Ar tikrai žinote, ko negalima dėti į mikrobangų krosnelę?

Galima ilgai ginčytis ar apskritai reikia naudotis mikrobangų krosnele. Šiuo klausimu atliktų tyrimų rezultatai skiriasi, tuo pačiu, žinoma, - ir žmonių nuomonės.

Ne visos šeimininkės moka naudotis mikrobangų krosnele.<br>123rf nuotr.
Ne visos šeimininkės moka naudotis mikrobangų krosnele.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 6:31 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:41 AM

Nepradėsime diskusijos apie mikrobangų krosnelės naudą ir žalą, bet išvardinsime tai, ko negalima šildyti šiuo elektros prietaisu.

Ką pavojinga ir kenksminga šildyti mikrobangų krosnelėje

1. Vaikų maistas

Pirmiausia tai pasakytina apie motinos pieną. Dėl mikrobangų poveikio jis tampa toksiškas. Jei mažyliui reikia truputį pašildyti pieną ir nesunaikinti ten esančių imunoglobulinų, tuomet geriau pasinaudoti tradiciniu būdu – pašildyti po karšto vandens srove ar vonelėje, pripiltoje karšto vandens.

2. Brokoliai

Lyginant su kitomis daržovėmis ir vaisiais, mikrobangų krosnelėje brokoliai praranda daugiausia savo naudingų medžiagų. Tiksliau pasakius, - praktiškas visas!

3. Česnakai

Dar vienas produktas, kuris praranda savo itin naudingas savybes jį pašildžius mikrobangų krosnelėje. Savybių, užkertančių kelią vėžiui, kaip nebūta!

4. Žali kiaušiniai

Ar mikrobangų krosnelėje galima išvirti kiaušinius su lukštais? Galima, bet po to teks šiek tiek pasidarbuoti. Dažniausiai žalias kiaušinis sprogs, ir šeimininkei teks ją ilgai ir kantriai valyti. Geriau pasinaudoti tradiciniu būdu.

5. Baltymų produktai

Stenkitės kuo mažiau naudotis mikrobangų krosnele tuomet, kai ruošiate baltymų kupinus valgius. Paprastoje orkaitėje baltymo struktūra ne taip greitai suyra.

6. Sušaldyti produktai

Vaisių ir uogų atšildymas mikrobangų krosnelėje, kurių sudėtyje yra naudingųjų gliukozido ir galaktozido, juos gali paversti kancerogeninėmis medžiagomis.

Norint atšildyti mėsą, verčiau nesinaudoti mikrobangų krosnele - atšildyta mėsa netenka beveik pusės į jos sudėtį įeinančio vitamino B12.

7. Aliuminio folija

Tai daiktas, kurio jokiu būdu negalima dėti į mikrobangų krosnelę, nebent norite pamatyti griaustinį ir žaibą, o paskui šį elektros prietaisą iškilmingai išmesti į šiukšlių konteinerį.

8. Kai kurie indai

Būkite atsargūs su keraminiais, metaliniais, aliuminio, krištolo, porceliano, paprastojo stiklo indais. Be to, plastikinės dėžutės ar maistinės plėvelės dar prideda į maistą tam tikrą kancoregenų dozę.

Patys tinkamiausi mikrobangų krosnelės indai, – pagaminti iš užgrūdinto karščiui atsparaus stiklo.

P.S. Žinoma ir tikrų istorijų apie žmones, kurie neteko savo mylimų naminių gyvūnėlių, mat nutarė juos išdžiovinti mikrobangų krosnelėje!

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.