Puiki idėja savaitgalio pusryčiams: keksiukų formeles išklokite plonu rūkytos šoninės gabalėliu ir įmuškite žalią kiaušinį – turėsite puikių pusryčių krepšelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.