Turite per daug maisto produktų? Specialistė pataria, ką daryti

Ruduo šiemet mus džiugino derliaus gausa – iki šiol galime mėgautis vaisiais ir užderėjusiomis daržo gėrybėmis ne tik iš Lietuvos, bet ir egzotiškų šalių.

Jūsų šaldytuvo lentynos perpildytos nesunaudotomis daržovėmis ir vaisiais? Juos galima nesunkiai suvartoti, kol nesugedo.<br>123rf nuotr.
Jūsų šaldytuvo lentynos perpildytos nesunaudotomis daržovėmis ir vaisiais? Juos galima nesunkiai suvartoti, kol nesugedo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-26 06:37, atnaujinta 2017-10-02 18:57

Tačiau dažnai akys jų nori daugiau nei iš tiesų esame pajėgūs suvartoti. Tad tenka neretai susidurti su dilema – kur panaudoti daržoves, kurių galbūt įsigijote daugiau nei reikia.

Kad nereikėtų švaistyti maisto ir sutaupytumėte, prekybos tinklo „Iki“ kulinarai pateikia skanių idėjų, kaip panaudoti vaisius ir daržoves, kurių, iš didelio noro, įsigijote kiek daugiau.

Kur dar panaudoti vaisius?

Pasak prekybos tinklo „IKI“ Kulinarijos centro vadovės Aistės Rasmussen, yra daug puikių būdų panaudoti vaisius, jei jų įsigijote per daug.

„Jei nusipirkote jų kiek daugiau, nei pajėgiate suvartoti, iš likusių tikrai galima pagaminti ką nors skanaus. Juk žiemai artėjant reikės ir uogienių, ir marmeladų. Pagaliau, kodėl visai šeimai neiškepus didelio vaisių pyrago?“ – patarė A.Rasmussen.

Konditerija. Jeigu įsigijote per daug bananų ir bijote, kad nespėsite jų suvartoti, pabandykite iškepti ką nors netradicinio. Pasak kulinarės, iš bananų galite pagaminti skanią bananų duoną.

Persikai, nektarinai, įvairios uogos taip pat puikiai tinka dėti į duoną, keksą ar sausainius.

Tačiau pati geriausia išeitis – vaisius ir uogas tiesiog suvynioti į tešlą. Kepkite pyragaičius, trupininius pyragus ar sluoksniuotos tešlos pyragėlius. Tereikia suvynioti viską į tešlą, patepti kiaušinio plakiniu ir pašauti į orkaitę.

Glotnučiai. Šie kokteiliai visada yra puikus būdas sunaudoti vaisių perteklių be didesnių pastangų.

Jei ne itin mėgstate žaliuosius kokteilius, į kuriuos dedami špinatai, lapinis (kale) kopūstas ar kiti žalumynai, tuomet vaisiai – vienas iš geresnių būdų juos paskaninti. Tam puikiai tiks bananai, ananasai, mangai, persikai ir kiti vaisiai.

Padažų įvairovė. Iš vaisių galite pagaminti ir puikius padažus blyneliams bei ledams.

Kai kuriuose vaisiuose, turinčiuose kiek daugiau cukraus, kaitinant susidaro sirupo konsistencijos skystis. Dėl to padažo skonis bus tik geresnis.

Pabandykite susmulkinti vaisius gabaliukais ar net sumalti juos į tyrelę ir turėsite puikų padažą saldiems patiekalams.

Galite pabandyti ir susmulkintą vaisių tiesiog sumesti į blynų tešlą.

A.Rasmussen ragina nepamiršti, jog kai kurie vaisiai puikiai dera su mėsos patiekalais.

„Vištienai puikiai tiktų slyvų padažas. Jei norite kiek aitresnio ir ryškesnio skonio, jį galite sumaišyti su balzamiko actu. Tokį derinį galite naudoti net ir kepant mėsą orkaitėje. Juo tiesiog mėsą apipilkite“, – sakė A.Rasmussen.

O ką daryti su daržovėmis?

Pomidorai. Pasak A. Rasmussen, pomidorus galite paversti išraiškingo skonio padažais, sriubomis ir užpilais.

Kai kuriais atvejais juos galite net išdžiovinti orkaitėje ir naudoti salotoms, viską pašlakstant alyvuogių aliejumi.

Sutrynus pomidorus į tyrę, sudėjus įvairių prieskoninių žolelių, tokių kaip bazilikas, raudonėlis, apšlaksčius trupučiu alyvuogių aliejaus ir apibarsčius parmezano sūriu – gausite itališkos sielos turintį padažą spagečiams.

Morkos. šios daržovės puikiai tinka tarkuoti ar net gaminti piurė.

Taip pat morkų šiaudelius galite patiekti prie pikantiškesnio padažo: avinžirnių humuso ar avokadų gvakamolės. Skonį sušvelnins ir patiektos su įvairiomis alyvuogių užtepėlėmis.

„Lygiai taip pat, kaip iš bananų darome duoną, iš morkų kepamas pyragas.

Jas panaudoti galima ir gaminant įvairias sriubas, tai nebūtinai turi būti tik morkos. Galite sudėti ir bulves, tuos pačius pomidorus ir gausite išraiškingo skonio daržovių tyrsriubę.

Morkos puikiai tiks ir gaminti glotnučius. Skoniui paaštrinti rekomenduojama įtarkuoti imbiero ir įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus“, – kalbėjo prekybos tinklo „IKI“ kulinarė.

Svogūnai. Kulinarė siūlė pabandyti svogūnus gaminti kiek neįprastai mūsų lietuviškai virtuvei.

Perpjaukite svogūną per pusę ir plonai supjaustykite. O tuomet pradėkite įdomiausią procesą – prancūzišką svogūnų paruošimo būdą – karamelizavimą.

Sudėkite svogūnus į keptuvę, esant vidutinei temperatūrai. Įdėkite šaukštelį cukraus ir įpilkite truputį vandens. Stebėkite procesą – svogūnai turi įrusti, bet nepajuosti.

Baigus gaminti juos patiekite su orkaitėje pakaitintu bri sūriu ir prancūziško batono riekelėmis ar krekeriais – tai tikras tradicinis prancūziškas užkandis.

Tai tik keletas patarimų, kaip panaudoti vaisius ir daržoves, kuriant išskirtinius ir skanius patiekalus. Vadovaudamiesi jais tikrai sumažinsite nesuvartojamo, išmetamo maisto kiekį.

Tačiau jei neturite laiko gaminti, lengviausias būdas išsaugoti produktus, jei matote, kad jų nepanaudosite – viską supjaustyti ir sudėti į šaldiklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?