Parudavusiam bananui sugrąžino geltonumą. Ar tai įmanoma?

Internete netruko paplisti daug dėmesio sulaukęs vaizdelis iš puslapio Hellou.com, kuriame demonstruojama, kaip naudojant ryžius ir plaukų džiovintuvą jau spėjusiam paruduoti bananui sugrąžinamas buvęs geltonumas.

Bananus laikant šaldytuve, sulėtėja krakmolo virtimas cukrumi. Tai reiškia, kad jų vidus ilgiau išlieka valgomas. Bet jų žievelė paruduoja.<br>123rf nuotr.
Bananus laikant šaldytuve, sulėtėja krakmolo virtimas cukrumi. Tai reiškia, kad jų vidus ilgiau išlieka valgomas. Bet jų žievelė paruduoja.<br>123rf nuotr.
Vyrukas pademonstravo, kaip plaukų džiovintuvu sugrąžino bananui buvusį geltonį.<br>Stopkadras („YouTube“)
Vyrukas pademonstravo, kaip plaukų džiovintuvu sugrąžino bananui buvusį geltonį.<br>Stopkadras („YouTube“)
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2016, 3:01 PM, atnaujinta May 30, 2017, 4:09 AM

Maždaug dviejų minučių trukmės vaizdelyje, kurį pristatome ir jums, parodyta, kaip vyras paima parudavusį bananą ir įdeda jį į plastikinį maišelį su ryžiais.

Sandariai uždaręs maišelį vyrukas jame palieka ryžiais apvoliotą neluptą bananą maždaug valandai.

Po valandos išėmęs bananą vyras įjungia plaukų džiovintuvą ir, pūsdamas į vaisių orą, sugrąžina šiam buvusį geltonumą ir šviežumą. Kaip viskas vyko, galite pamatyti čia:

Kaip tai įmanoma ir ar apskritai tai įmanoma? Juk vien mintis, kad seną vaisių galima atšviežinti, atrodo sunkiai įtikinama.

Moksliškai pagrįstą atsakymą į tai pasistengė surasti mokslo populiarinimo interneto puslapis iflscience.com.

Bananai yra vaisiai, kurie noksta ir nuskinti.  Vaisiaus nokimas, kaip rašo iflscience.com, yra susijęs su sudėties pasikeitimu, pavyzdžiui, krakmolo virtimu cukrumi.

Etileno dujos, kuris yra augalo išskiriamas nokimo hormonas, vaidina svarbų vaidmenį šiame procese.

Kol vaisius vis dar tebėra susijęs su augalu, specialūs receptoriai, esantys augalo ląstelėse, nereaguoja į etileną, neleisdami nokimo genams aktyvuotis. O kai vaisius nuskinamas, tai sukelia domino efektą, kuris galiausiai lemia etileno išsiskyrimą ir aktyvuoja kitus genus, gaminančius įvairius fermentus. Tarp jų: pektinazę, kuri sugriauna ląstelių sieneles ir suminkština vaisių, amilazę, paverčiančią krakmolą paprasčiausiu cukrumi, ir hidrolazę, kuri sumažina chlorofilų kiekį vaisiuje, dėl to pasikeičia spalva iš žalios į geltoną.

Manoma, kad būtent tai gyvūnus privilioja valgyti vaisius ir tuštinantis paskleisti jų sėklas.

Šiems procesams tęsiantis banano ląstelės nyksta, kol jis galiausiai supūva ir tampa nebepatrauklus, kaip maistas.

Taigi, ar vykstant visiems tokiems cheminiams pokyčiams, kurie lemia, kad vaisius prinoksta ir supūva, įmanoma bananus atgaivinti, panaudojus ryžius ir džiovintuvą?

Anksčiau nemažai diskutuota apie tai, kaip geriau laikyti bananus, kad šie kuo ilgiau išliktų valgomi – ar juos reiktų laikyti kambario temperatūroje, ar šaldytuve?

Bananus laikant šaldytuve, sulėtėja krakmolo virtimas cukrumi. Tai reiškia, kad vaisius ilgiau išlieka valgomas.

Bet kai jie laikomi šaldytuve, enzimas (polifenolio oksidazė), susijungia su fenoliais žievėje ir sukuria polifenolius. Dėl to banano žievelė paruduoja. Taigi, nors vaisius viduje lieka skanus ir prinokęs, žievė atrodo supuvusi.

Siekdami patikrinti, ar parudavusį bananą įmanoma atšviežinti iflscience.com komandos žurnalistai savo biure pakartojo „YouTube“ matytą eksperimentą.

Tačiau jokių pokyčių neįvyko – bananas vis dar atrodė parudavęs. Taigi, galbūt nenustebsite, bet pasirodo, kad tai – dar viena interneto apgaulė.

Supuvusio banano neatgaivinsite. Taigi lieka 2 pasirinkimai: bananą laikyti šaldytuve – taip jo vidus išliks skanus, bet žievė paruduos, arba kambario temperatūroje.

Jeigu šaldytuve laikytą ir todėl parudavusį bananą įdėsite į ryžius, šie iš žievės ištrauks drėgmę ir, kai truputį pašildžius bananą, jo temperatūra vėl pasidarys įprasta, tai galbūt gali panaikinti įšalusios odelės efektą ir sugrąžinti spalvą.

Bet greičiausiai įraše spalva pakeičiama programine įranga arba apšvietimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.